logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy poprawnie podłączyłem wyłączniki schodowe i lampy przewodem 3x1,5?

bobiik 27 Cze 2008 19:26 20095 18
  • #1 5291531
    bobiik
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam pytanie-
    Mianowicie do 1 wylacznika schodowego podlaczone jest zasilanie(3x1,5). 1 i 2 wylacznik sa ze soba polaczone(wszystkie uzyte przewody to 3x1,5)przewodem 3x1,5 i do 2 sa podlaczone lampy(3x1,5).Czy to dobre polaczenie?
    Czy moze byc np. tak Do 1 wylacznika schodowego zasilanie. 1 i 2 polaczone ze soba ,a lampa podlaczona do 1 wylacznika schodowego. Czyli w 1 wylaczniku sa kable od zasilania od wylacznika nr 2 i od lamp.
    Moze ktos poda jakis schemat
  • #3 5291708
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Może to Ci będzie pomocne, łączenie także z wyłącznikiem krzyżowym rys.nr.1. W połączeniu numer 2 gdybyś chiciał wyprowadzić lampę z puszki nr.1 to musisz pociągnąć dodatkowo jedną żyłe między puszkami nie mówiąc już o przewodzie ochronnym, który nie został uwzgledniony na rysunku. Pozdrawiam.

• #4 5291748
    bobiik
    Poziom 10  
    Dziekuje za odpowiedzi.
    Tylko moze tak bardziej ,,lopatologicznie,,
    Jak rozciagnac kable. Zasilanie pociagnac 3x1,5 do 1 wylacznika.Od 1 wylacznika znowu 3x1,5 do 2 wylacznika i do 2 wylacznika doprowadzic przewody 3x1,5 od lampy czy do 1??
  • #5 5291831
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Do pierwszej puszki 3x1,5mm², z puszki pierwszej do wyłacznika nr.1 3x1,5mm², między puszkami jeżeli będzie potrzebna faza w dalszej częsci instalacji przewód 6x1,5mm² tzn: N-neutralny, dwa korespondencyjne między wyłącznikami, fazowy do dalszej częsci instalacji, PE, wyłacznikowy do pierwszej puszki jeżeli z tej puszki ma być również wyprowadzona lampa. Z każdej puszki wyprowadzić 3x1,5mm² na lampy. Tyle musi wystarczyć no chyba, że może to być inne wykonanie niż opisałem. Pozdrawiam.
  • #6 5291918
    bobiik
    Poziom 10  
    Jezeli nie ma zadnych puszek tylko kable sa kladzone bezposrednio?
  • #7 5292926
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Zasada taka sama, łączenia w puszkach wyłacznikowych - głębokich!!! Konkrety!
  • #8 5294300
    bobiik
    Poziom 10  
    Nie bardzo rozumiem...
    Mam wszystkie przewody 3x1,5. Pociagnalem zasilanie bezposrednio z tablicy do 1 wyl.sch. Od tego wyl.sch pociagniety jest kabel do 2 wyl. I teraz pytanie gdzie pociagnac oswietlenie? Czy do 1 wyl czy do 2? Czy nie ma to znaczenia? Chcialbym zeby oswietlenie bylo uziemione. Slyszalem ze ciagnac przewod od oswietlenia do 1 wyl do ktorego jest pociagniete zasil. uzyskam zamierzony efekt.
  • Pomocny post
    #9 5294490
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Zasilanie do pierwszego wyłącznika: FAZA, NEUTRALNY, OCHRONNY. Fazowym zasilić drugi wyłącznik, dwa korespondencyjne wówczas wrócą do pierwszego wyłacznika (czyli miedzy wyłącznikami 3x1,5mm²) i w tym też wyłaczniku bedziesz miał przewód wyłacznikowy, który zasili twoją lampę. Reszte już bedziesz miał tzn. neutralny i ochronny bo do tej pierwszej puszki bedzie wchodziło zasilanie. O taki układ chodzioło? Pozdrawiam.
    Z drugiej puszki też można wypuścić lampę ale to inaczej będzie wygladało niż napisane wyżej. Proponuje opis na górze.
  • Pomocny post
    #10 5294608
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Zrobiłem dla kolegi rysunek. Podobnie do tego co opisał kol. jargkrab, z lekką zmianą , (po prostu fazę podłączyłem do pierwszego wyłącznika) itd...

• #11 5295414
    bobiik
    Poziom 10  
    elkard

Jesli jeszcze miedzy te schodowe wlozymy krzyzowy to tez bedzie dzialac bez problemowo.
    Czy to rozwiazanie jest lepsze niz te z lampami podlaczonymi do schodowego w ktorym jest brak zasilania i jest jako ostatni?
    Chyba w tym rozwiazaniu gdzie do jednego sch. wchodzi zasilanie a do drugiego lampy nie bedzie uziemienia?

Ps. wlasnie o taki schemat mi chodzilo
    Dziekuje
  • #12 5295574
    elkard
    Poziom 36  
    1. Można dać jeszcze wyłącznik krzyżowy między te schodowe (na tych dwóch brązowych przewodach).
    2,3. Właśnie o to chodzi, gdyby lampa była prowadzona do ostatniego wyłącznika to zabrakło by tego jednego przewodu do zacisku ochronnego lampy.
    Swoją drogą i tak powinieneś zadbać o zachowanie odpowiednich kolorów przewodów.
  • #13 5295637
    bobiik
    Poziom 10  
    to rozwiazanie w ostatnim schemacie chyba jest lepsze od tych proponowanych na poczatku??Przynajmniej bezpieczniejsze.
  • #14 5296541
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Napisałem to samo co narysował Ci kolega -elkard- z tą różnicą, że zapropanowałem zasilenie drugiego wyłacznika przewodem fazowym. Ilość przewodów pozostaje taka sama (3x między wyłacznikami). Jeżeli chciałbyś mieć lampę z drugiej puszki wyłącznikowej to brakowałoby Ci

Cytat:
    Właśnie o to chodzi, gdyby lampa była prowadzona do ostatniego wyłącznika to zabrakło by tego jednego przewodu do zacisku ochronnego lampy.

i przewodu neutralnego. Pozdrawiam wszystkich.
  • #15 5296799
    elkard
    Poziom 36  
    Jeżeli chodzi o podłączenie lampy do drugiego wyłącznika miałam na myśli takie rozwiązanie:

Oczywiście brakuje tu przewodu ochronnego.
  • #16 5296925
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Zgadzam się. W tym przypadku pozostaje tylko zerowanie lampy bez dodatkowej żyły PE. Jednak chyba lepiej z nią :idea: Niech kolega bobiik (ma w czym wybrać) rozstrzygnie najbardziej prawidłowe i pasujące jemu rozwiązanie i układ instalacji w jego przypadku.
    Pozdrawiam.
  • #17 5298216
    dariusz1
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Jeśli już koniecznie chcesz to zrobić bez puszek na samych wyłącznikach, wykożystujac przewód 3 żyłowy proponuje do 1 wył doprowadzić zasilanie (faza czarna)niebieskim puścić neutralny (tzw. 0) do odbiornika nie cięty, masz w ten sposób podpięty czarny i niebieski puszczony dalej, zostaje 2 kolorowy który tniesz i tylko puszczasz dalej podpięty do 3 styku wył.. praktycznie wyłączniki między sobą są spięte tylko 2 przewodami. Dalej z 2 wyłącznika znów puszczasz czarnym odejście zasilania na odbiornik. Bo 2 biegun już puściłeś nie cięty, widziałem wstawionych kilka ładnych schematów razem z wył. krzyżowym. Szczegół nie sugeruj się schematem połączeń na wyłączniku, sprawdź połączenia np. omomierzem żeby znaleźć, który styk przełącza się miedzy 2 pozostałymi.i ten stykjest do podpiecia, i odejścia zasilania.
  • #18 6253918
    grzeluch
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    czyli rozumiem iz nie da sie polaczyc 2 wylacznikow schodowych nie uzywajac puszek ?
    a nie mozna na wago sobie tego wszystkieog polaczyc w puszce za wylacznikiem ? i probowac takie polaczenie robic bez puszek wtynkowych ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia wyłączników schodowych i lamp przy użyciu przewodów 3x1,5 mm². Zasilanie powinno być doprowadzone do pierwszego wyłącznika schodowego przewodem 3x1,5, następnie między wyłącznikami stosuje się przewód 3x1,5 zawierający fazę i dwa przewody korespondencyjne. Lampy można podłączyć do pierwszego lub drugiego wyłącznika, jednak podłączenie do pierwszego wyłącznika, gdzie jest zasilanie, umożliwia prawidłowe uziemienie i dostęp do przewodu ochronnego (PE). W przypadku braku puszek instalacyjnych zaleca się stosowanie głębokich puszek wyłącznikowych do łączenia przewodów. Możliwe jest również włączenie wyłącznika krzyżowego między wyłączniki schodowe, co wymaga dodatkowego przewodu. Wskazano, że zachowanie odpowiednich kolorów przewodów jest istotne dla bezpieczeństwa i poprawności instalacji. Schematy i rysunki ilustrujące omawiane rozwiązania zostały udostępnione w linkach. Podsumowując, najlepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest doprowadzenie zasilania do pierwszego wyłącznika, łączenie wyłączników przewodem 3x1,5 oraz podłączenie lamp do tego samego wyłącznika, co zapewnia dostęp do przewodu ochronnego i neutralnego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA