logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe – nierówne grzanie obwodów szukam rozwiązania

irekpodgorski1 09 Lut 2026 00:19 234 1
REKLAMA
  • #1 21833344
    irekpodgorski1
    Poziom 4  
    Mosiężny rozdzielacz ogrzewania z czterema wyjściami, zaworami i głowicą termostatyczną w szafce
    Cześć,

na początku uprzedzę, że nie jestem specjalistą, dlatego właśnie szukam rozwiązania i pytam.
    W domu, który zakupiłem, mam ogrzewanie częściowo podłogowe, częściowo grzejniki.
    Na podłogówce są 3 obwody i tu zaczynają się schody.
    Najmniejszy obwód grzeje aż za bardzo, średni delikatnie, a najdłuższy prawie w ogóle. Powroty do rozdzielacza wracają też w tej kolejności: 1 - ciepły, 2 - letni, 3 - zimny.
    Kocioł gazowy 2-f z pompką w środku, nie ma innej pompki nigdzie.
    Na wyjściu z pieca jest trójnik i odchodzi na grzejniki oraz do rozdzielacza.
    Z tego, co widziałem, to rozdzielacze powinny mieć rotametry i pompkę, a ten nie ma nic, tylko dwie listwy - czy w tym jest problem?
    Można go doraźnie jakoś wyregulować do wiosny-lata, gdy przeróbka będzie realna?
    Przesyłam zdjęcie tego, jak to wygląda (4. obwód w ogóle dziwna sprawa, bo ktoś podpiął do niego grzejnik w kotłowni, który oczywiście jest prawie zimny)

Pozdrowionka
    AI: Czy na rozdzielaczu są jakieś zawory regulacyjne na poszczególnych obwodach (np. na listwie powrotnej), które można ręcznie przykręcić lub odkręcić?
    Na złączkach są jakieś sześciokątne zaślepki
    AI: Próbowałeś już coś regulować albo odpowietrzać te obwody, czy na razie tylko obserwowałeś jak to działa?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21833389
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Możesz wyłączyć pompę obiegową, zakręcić zawór na zasilaniu dla pewności i odkręcaj powoli jedną z zaślepek i patrz czy cieknie woda spod niej czy nie, gdy nic nie wycieknie to odkręć całą nakrętkę, to mogą być faktycznie nakrętki pod którymi mogą być zawory regulacyjne na śrubokręt.
    Przed rozpoczęciem czegokolwiek możesz też odkręcić wszystkie zaślepki (nakrętki) gdy są to faktycznie zawory regulacyjne i suwmiarką pomierzyć sobie i zapisać na kartce stan (głębokość) wszystkich śrubek regulacyjnych w stosunku do krawędzi a sam ocenisz już jaką ktoś przyjął koncepcję regulacyjną czy na zasilaniach czy na powrotach i czy jest ona zgodna z koncepcją regulacyjną na powrocie gdzie jest ta jedna głowica termostatyczna, która jest widoczna na zdjęciu a ponadto w razie niepowodzenia będziesz mógł wrócić w każdej chwili do stanu poprzedniego i przyjąć inną zasadę swojego postępowania gdyby moja porada okazała się niewłaściwa? No cóż, tylko ten się nie myli kto nic nie robi, a człowiek czasem może coś przeoczyć lub brak mu dostatecznych danych...
    No i cóż, doświadczalnie odkręcaj zimniejsze obiegi w lewo lub przykręcaj cieplejsze w prawo i dawaj czas na ustabilizowanie się temperatury. Oczywiście musisz odkręcić zawór na zasilaniu i włączyć pompę. Z tym, że pamiętaj o tym, że takie same zawory są na powrocie jak i na zasilaniu, Ty masz jedną wspólną głowicę regulacyjną na powrocie, więc ja bym zasilania wszędzie odkręcił a regulacji dokonywał doświadczalnie tylko na zaworach powrotnych...
    Pamiętaj tylko o tym, żeby przy odkręcaniu śrubki regulacyjnej w takim zaworze nie wykręcić jej dalej niż do zrównania się jej z brzegiem otworu gdyż nie wszystkie modele takich zaworów posiadają ograniczniki przed całkowitym wykręceniem... :)
    Wniosek: najbezpieczniej dla Ciebie jest rozpoczęcie przykręcania od zaworu na powrocie najcieplejszego obiegu...
    Co do czwartego obiegu to nie ma on przy rozdzielaczu zaworów regulacyjnych takich jak pozostałe trzy, a więc szukaj jakiegoś zaworu przy kaloryferze na zasilaniu jak i na powrocie. Gdy jest głowica termostatyczna na zasilaniu kaloryfera to sprawdź czy działa a gdy nie działa to sprawdź na powrocie kaloryfera czy jest jakiś zawór regulacyjny, może taki sam jak przy rozdzielaczu a wtedy trzeba go popuścić? No ale zwykle w kotłowni nie trzeba grzać, może dlatego ktoś "przyblokował" przepływ czynnika?
REKLAMA