logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki unifon wybrać do Proel KDC2003 – czy Cyfral Smart-D będzie kompatybilny?

shalony 07 Lut 2026 21:14 384 8
REKLAMA
  • #1 21832217
    shalony
    Poziom 10  
    Cześć, koledzy, takie pytanie: który unifon będzie mi pasował do Proel KDC2003? Czy będzie to coś tylko z Proela, czy Cyfralowy Smart-D pyknie?
    AI: Jaki masz dokładnie typ instalacji - analogowa czy cyfrowa, ile żył idzie do unifonu?
    Nie wiem. Nie było mnie tam na miejscu
    AI: Ile przewodów masz obecnie podłączonych do unifonu i czy korzystasz z przycisku otwierania drzwi?
    Nie wiem. Nie było mnie tam na miejscu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21832239
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    shalony napisał:
    Koledzy takie pytanie: który unifon będzie mi pasował do proel KDC2003?
    PC-512.
    shalony napisał:
    Cyfralowy smart-d pyknie?
    Pracuje w tym systemie PROEL.
  • Pomocny post
    #3 21832962
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    shalony napisał:
    czy Cyfralowy Smart-D pyknie?

Tak, nie, być może.

Cyfrale nie zawsze dobrze pracują w systemach Proela. Ja bym kupił Proel PC512 lub PC255.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21834201
    CYRUS2
    Poziom 43  
    gkwiatkowski napisał:
    Tak, nie, być może.
    Cyfral Smart-D Wielokrotnie to uruchamiałem - pracuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21834407
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    CYRUS2 napisał:
    gkwiatkowski napisał:
    Tak, nie, być może.
    Cyfral Smart-D Wielokrotnie to uruchamiałem - pracuje.

Niejednokrotnie spotykałem się z sytuacją, że Cufral D pracował z problemami (dźwięk za cichy lub za głośny lub zniekształcony) lub w ogóle nie pracował (nie dzwonił). W tym samym miejscu PC 255 pracował beż problemów.
    W mojej opinii przypadków poprawnej pracy Cyfrala D z centralą Proela jest 33,3%. Czyli zdarza się, że jest dobrze, ale nie jest to reguła.
    Drugie 33,3% to praca z problemami.
    Pozostałe 33,3% to brak współpracy.
  • Pomocny post
    #6 21834534
    CYRUS2
    Poziom 43  
    gkwiatkowski napisał:
    Niejednokrotnie spotykałem się z sytuacją, że Cufral D pracował z problemami (dźwięk za cichy lub za głośny lub zniekształcony) .
    Ale pracuje. Wielu użytkownikom to nie przeszkadza.
    Słychać dzwonek i można otworzyć drzwi.
    To normalne, że różnica w fonii zależy od typu aparatu.
    Interesuje ich DESIGN obudowy.
    Cyfral Smart-D ma małą, płaską obudowę.
    gkwiatkowski napisał:
    Pozostałe 33,3% to brak współpracy.
    KDC 2003 to nie dotyczy.
  • Pomocny post
    #7 21835661
    barrrrrman
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Ja jestem ciekaw czy to że z Proelem Smart-D ma problem niekiedy z działaniem, czy jest to przyczyną że jest jakaś nowa centralka z nowszym softem ?
  • REKLAMA
  • #8 21836831
    shalony
    Poziom 10  
    Dziękuję wam bardzo, koledzy, za wszystkie opinie i za wasze doświadczenie. Temat rozwiązany, unifon działa. Co do proela, rozmawiałem z kimś tam z techników i odniosłem wrażenie, że raczej strzelili sobie mocno w stopę kwestią programowania kasety z poziomu słuchawki, bo jak rozmawiałem, to przyznał mi się wprost, że instalatorzy mają problem z tym, żeby ogarnąć pikanie słuchawki i poruszać się po menu w ten sposób. Jakoś się wcale nie dziwię, bo zamiast pójść w tę stronę, żeby serwisant jak najmniej czasu spędził na instalacji czy wymianie, to tutaj po prostu siedzisz i się doktoryzujesz. Także jeszcze raz, chłopaki, bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź i smacznych pączków.
  • #9 21836832
    shalony
    Poziom 10  
    Zamontowane działa.

Podsumowanie tematu

✨ Do systemu Proel KDC2003 rekomendowane są unifony Proel, takie jak PC-512 czy PC-255, które gwarantują stabilną i bezproblemową pracę. Cyfral Smart-D może działać z tym systemem, jednak często występują problemy z jakością dźwięku (zniekształcenia, zbyt cichy lub głośny sygnał) lub całkowity brak działania (brak dzwonienia). Szacuje się, że kompatybilność Cyfral Smart-D z centralą Proel wynosi około 33%, przy czym w pozostałych przypadkach występują problemy lub brak współpracy. Różnice w jakości fonii wynikają z różnego typu aparatów, a wybór unifonu często zależy także od preferencji dotyczących designu obudowy. Niektóre problemy mogą być związane z aktualizacjami oprogramowania centrali Proel.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA