logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie pendrive – jak sformatować pamięć USB krok po kroku?

disconect25 17 Lut 2026 11:55 858 14
REKLAMA
  • #1 21841127
    disconect25
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu z Windows z dwoma dyskami USB: CD (E i USB-FORLULA (X oraz czerwonym opisem

Witam.
    Jak sformatować ten pendrive?
    Po instalacji Flasha w porcie USB mam dwa dyski:
    CD-E oraz "X-Formula" - drugą partycję tego dysku, którą się normalnie formatuje.
    Jak lub jakim programem to sformatować, by pozbyć się wirtualnego napędu z instalką.

Biały pendrive ASUS ROG z odłączoną nasadką, widok z boku na szarym tle
    Zrzut ekranu z Windows: napęd CD (E „MB Support” i pendrive „USB-FORLULA (X”

AI: Jaki to dokładnie pendrive (marka, model)?
    Asus ROG.
    AI: Na jakim systemie operacyjnym próbujesz to zrobić (Windows, Linux, MacOS)?
    Windows 10.

Czy formatowanie na starszym systemie XP "spod DOS-u" da radę?
  • REKLAMA
  • #2 21841152
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Można spróbować uruchomić CMD/wiersz poleceń jako administrator następnie diskpart, list disk, select disk - to bardzo ważne, by dokładnie wybrać pendrive, gdyż wybór innego napędu zniszczy dane, później clean - polecenie usunie dane, partycje z napędu.
  • #3 21841155
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Mini Tool Partition Wizard Free 13. Usuń partycje z pendrive, załóż nową i sformatuj.
  • #4 21841174
    disconect25
    Poziom 3  
    >>21841155 To by było na tyle nie widzi ukrytej partycji, mam już zainstalowany "AOMEI Partition Assistant Wersja Techniczna" i też nie widzi part E:.

Zrzut AOMEI Partition Assistant z listą dysków i partycji oraz mapą partycji na dole

Dodano po 18 [minuty]:

>>21841152 nie wiem do końca czy dobrze to zrobiłem, ale to wszystko co pokazał DiskPart

Zrzut forum z oknem DiskPart pokazującym listę dysków i ich rozmiary.

Part E, czyli CD:E nie ma, bo to 3,76 GB.

Zrzut ekranu instalatora ASUS ROG z oknem WinRAR i widoczną stacją CD (E 3,76 GB
  • REKLAMA
  • #5 21841200
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3566
    Diskpart dobrze pokazał, teraz wpisz: select disk 4 i następnie clean.
    Po wyczyszczeniu wpisz: create partition primary, a następnie assign, teraz możesz już normalnie sformatować pendrive'a.
  • #6 21841203
    disconect25
    Poziom 3  
    Nie chce mi się w tym "babrać i robić syf w PC" programami typu MHDD lub Victoria.

Zrzut ekranu MHDD w trybie tekstowym z listą portów i dysków oraz ostrzeżeniem o braku wsparcia urządzeń slave
    Zrzut ekranu programu Victoria 4.47 z informacjami SMART i listą dysków.

Czy istnieje prostszy sposób?
  • REKLAMA
  • #7 21841208
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 244
    Ja zawsze do permamentnego czyszczenia używam HDD Low Level Format Tool.
    Soft prosty jak budowa cepa.
  • REKLAMA
  • #8 21841210
    disconect25
    Poziom 3  
    carrot napisał:
    Diskpart dobrze pokazał, teraz wpisz: select disk 4 i następnie clean.
    Po wyczyszczeniu wpisz: create partition primary, a następnie assign, teraz możesz już normalnie sformatować pendrive'a.

Już to robiłem, sformatowana zostanie partycja (X:) o poj 24,8 GB.
    Natomiast patr E - CD (E) 3,76 GB ciągle zostaje.

Zrzut ekranu z Windows: USB-FORLULA (X 24,8 GB i „Stacja dysków CD (E” 3,76 GB.

Dodano po 2 [minuty]:

blekis napisał:
    Ja zawsze do permamentnego czyszczenia używam HDD Low Level Format Tool.
    Soft prosty jak budowa cepa.

Widzi ukryte lub zablokowane partycje?

Dodano po 11 [minuty]:

Nie ma wewnątrz obudowy gdzieś na płytce zworki, przełącznika jak kiedyś w adapterach kart SD?
    pendrive się formatuje, lecz nie pozwala ruszyć part CD:E z której automatycznie odpalany jest program do aktualizacji.
  • #10 21841234
    disconect25
    Poziom 3  
    Dra98 napisał:
    Można spróbować uruchomić CMD/wiersz poleceń jako administrator następnie diskpart, list disk, select disk - to bardzo ważne, by dokładnie wybrać pendrive, gdyż wybór innego napędu zniszczy dane, później clean - polecenie usunie dane, partycje z napędu.

>>21841152

Zrzut ekranu z DiskPart i komunikatem „There is no volume specified”, oraz okno IrfanView z postem na forum.

W czym problem? Co zrobiłem źle?
  • #11 21841662
    dgolf
    Poziom 15  
    Ocena: 150
    Systemowe diskmgmt.msc nie daje rady? Znajdź sobie przenośną wersję MiniToolPartition Wizzard Enterprise. Mnie to ogarnia wszystko. Jeszcze możesz podejść niestandardowo - Rufusem tworząc np. instalacyjnego pena - może usunie wszystko.
  • #12 21841676
    disconect25
    Poziom 3  
    dgolf napisał:
    Systemowe diskmgmt.msc nie daje rady? Znajdź sobie przenośną wersję MiniToolPartition Wizzard Enterprise. Mnie to ogarnia wszystko. Jeszcze możesz podejść niestandardowo - Rufusem tworząc np. instalacyjnego pena - może usunie wszystko.

Coś mi świta, jak robiłem obraz Windowsa na bootującym penie właśnie za pomocą Rufusa lub WinToFlash, to widoczne były ukryte partycje.
    Dzięki za podpowiedź, zobaczę jutro, mam już dosyć na dziś.

Dodano po 35 [minuty]:

Dodam jeszcze, że nawet "EZ Flash ASUS-a" nie widzi tej partycji.
  • Pomocny post
    #13 21841838
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Co za bełkot - aż się nie chce tego czytać :-(

Taki pendrive ma tryb CD-ROM zrobiony na poziomie firmware i żadne programy do partycji sobie z tym nie poradzą. Tylko i wyłącznie - o ile taki program jest dostępny w necie specjalne oprogramowanie serwisowe danego producenta pendrive'a i/lub kontrolera na nim zastosowanego.

Ja kiedyś zainteresowałem się tematem i specjalnie kupiłem kilka takich pendrive'ów do których mam oprogramowanie serwisowe i w każdej chwili mogę sobie zrobić lub usunąć partycję CD-ROM. To jest super sprawa bo polega na tym iż wgrywamy dowolny obraz ISO i dzięki temu komputer widzi taki pendrive jako napęd CD/DVD i może z niego bootować.

Kiedyś to się robiło tak, iż najpierw sprawdzało się jaki kontroler jest w pendrive np. za pomocą programu ChipGenius i szukało się oprogramowania serwisowego. Ja mam pena na kontrolerze Phison PS2251-33 i tak fachowo usuwa się partycję CD-ROM a nie jakieś aomei, rufusy czy diskparty:
    Zrzut ekranu ChipGenius z listą kontrolerów USB i danymi pendrive’a Kingston DataTraveler 2.0 Zrzut ekranu programu MPParamEdit V3.3.2.0 F1 z ustawieniami kontrolera PS2251-33 i opcji partycji

Jak chcemy zrobić partycję CD-ROM to wystarczy w programie serwisowym zaznaczyć opcję CD-Rom zamiast Removable Disk i wybrać obraz ISO. Takim programem można zrobić więcej niż 2 partycje i nawet ukrytą.

@disconect25
    Spróbuj programem ChipGenius sprawdzić jaki kontroler jest w Twoim pendrive - może w necie są jakieś programy serwisowe do niego. Jakby program nie rozpoznawał to zawsze można delikatnie rozebrać pendrive'a i sprawdzić jaki tam siedzi kontroler - ja swoje rozbierałem aby się upewnić :-)
    Zbliżenie płytki PCB pendrive’a z wtykiem USB i układem Toshiba na zielonym laminacie
    Toshiba TC58NC2233G5F to to samo co Phison PS2233 więc użyłem programu MPAll

Dodano po 13 [minuty]:

A tutaj znajdziesz programy serwisowe do pendrive'ów i poradniki jak zrobić czy usunąć tryb CD-ROM:
    https://www.usbdev.ru/

Przykłady:
    Jak zrobić dwie partycje CD-ROM na kontrolerze Chipsbank: https://www.usbdev.ru/articles/a_chipsbank/cbm2cdrom/
    Jak zrobić partycję CD-ROM na kontrolerze Phison: https://www.usbdev.ru/articles/a_phison/cdrommpall/
  • #14 21842107
    disconect25
    Poziom 3  
    Gelip napisał:
    Co za bełkot - aż się nie chce tego czytać :-(

Taki pendrive ma tryb CD-ROM zrobiony na poziomie firmware i żadne programy do partycji sobie z tym nie poradzą. Tylko i wyłącznie - o ile taki program jest dostępny w necie specjalne oprogramowanie serwisowe danego producenta pendrive'a i/lub kontrolera na nim zastosowanego.

Ja kiedyś zainteresowałem się tematem i specjalnie kupiłem kilka takich pendrive'ów do których mam oprogramowanie serwisowe i w każdej chwili mogę sobie zrobić lub usunąć partycję CD-ROM. To jest super sprawa bo polega na tym iż wgrywamy dowolny obraz ISO i dzięki temu komputer widzi taki pendrive jako napęd CD/DVD i może z niego bootować.

Kiedyś to się robiło tak, iż najpierw sprawdzało się jaki kontroler jest w pendrive np. za pomocą programu ChipGenius i szukało się oprogramowania serwisowego. Ja mam pena na kontrolerze Phison PS2251-33 i tak fachowo usuwa się partycję CD-ROM a nie jakieś aomei, rufusy czy diskparty:
    Zrzut ekranu ChipGenius z listą kontrolerów USB i danymi pendrive’a Kingston DataTraveler 2.0 Zrzut ekranu programu MPParamEdit V3.3.2.0 F1 z ustawieniami kontrolera PS2251-33 i opcji partycji

Jak chcemy zrobić partycję CD-ROM to wystarczy w programie serwisowym zaznaczyć opcję CD-Rom zamiast Removable Disk i wybrać obraz ISO. Takim programem można zrobić więcej niż 2 partycje i nawet ukrytą.

@disconect25
    Spróbuj programem ChipGenius sprawdzić jaki kontroler jest w Twoim pendrive - może w necie są jakieś programy serwisowe do niego. Jakby program nie rozpoznawał to zawsze można delikatnie rozebrać pendrive'a i sprawdzić jaki tam siedzi kontroler - ja swoje rozbierałem aby się upewnić :-)
    Zbliżenie płytki PCB pendrive’a z wtykiem USB i układem Toshiba na zielonym laminacie
    Toshiba TC58NC2233G5F to to samo co Phison PS2233 więc użyłem programu MPAll

Dodano po 13 [minuty]:

A tutaj znajdziesz programy serwisowe do pendrive'ów i poradniki jak zrobić czy usunąć tryb CD-ROM:
    https://www.usbdev.ru/

Przykłady:
    Jak zrobić dwie partycje CD-ROM na kontrolerze Chipsbank: https://www.usbdev.ru/articles/a_chipsbank/cbm2cdrom/
    Jak zrobić partycję CD-ROM na kontrolerze Phison: https://www.usbdev.ru/articles/a_phison/cdrommpall/

Dziękuję ci bardzo za pomoc, konkretna wiedza, temat do zamknięcia.
  • #15 21843651
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Tak żem przypuszczał, że pendrive działa w trybie emulacji CD/DVD. W oprogramowaniu pendrive grzebałem bardzo dawno temu, więc pewności nie było. Przypuszczenia potwierdzone.
    W przypadku nabycia pendrive bez emulacji CD bardzo rzadko może się zdarzyć, że trzeba utworzyć partycję i sformatować ją. Zazwyczaj partycja jest i to sformatowana. Narzędzia - zarządzanie dyskami systemu windows, fdisk, gpart i dowolne inne, które użytkownik zna i nie wywali sobie danych z dysków komputera. Formatowanie to oklepane format, byle nie format c:\. Robić bez pośpiechu, bo łatwo dane stracić i dużo trudniej odzyskać. Metoda z emulacją napędu CD przydatna do niektórych zabytkowych płyt mających problemy z rozruchem z pendrive.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pendrive Asus ROG, który po podłączeniu do portu USB wyświetla się jako dwa dyski: wirtualny napęd CD-E z preinstalowanym oprogramowaniem Flash oraz druga partycja "X-Formula", którą można normalnie sformatować. Problem polega na tym, jak usunąć wirtualny napęd z instalatorem i sformatować cały pendrive, aby pozbyć się tej dodatkowej partycji. System operacyjny to Windows 10. W dyskusji sugerowano użycie narzędzi do zarządzania partycjami, takich jak Disk Management (Zarządzanie dyskami) w Windows lub programów do niskopoziomowego formatowania, które pozwalają usunąć ukryte partycje i przywrócić pendrive do stanu fabrycznego. Wskazano, że standardowe formatowanie nie usuwa partycji wirtualnej, dlatego konieczne jest użycie specjalistycznego oprogramowania do usuwania partycji lub narzędzi producenta pendrive'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA