logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KAN58A4005 – jak bezpiecznie zdjąć przedni panel do wymiany wężyka w drzwiach?

RalphOcean 11 Lut 2026 22:07 207 7
REKLAMA
  • #1 21836211
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Jak zdjąć przedni panel lodówki Bosch KAN58A40/05 aby niczego nie uszkodzić? Chcę wymienić wężyk w drzwiach a pod panelem jest do niego dostęp.
    W ramce na dole jest (na zółto) mały otworek, ale nie wiem do czego służy. Wszelka pomoc mile widziana!
    Zbliżenie ramki panelu lodówki z małym otworem zaznaczonym żółtym kółkiem Panel sterowania i dozownik wody w drzwiach lodówki, z wyświetlaczem temperatury Panel sterowania lodówki z wyświetlaczem i przyciskami w białej ramce, widok z góry
  • REKLAMA
  • #2 21836921
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Ten otworek w ramce służy do zahaczenia i odciągnięcia ramki od drzwi. Ramka jest na zatrzaski a wężyk niestety integralną częścią drzwi.
  • REKLAMA
  • #3 21836934
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Dziękuję za podpowiedź w sprawie ramki.
    Integralną czyli nie będę go mógł wymienić? W podstawie lodówki jest szybkozłączka i tam odłączyłem stary wężyk. Mam informację, że za pomocą starego będę mógł nowy wciągnąć do kanału w drzwiach i połączyć z nalewakiem u góry.
  • #4 21836949
    mrhari
    RalphOcean napisał:
    Mam informację, że za pomocą starego będę mógł nowy wciągnąć do kanału w drzwiach i połączyć z nalewakiem u góry.

Nie sądzę ale możesz spróbować.
  • #5 21837021
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Zdjąłem już przedni panel i odkręciłem śruby. Jednak ten plastikowy stelaż ani drgnie a pod nim jest pewnie dojście do rurki.
    Wnętrze obudowy urządzenia z wiązką przewodów, złączkami, okrągłym modułem i przezroczystą żarówką po prawej
    Jak go podejść?
  • REKLAMA
  • #6 21837082
    mrhari
    RalphOcean napisał:
    Jak go podejść?

Nijak, jest na stałe.
    Wężyk pękł tuż przy zawiasie? Możesz spróbować rozpruć trochę wewnętrzną stronę drzwi, wydłubać wężyk i zesztukować szybkozłączką, np Festo prostą lub kątową.
    Czarno-niebieskie kątowe szybkozłączki pneumatyczne ułożone na białym tle

Czarne szybkozłączki pneumatyczne z niebieskimi pierścieniami na białym tle
  • REKLAMA
  • #7 21837091
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Tak, wężyk pękł przy zawiasie. Wariant z szybkozłączką kątową już rozważałem, ale obawiam się, że wężyk się szybko wykruszy/złamie jak będę otwierał drzwi zamrażarki. Poza tym tam jest mega mało miejsca. Ten poprzedni wężyk jak był cały jakoś się chyba wyginał w drzwiach i przeżył ponad 10 lat.

Zakładam jednak, że po coś są te śrubki w tym stelażu i że go można jakoś zdemontować i wciągnąć do drzwi nowy wężyk.
    Może wystarczy jakoś wyjąć tą "jajowatą" obudowę przycisku na środku i tamtędy się dostać? Biały wylot wężyka jest tuż powyżej.
  • #8 21911033
    RalphOcean
    Poziom 11  
    Oficjalna informacja od Bosch: "Przykro mi, ale nie ma możliwości wymiany wężyka który jest w drzwiczkach, w takim przypadku jedyną możliwością byłaby wymiana drzwi, które w tym modelu zostały wycofane bez zamiennika". Pozostaje zatem "praca własna", zakładam, że wężyk nie jest jednak wklejony wewnątrz i uda się stary jakoś wyciągnąć. Pomyślałem jeszcze o złączce kątowej, ale ona musiałaby być obracalna aby przy otwieraniu drzwi jak się przekręci o np. 90 stopni obracał się sam wężyk a złączka nie. Są takie specyficzne szybkozłączki?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego demontażu przedniego panelu lodówki Bosch w celu wymiany wężyka doprowadzającego wodę do nalewaka w drzwiach. Ustalono, że mały otwór w dolnej ramce służy do podważenia i odciągnięcia ramki na zatrzaskach. Po zdjęciu panelu okazało się jednak, że plastikowy stelaż jest elementem stałym i nie daje się zdemontować, a wężyk w drzwiach jest integralną częścią konstrukcji. Wskazano, że przy pęknięciu wężyka przy zawiasie można próbować rozciąć wewnętrzną stronę drzwi, wydobyć uszkodzony przewód i połączyć go szybkozłączką prostą lub kątową typu Festo. Pojawiła się też informacja od Bosch, że oficjalnie nie przewiduje się wymiany samego wężyka w drzwiach — dostępna byłaby jedynie wymiana całych drzwi, które dla tego modelu są już wycofane bez zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA