logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie śruby (klasa 8.8 czy 10.9) do żurawia warsztatowego?

lukpio3 16 Lut 2026 21:31 426 4
REKLAMA
  • #1 21840727
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Cześć.
    Nie wiem kurcze czy temat pasuje do tego działu, więc z góry przepraszam. Zakupiłem na gospodarstwo żuraw warsztatowy. Nie jest to jakiś super sprzęt za tysiące złotych, a zwykły chińczyk. Ja też nie zamierzam tym dźwigać ton. Ma on być pomocny przy jakichś drobnych naprawach typu zwalenie plecaka z podnośnikiem, zwalenie zwolnicy, czyli generalnie ciężary rzędu setek kilo, a nie ton. Ale ja nie o tym. Do zestawu były dołączone śruby o klasie twardości 4.8. No to jest dla mnie jakiś żart i pierwsze co robię, to te śruby wywalam. I teraz potrzebuję poradzić się kogoś mądrego. Jakie śruby do takiego podnośnika można zastosować? Dać 10.9 czy lepiej 8.8? Też nie można przesadzić z twardością, bo im twardsza śruba tym bardziej krucha, a w takich urządzeniach nie wiem czy to jest pożądany efekt. Poradzi ktoś?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21840740
    lukpio3
    Poziom 21  
    Przepraszam, zapomniałem napisać. Tam głównie są śruby M16.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21840833
    lukaszmech
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    W żurawiu najważniejsze są sworzeń siłownika, śruba tylna profila ramienia, śruba haka i sworznie nóg
    Takie elementy nie powinny być gwintowane w miejscu ścinania tzn. w miejscu przejścia przez profil musi być gładka
    8,8 świat i ludzie
  • #5 21841669
    lukpio3
    Poziom 21  
    Dzięki za pomoc :). Pozmieniałem wszystkie śruby na 8.8 :).
REKLAMA