Witam, skleiło i spaliło przekaźnik w płycie ceramicznej Zelmer ZPC6015UE, dodatkowo poszedł tranzystor od załączania cewki 12V. Oznaczenie jakie widzę to trójkąt/delta kropka EY1 ale nic nie znalazłem na jego temat.
>>21833421 Jest 6 takich obwodów, jeden pusty i 5 wykorzystywanych. Na tym który miał sklejony przekaźnik od przeciążenia uszkodziło tranzystor - wypaliło. Na innych obwodach odczyściłem z lakieru i mam to co na zdjęciu. Chciałbym dowiedzieć się co to za tranzystor by kupić taki lub zamiennik o takich samych parametrach.
Gdy są podobne elementy to zawsze można jeden sprawny wylutować i zbadać takim testerem na przykład: Link Tester pokaże typ pnp lub npn i wzmocnienie a to może pozwolić już na dobranie zamiennika gdy w linku jaki Ci kolega wyżej podał lub w datasheet nie znajdziesz danych, zresztą i tak wszystko co robię, gdy można sprawdzić inaczej to weryfikuję dla spokojności sumienia...
Przydała by się szersza perspektywa pcb. Podejrzewam ,że to może nie być tranzystor tylko programowalna zenerka. Coś z rodziny 431. Co koledzy o tym sądzą?
Załączniki:
AZ431-A.pdf(559.61 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia przekaźnika oraz tranzystora sterującego cewką 12V w płycie ceramicznej Zelmer ZPC6015UE. Użytkownik zgłosił, że tranzystor oznaczony symbolem trójkąta/delta z kropką i oznaczeniem "EY1" uległ uszkodzeniu, jednak nie udało się znaleźć informacji o tym elemencie w dostępnych źródłach. Temat dotyczy identyfikacji i ewentualnej zamiany tego tranzystora, co jest kluczowe dla naprawy urządzenia. Dyskusja skupia się na rozpoznaniu symboliki oznaczeń na tranzystorze oraz poszukiwaniu odpowiednika lub zamiennika dla uszkodzonego elementu.