logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 – jak podłączyć zewnętrzne naczynie przeponowe?

beyor 07 Lut 2026 13:29 111 4
REKLAMA
  • #1 21831724
    beyor
    Poziom 2  
    W skrócie: chcę wymienić naczynie przeponowe w piecu Viessmann Vitopend 100 WH1B na niedrogie uniwersalne (zewnętrzne). W takich uniwersalnych naczyniach zazwyczaj jest złącze 3/4, ale jakim złączem podłączyć takie naczynie do pieca i za pomocą jakiego węża (czyli jakim złączem oryginalne naczynie jest podłączone do pieca)?

Dokładniej: mam problem z leciwym piecem dwufunkcyjnym Viessmann Vitopend 100 WH1B: ciśnienie w układzie powoli spada. Przeszukałem forum Elektroda i zdiagnozowałem, że winowajcą było naczynie przeponowe. Uzupełniłem w nim ciśnienie, przez co ciśnienie w układzie się ustabilizowało podczas pracy pieca, ale dalej systematycznie spada (co tydzień konieczna jest ingerencja). Wycieków nie ma, czyli znów wina leży po stronie naczynia przeponowego. Woda chyba nie dostaje się do niego, bo z wentyla nic nie cieknie, ale najwyraźniej nie trzyma ciśnienia powietrza. Chcę wymienić naczynie. Oryginał i dedykowane zamienniki są dosyć drogie, stąd myślę o jakimś małym naczyniu uniwersalnym (to oryginalne ma chyba 6 l). Nie mogę jednak znaleźć informacji, jakie jest przyłącze oryginalnego naczynia do pieca Vitopend 100. Większość uniwersalnych naczyń ma przyłącze 3/4 - za pomocą jakiego węża i ewentualnych redukcji mogę połączyć piec z takim naczyniem?
  • REKLAMA
  • #2 21831728
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4601
    A musisz to nowe naczynie podłączyć w miejscu naczynia wewnętrznego? Podłączasz go gdzieś na rurach od CO, a tamto wystarczy zaślepić w miejscu podłączenia.
  • REKLAMA
  • #3 21831731
    beyor
    Poziom 2  
    Muszę to zrobić gdzieś przy piecu i myślałem o samodzielnym montażu. Żeby zrobić to przy rurach, musiałbym dorobić jakieś wejście, czego nie umiem. Stąd pomysł instalacji zewnętrznego naczynia, ale podłączenie go do dedykowanego wejścia w piecu. A jeśli to niemożliwe, to konieczna będzie pomoc instalatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21831789
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4601
    Podłączenie wężem, to jednak prowizorka, która może zawieźć w najbardziej nieodpowiednim momencie. Wprawdzie przy ogrzewaniu gazowym niewiele się stanie oprócz braku grzania, przy spadku ciśnienia np. z powodu uszkodzenia wężyka, ale jednak, to może nastąpić.
  • Pomocny post
    #5 21832574
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Skoro nie ma wycieków wody , to w pierwszej kolejności wymień zaworek w wentylu dopustu powietrza. Może to być taki trywialny powód.
    Jeśli chcesz koniecznie wymieniać to naczynie, to sprawdź jakie jest przyłącze hydrauliczne ( najczęściej nakrętka od strony kotła ) o rozmiarze 3/8, 1/2, 3/4 " i dokup odpowiedni weżyk z gwintami GW/ GZ pasujące do naczynia.
REKLAMA