logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie cewek w zwrotnicy – wpływ na indukcyjność, rezystancję i jakość dźwięku

Cipun1 08 Lut 2026 16:46 543 1
REKLAMA
  • #1 21832903
    Cipun1
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Witajcie. Mam sporo pozostałości po kolumnach różnego typu, a dokładniej wiele zdekompletowanych zwrotnic. Chcę z nich zmontować zwrotnicę i tutaj jest zasadnicze pytanie:
    -czy można łączyć cewki żeby zmienić ich indukcyjność? a właściwie na ile jest to niekorzystne z punktu widzenia akustyki? Zmienia się ich rezystancja itd ale czy ma to wpływ na "dźwięk", czy jest to obojętne czy ma znaczenie?

Nie chcę kupować cewek konkretnie potrzebnych wartości jeśli można użyć coś co już mam a jedynie przez łączenie ich dopasować wartości.

A może odwinąć kilka zwojów żeby osiągnąć właściwą indukcyjność? może to lepsze rozwiązanie niż łączenie chociaż nieodwracalnie zmienia charakterystykę cewki.
  • REKLAMA
  • #2 21833086
    JuniorS
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Ogółem łączenie cewek (szczególnie szeregowe) to zawsze kompromis. Zwiększasz rezystancję pasożytniczą, co w systemach Hi-Fi jest zazwyczaj niemile widziane. Jeśli możesz, zawsze lepiej kupić jedną porządną cewkę nawiniętą grubszym drutem...
REKLAMA