logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł audio do LAN z obsługą P2P/ONVIF jak kamera IP – jaki wybrać i jak skonfigurować?

Przemus_92 15 Lut 2026 18:29 282 5
  • #1 21839620
    Przemus_92
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!

Potrzebuję zrobić stream audio do LAN aby następnie można było odsłuchać na apce w każdym miejscu po za miejscem zainstalowania tak jak działają kamery IP, które mają możliwość podłączenia zewnętrznego sygnału audio i można słuchać na aplikacji.
    Czy ktoś spotkał się z takim właśnie modułem do którego mogę podłączyć sygnał audio, do sieci LAN a następnie skonfiguruje tak jak kamerę IP, dodam do aplikacji po numerze seryjnym protokole P2P Onvif i będę mógł odsłuchać w każdym miejscu na świecie ?
    Kupiłem chiński encoder XE1A RTMP/RTSP/HTTP/UDP/RTP ale nie udaje mi się go skonfigurować, może ktoś by coś doradził ?
  • #2 21839938
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Kup najtańsza kamerę IP z wejściem Audio. Chyba, że potrzebujesz Hi-Fi stereo, to wtedy sprawa bardziej skomplikowana.
    Czy masz publiczne IP?
  • #3 21848731
    Przemus_92
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam kamerę z wejściem Audio ale ten głos jest kiepskiej jakości, kupiłem na aliepsress taki encoder XE1A HDMI ale też kiepsko idzie z jego konfiguracją i nie jestem w stanie skonfigurować samego wejścia audio bo z dekodera idzie ale to przez IP, ostatecznie mogłoby iść do Youtuba i ustawiłbym transmisje jako prywatną bez upubliczniania.
    Chciałbym kupić enkoder który ma dedykowaną apkę, żeby wpiąć sygnał audio i potem mógł odsłuchać na aplikacji jak przy kamerach z opcją audio.
  • #4 21849812
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Przemus_92 napisał:
    Mam kamerę z wejściem Audio ale ten głos jest kiepskiej jakości

Co to znaczy kiepskiej jakości?
    Jeśli dźwięk jest taki charczący, to może podajesz za mocny sygnał i przesterowujesz wejście audio w kamerze?

Dodano po 58 [sekundy]:

Przemus_92 napisał:
    kupiłem na aliepsress taki encoder XE1A HDMI ale też kiepsko idzie z jego konfiguracją i nie jestem w stanie skonfigurować samego wejścia audio

Czy jest do niego instrukcja obsługi?

Dodano po 1 [minuty]:

Przemus_92 napisał:
    bo z dekodera idzie ale to przez IP, ostatecznie mogłoby iść do Youtuba i ustawiłbym transmisje jako prywatną bez upubliczniania.

Czy dekoder potrafi tworzyć strumień w protokole RTMP, bo Youtube wymaga takiego formatu?

Dodano po 7 [minuty]:

Przemus_92 napisał:
    Chciałbym kupić enkoder który ma dedykowaną apkę, żeby wpiąć sygnał audio i potem mógł odsłuchać na aplikacji jak przy kamerach z opcją audio.

Wątpię czy są same enkodery audio z aplikacją i obsługą P2P? Na same enkodery audio do transmisji amatorskiej jest tak mały popyt, że wątpię aby jego producentowi opłacało się utrzymywać serwer do zestawiania połączeń enkoder - użytkownik.

Nie wiem jaką masz kamerę i jakiej wymagasz jakości dźwięku, ale kamery w miarę poważnych producentów mają na tyle dobra jakość toru audio, że spokojnie wystarczą do transmisji do Youtuba. Podtrzymuję swoje stanowisko, że kamera CCTV to najtańszy sposób zrealizowania transmisji audio do aplikacji.
  • #5 21849845
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Ale autor chyba nie wie, co chce.
    Po co ONViF do odsłuchu zdalnego? Przecież ONVIF używa się do negocjacji parametrów i wysyłania komunikatów sterujących NVR-kamera a nie do RTSP a już tym bardziej poza domeną rozgloszeniową?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21849854
    tomaszdjt
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    witam
    może tą droga np Raspberry Pi 4 Model B i VLC i to ci bedzie strumieniować audio do LAN
REKLAMA