logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana napięcia ładowania 4,35 V na 4,2 V w baterii Dell BQ30423 0.08 – błąd Data Flash

bohunmike 07 Lut 2026 14:28 534 8
  • #1 21831790
    bohunmike
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Dzień dobry.

Mam problem ze zmianą napięcia z 4,35 V na 4,2 V w baterii Dell opartej na BQ30423 0.08. Posiadam CP2112 oraz EV2300 wraz z Be2Works 5.73 Boracay i bq Evaluation Software. Próbuję zrobić to metodą zobrazowaną tutaj:

https://be2works.com/wp-content/uploads/2024/11/bqESW_release.mp4

Niestety na zakładce "Data flash" w bq otrzymuję komunikat:

Zrzut ekranu bq Evaluation Software z oknem „Communication error” przy odczycie Data Flash.

Proszę o pomoc i dzięki z góry.

A więc problemem jest chyba to, że Be2Works po odczycie jednak nie "odpieczętowuje" chipu (podejrzałem w UBRT-2300 (demo) nadal jest napis "Pack is Sealed"). Ma ktoś może pomysł jak to obejść?
  • #2 21832225
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    W zasadzie najlepiej używać EV2300/2400 i programu dedykowanego dla bq30423. Ale hasło prawie zawsze jest, więc będzie trudno.
    Zmiana napięcia jest prosta, ale nie tylko to trzeba zmienić. Również sporo innych zmian, na koniec trzeba zmienić chemię dla nowych ogniw.
    To tyle mogę powiedzieć jak ja i inni to robią.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
  • #3 21832506
    misiozol
    Poziom 35  
    Ocena: 638
    Wylut i nowy BQ + programowanie od nowa, hasło nie znane. Lub wymiana elektroniki na nową, uniwersalną, opartą np. na BQ40z50.
  • #4 21834205
    bohunmike
    Poziom 12  
    OK. A więc temat jest jednak bardziej skomplikowany niż się wydawało. Do tej pory udało mi się zorientować, że posiadacze NLBA1, UBRT-2300 oraz K.N.N 0.4.3.3 są w stanie to zrobić na tym mikrokontrolerze np.:
    https://www.youtube.com/watch?v=tkd-rrhW6Yo&t=494s
    @wiesław Rzepka Dziękuję za informację, jestem świadomy, iż jest dużo parametrów do zmiany, mam je wylistowane i widzę, że wszystkie są dostępne w Data Flash. Czy jest inny dedykowany program niż bq Evaluation Software z odpowiednim profilem dla tego mikrokontrolera (taki posiadam) ?
    @misiozol Dziękuję za informację. Czy wskazany przez Ciebie układ jest elektrycznie zgodny dla tego PCB ? Rozumiem, że programowanie "od zera" wymaga szerszej wiedzy na temat tych mikrokontrolerów ?
    Pragnę także nadmienić, że robię to amatorsko w celu zgłębienia wiedzy i przy okazji ożywienia oraz długotrwałego oraz bezpiecznego korzystania z baterii do mojego Dell'a M6400 :)
    Nie jestem jeszcze specjalistą w sprawach BQ, ale jak Be2Works potrafi zmienić parametry pod reset baterii bez opcji "Unseal" chipu ?
    Jest ktoś może w posiadaniu K.N.N 0.4.3.3 Beta ?
  • #5 21834739
    misiozol
    Poziom 35  
    Nie zrozumielismy sie, chodzi o wywalenie i zastapienie elektroniki calkowicie na byle jaka inna dostepna od reki. Zastapic IC mozezesz na taki sam jaki masz na danym pcb z malymi wyjatkami. Chcesz tanio kup zamiennik bateri i bedzie z glowy. Chcesz brnac w temat to zapraszam po przestudiowaniu ze zrozumieniem pdf od danego IC GasGauge. Zapomnij o knn zostal zamkniety i platny i to sporo, w mojej opini nie warto, a i tak nim nie zrobisz nic po wyimianie IC na nowy.
  • #6 21834839
    bohunmike
    Poziom 12  
    OK. Dziękuję za informację. Może i bym próbował brnąć, lecz nigdzie nie mogę znaleźć dokumentacji od BQ30423. Macie może jakiś namiar na nią ?
    Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ze zgranego wsadu do .bin można wydobyć Unseal Key oraz FAS ?
  • #7 21835010
    misiozol
    Poziom 35  
    bohunmike napisał:
    OK. Dziękuję za informację. Może i bym próbował brnąć, lecz nigdzie nie mogę znaleźć dokumentacji od BQ30423. Macie może jakiś namiar na nią ?
    Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ze zgranego wsadu do .bin można wydobyć Unseal Key oraz FAS ?

Gotowa odpowiedz

https://e2e.ti.com/support/power-management-g...ment-forum/1280835/updated-bqevsw-for-bq30423

Albo 5 postow pod twoim, na prawde nie trzeba sie za bardzo wyslic

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3858317.html
  • #8 21835167
    bohunmike
    Poziom 12  
    A gdzie jest odpowiedź na którekolwiek z pytań ? Powszechnie wiadomo, że brandy bq nie "latają" po sieci...
    Pytam czy ktoś ma na nią jakiś namiar :)

misiozol napisał:
    Albo 5 postow pod twoim, na prawde nie trzeba sie za bardzo wyslic

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3858317.html
    - ten wątek nie wprowadza żadnych informacji... poza wspólnym kontrolerem nie ma tu nic wspólnego... Ja już zresetowałem elektronikę. Chyba, że czegoś nie widzę to proszę o wskazanie.

A czy wiadomo coś w tej sprawie:
    Czy ze zgranego wsadu do .bin można wydobyć Unseal Key oraz FAS (Bo poprzez Be2Works go zgrałem i dołączam do tego posta) ?

Ewentualnie czy istnieje jakiś edytor parametrów dla zgranej pamięci z BQ30423 ?
    A może wiecie, które dane należy zmienić, aby przejść z ogniw 4,35V na 4,2V ?

Problem został rozwiązany za pomocą programu SBR, w którym wykonałem Unseal chip'u oraz poprzez bqEVSW pozmieniałem parametry.
    Załączniki:
    • SMP-SDI3.0B DELL 4HJXXD13 02AB.bin (800 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21839181
    bohunmike
    Poziom 12  
    SBR - polecam :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany napięcia ładowania z 4,35 V na 4,2 V w baterii Dell opartej na układzie BQ30423 w wersji 0.08. Użytkownik dysponuje interfejsami CP2112 i EV2300 oraz oprogramowaniem Be2Works 5.73 Boracay i bq Evaluation Software, jednak napotyka błąd „Pack is Sealed” w zakładce Data Flash, co uniemożliwia odpieczętowanie układu i modyfikację parametrów. W dyskusji wskazano, że zmiana napięcia wymaga modyfikacji wielu parametrów, w tym chemii ogniw, a dostęp do Unseal Key i FAS jest utrudniony ze względu na zabezpieczenia i brak publicznej dokumentacji BQ30423. Proponowano użycie dedykowanego sprzętu EV2300/2400 oraz specjalistycznego oprogramowania, jednak często konieczne jest posiadanie hasła odpieczętowującego. Alternatywnie sugerowano wymianę układu na inny, np. BQ40z50, lub zakup nowej baterii. Użytkownik potwierdził, że problem rozwiązał za pomocą programu SBR, który umożliwił wykonanie Unseal chipu, a następnie modyfikację parametrów w bqEVSW. Wskazano również na dostępne materiały i fora, które mogą pomóc w dalszej pracy z tym mikrokontrolerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA