Witam, skleiło i spaliło przekaźnik w płycie ceramicznej Zelmer ZPC6015UE, dodatkowo poszedł tranzystor od załączania cewki 12V. Oznaczenie jakie widzę to trójkąt/delta kropka EY1 ale nic nie znalazłem na jego temat.
>>21833421 Jest 6 takich obwodów, jeden pusty i 5 wykorzystywanych. Na tym który miał sklejony przekaźnik od przeciążenia uszkodziło tranzystor - wypaliło. Na innych obwodach odczyściłem z lakieru i mam to co na zdjęciu. Chciałbym dowiedzieć się co to za tranzystor by kupić taki lub zamiennik o takich samych parametrach.
Gdy są podobne elementy to zawsze można jeden sprawny wylutować i zbadać takim testerem na przykład: Link Tester pokaże typ pnp lub npn i wzmocnienie a to może pozwolić już na dobranie zamiennika gdy w linku jaki Ci kolega wyżej podał lub w datasheet nie znajdziesz danych, zresztą i tak wszystko co robię, gdy można sprawdzić inaczej to weryfikuję dla spokojności sumienia...
Przydała by się szersza perspektywa pcb. Podejrzewam ,że to może nie być tranzystor tylko programowalna zenerka. Coś z rodziny 431. Co koledzy o tym sądzą?
Załączniki:
AZ431-A.pdf(559.61 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia przekaźnika oraz tranzystora sterującego cewką 12V w płycie ceramicznej Zelmer ZPC6015UE. Użytkownik zgłosił, że tranzystor oznaczony symbolem trójkąta/delta z kropką i oznaczeniem "EY1" uległ uszkodzeniu, jednak nie udało się znaleźć informacji o tym elemencie w dostępnych źródłach. Temat dotyczy identyfikacji i ewentualnej zamiany tego tranzystora, co jest kluczowe dla naprawy urządzenia. Dyskusja skupia się na rozpoznaniu symboliki oznaczeń na tranzystorze oraz poszukiwaniu odpowiednika lub zamiennika dla uszkodzonego elementu. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.