logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie dochodzą SMS od wybranych numerów na danych mobilnych, tylko na Wi-Fi – dlaczego?

eryk.tomaszewski 11 Lut 2026 15:39 567 9
REKLAMA
  • #1 21835820
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam. Czy jest ktoś co coś pomoże?
    Nie przychodzą mi wszystkie SMS. Tzn. przychodzą wszystkie, ale od kilku numerów przychodzą jak jest aktywny w sieci Wi-Fi?

Nie pomaga nawet restartowanie telefonu. Albo gdzie szukać ustawień od tego problemu. Tak zaczęło mi się robić od jakiegoś czasu.
    A jak mam włączone dane mobilne, to od pewnych numerów mi nie przychodzą SMS.
    Czy jest możliwe, że jak oni używają Wi-Fi calling, to właśnie wysyłane są jakieś SMS internetowe i do mnie nie dochodzą na danych mobilnych?
    Ktoś coś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 21836058
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 747
    Tak, jest możliwe. Jeżeli osoby które Ci wysyłają SMS mają właśnie przez Wi-Fi caling, to do Ciebie nie dojdzie dopóki nie włączysz. To nie problem u Ciebie.
  • #3 21836190
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    winmap napisał:
    Tak, jest możliwe. Jeżeli osoby które Ci wysyłają SMS mają właśnie przez Wi-Fi caling, to do Ciebie nie dojdzie dopóki nie włączysz. To nie problem u Ciebie.

A dobrze wiedzieć. A nie da się tego obejść? Bo nie zawsze mam dostęp do Wi-Fi, a czasem bardzo ważne SMS dostaje z firmy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21836435
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2084
    eryk.tomaszewski napisał:
    A jak mam włączone dane mobilne, to od pewnych numerów mi nie przychodzą SMS.

Zacznijmy od tego, że aby wysłać lub otrzymać sms, nie są potrzebne dane mobilne.

Może jakąś blokadę masz w telefonie na dane numery właczoną.
  • REKLAMA
  • #6 21836755
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    78db78 napisał:
    A gdzie ta firma, że nie ma dostępu do sieci GSM? Po co ktoś używa to Wi-Fi SMS?

W mieście ale w podpiwniczeniu. I oni slaby zasieg tam maja. Żeby tam zadzwonić gdzies to musisz miec wifi calling albo na WhatsApp
  • #7 21836765
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Mam to samo, ani w salonie plus, ani telefonicznie nie potrafią pomóc. To nie kwestia smartphona bo miałem Samsunga starego S6, teraz Xiomi i ani tu, ani tu. Jedne dochodzą inne nie. Chyba ostatnia deska ratunku, to duplikat karty SIM wyrobić.
  • #8 21836833
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Jakubserwis napisał:
    Mam to samo, ani w salonie plus, ani telefonicznie nie potrafią pomóc. To nie kwestia smartphona bo miałem Samsunga starego S6, teraz Xiomi i ani tu, ani tu. Jedne dochodzą inne nie. Chyba ostatnia deska ratunku, to duplikat karty SIM wyrobić.

Ze co? Ze karta mialaby cos paść?
  • #9 21837187
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Karty też się psują, próbowałeś zapytać u operatora co się dzieje, jakie on widzi przyczyny problemu i możliwe rozwiązania?
  • #10 21837251
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    staś pytalski napisał:
    Karty też się psują, próbowałeś zapytać u operatora co się dzieje, jakie on widzi przyczyny problemu i możliwe rozwiązania?

Nie. Dzisiaj zadzwonie w takim razie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku odbierania SMS-ów od wybranych numerów podczas korzystania z danych mobilnych, natomiast wiadomości te przychodzą poprawnie, gdy telefon jest połączony z WiFi. Restartowanie urządzenia nie rozwiązuje problemu. Podejrzewa się, że przyczyną może być korzystanie nadawców z funkcji WiFi Calling, która może powodować wysyłanie SMS-ów jako wiadomości internetowych (RCS lub inne formy SMS przez IP), co skutkuje brakiem ich dostarczenia przy aktywnych danych mobilnych. Problem może wynikać z ustawień sieciowych, konfiguracji operatora lub obsługi protokołów SMS przez urządzenie. Zalecane jest sprawdzenie ustawień WiFi Calling, protokołów SMS (np. RCS), a także kontakt z operatorem w celu weryfikacji kompatybilności i konfiguracji usług SMS przez IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA