logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B6 2005-2010: Awaryjne otwarcie drzwi po usunięciu wkładki zamka

mrqnqa 09 Lut 2026 14:22 153 1
REKLAMA
  • #1 21833810
    mrqnqa
    Poziom 1  
    Passat B6 2005-2010. Rozładował mi się akumulator i chciałem otworzyć auto awaryjnym zamkiem, gdzie natknąłem się na usuniętą wkładkę i wywiercone dziury. Podczas kupna nie sprawdziłem tego i teraz mam problem, bo nie mam jak otworzyć auta. Z uwagi na to, że mieszkam za granicą, chciałbym to zrobić samemu, żeby nie płacić ślusarzowi. Próbowałem dostać się do linki od zamka w masce, ale niestety po ściągnięciu znaczka VW nie ma dostępu do linki, jest gdzieś schowana, wpuszczona w coś, nie wiem. Ledwo co sięgam tam do haczyka, jak zakładam od mechanizmu zamka, ale nie jestem w stanie go przepchać wystarczająco do lewej strony, żeby otworzyć maskę. Jedyne, co mi teraz przychodzi na myśl, to wykorzystanie tych dziur w zamku, które zapewne już ktoś wykorzystał do otwarcia auta, tylko nie mam pojęcia, co mam tam w tych dziurach zrobić, żeby drzwi się otworzyły. Jest ktoś w stanie mi doradzić, jak to zrobić?
    Myślałem też o poduszkach pneumatycznych, lecz geometria klamek sprawi, że prawie na pewno nie będę w stanie ich otworzyć "drutem". Do tego dochodzi mechanizm podwójnego ryglowania, którego działania nie sprawdzałem, aczkolwiek zakładam, że działa, dlatego póki co tego nie próbowałem.
    Myślałem też o metodzie "na taśmę", opuszczeniu szyby tak, żebym mógł dosięgnąć do klamki / wajchy od otwierania maski, aczkolwiek wyczytałem, że jeżeli mechanizm działa, a elektryka padła, to zniszczę mechanizm. Także odpada.
    Pytaniem moim jest, jak ten zamek zmanipulować, żeby te drzwi otworzyć. Nie kradnę auta, otwieram swojego własnego grata.
    AI: Czy wszystkie drzwi w aucie są całkowicie zamknięte, czy może któreś są lekko uchylone lub da się je minimalnie poruszyć?
    Wszystkie są zamknięte.
    AI: Czy masz w aucie fabryczny alarm lub jakieś dodatkowe zabezpieczenia (np. immobilizer, alarm z czujnikiem ruchu), które mogą utrudniać awaryjne otwarcie drzwi?
    Akumulator jest rozładowany do zera, przez co nie mogę otworzyć auta pilotem.
  • REKLAMA
  • #2 21833906
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Dostań się od spodu auta i podaj prąd z np bostera do zacisku rozrusznika i masy auta. Można tez próbować podać napięcie przez lampkę oświetlenia tablicy rejestracyjnej i wtedy spróbować otworzyć.
REKLAMA