Witam. Jak sformatować ten pendrive? Po instalacji Flasha w porcie USB mam dwa dyski: CD-E oraz "X-Formula" - drugą partycję tego dysku, którą się normalnie formatuje. Jak lub jakim programem to sformatować, by pozbyć się wirtualnego napędu z instalką.
AI: Jaki to dokładnie pendrive (marka, model)? Asus ROG. AI: Na jakim systemie operacyjnym próbujesz to zrobić (Windows, Linux, MacOS)? Windows 10.
Czy formatowanie na starszym systemie XP "spod DOS-u" da radę?
Można spróbować uruchomić CMD/wiersz poleceń jako administrator następnie diskpart, list disk, select disk - to bardzo ważne, by dokładnie wybrać pendrive, gdyż wybór innego napędu zniszczy dane, później clean - polecenie usunie dane, partycje z napędu.
Diskpart dobrze pokazał, teraz wpisz: select disk 4 i następnie clean. Po wyczyszczeniu wpisz: create partition primary, a następnie assign, teraz możesz już normalnie sformatować pendrive'a.
Diskpart dobrze pokazał, teraz wpisz: select disk 4 i następnie clean. Po wyczyszczeniu wpisz: create partition primary, a następnie assign, teraz możesz już normalnie sformatować pendrive'a.
Już to robiłem, sformatowana zostanie partycja (X o poj 24,8 GB. Natomiast patr E - CD (E) 3,76 GB ciągle zostaje.
Dodano po 2 [minuty]:
blekis napisał:
Ja zawsze do permamentnego czyszczenia używam HDD Low Level Format Tool. Soft prosty jak budowa cepa.
Widzi ukryte lub zablokowane partycje?
Dodano po 11 [minuty]:
Nie ma wewnątrz obudowy gdzieś na płytce zworki, przełącznika jak kiedyś w adapterach kart SD? pendrive się formatuje, lecz nie pozwala ruszyć part CD:E z której automatycznie odpalany jest program do aktualizacji.
Można spróbować uruchomić CMD/wiersz poleceń jako administrator następnie diskpart, list disk, select disk - to bardzo ważne, by dokładnie wybrać pendrive, gdyż wybór innego napędu zniszczy dane, później clean - polecenie usunie dane, partycje z napędu.
Systemowe diskmgmt.msc nie daje rady? Znajdź sobie przenośną wersję MiniToolPartition Wizzard Enterprise. Mnie to ogarnia wszystko. Jeszcze możesz podejść niestandardowo - Rufusem tworząc np. instalacyjnego pena - może usunie wszystko.
Systemowe diskmgmt.msc nie daje rady? Znajdź sobie przenośną wersję MiniToolPartition Wizzard Enterprise. Mnie to ogarnia wszystko. Jeszcze możesz podejść niestandardowo - Rufusem tworząc np. instalacyjnego pena - może usunie wszystko.
Coś mi świta, jak robiłem obraz Windowsa na bootującym penie właśnie za pomocą Rufusa lub WinToFlash, to widoczne były ukryte partycje. Dzięki za podpowiedź, zobaczę jutro, mam już dosyć na dziś.
Dodano po 35 [minuty]:
Dodam jeszcze, że nawet "EZ Flash ASUS-a" nie widzi tej partycji.
Taki pendrive ma tryb CD-ROM zrobiony na poziomie firmware i żadne programy do partycji sobie z tym nie poradzą. Tylko i wyłącznie - o ile taki program jest dostępny w necie specjalne oprogramowanie serwisowe danego producenta pendrive'a i/lub kontrolera na nim zastosowanego.
Ja kiedyś zainteresowałem się tematem i specjalnie kupiłem kilka takich pendrive'ów do których mam oprogramowanie serwisowe i w każdej chwili mogę sobie zrobić lub usunąć partycję CD-ROM. To jest super sprawa bo polega na tym iż wgrywamy dowolny obraz ISO i dzięki temu komputer widzi taki pendrive jako napęd CD/DVD i może z niego bootować.
Kiedyś to się robiło tak, iż najpierw sprawdzało się jaki kontroler jest w pendrive np. za pomocą programu ChipGenius i szukało się oprogramowania serwisowego. Ja mam pena na kontrolerze Phison PS2251-33 i tak fachowo usuwa się partycję CD-ROM a nie jakieś aomei, rufusy czy diskparty:
Jak chcemy zrobić partycję CD-ROM to wystarczy w programie serwisowym zaznaczyć opcję CD-Rom zamiast Removable Disk i wybrać obraz ISO. Takim programem można zrobić więcej niż 2 partycje i nawet ukrytą.
@disconect25 Spróbuj programem ChipGenius sprawdzić jaki kontroler jest w Twoim pendrive - może w necie są jakieś programy serwisowe do niego. Jakby program nie rozpoznawał to zawsze można delikatnie rozebrać pendrive'a i sprawdzić jaki tam siedzi kontroler - ja swoje rozbierałem aby się upewnić Toshiba TC58NC2233G5F to to samo co Phison PS2233 więc użyłem programu MPAll
Dodano po 13 [minuty]:
A tutaj znajdziesz programy serwisowe do pendrive'ów i poradniki jak zrobić czy usunąć tryb CD-ROM:
https://www.usbdev.ru/
Taki pendrive ma tryb CD-ROM zrobiony na poziomie firmware i żadne programy do partycji sobie z tym nie poradzą. Tylko i wyłącznie - o ile taki program jest dostępny w necie specjalne oprogramowanie serwisowe danego producenta pendrive'a i/lub kontrolera na nim zastosowanego.
Ja kiedyś zainteresowałem się tematem i specjalnie kupiłem kilka takich pendrive'ów do których mam oprogramowanie serwisowe i w każdej chwili mogę sobie zrobić lub usunąć partycję CD-ROM. To jest super sprawa bo polega na tym iż wgrywamy dowolny obraz ISO i dzięki temu komputer widzi taki pendrive jako napęd CD/DVD i może z niego bootować.
Kiedyś to się robiło tak, iż najpierw sprawdzało się jaki kontroler jest w pendrive np. za pomocą programu ChipGenius i szukało się oprogramowania serwisowego. Ja mam pena na kontrolerze Phison PS2251-33 i tak fachowo usuwa się partycję CD-ROM a nie jakieś aomei, rufusy czy diskparty:
Jak chcemy zrobić partycję CD-ROM to wystarczy w programie serwisowym zaznaczyć opcję CD-Rom zamiast Removable Disk i wybrać obraz ISO. Takim programem można zrobić więcej niż 2 partycje i nawet ukrytą.
@disconect25 Spróbuj programem ChipGenius sprawdzić jaki kontroler jest w Twoim pendrive - może w necie są jakieś programy serwisowe do niego. Jakby program nie rozpoznawał to zawsze można delikatnie rozebrać pendrive'a i sprawdzić jaki tam siedzi kontroler - ja swoje rozbierałem aby się upewnić Toshiba TC58NC2233G5F to to samo co Phison PS2233 więc użyłem programu MPAll
Dodano po 13 [minuty]:
A tutaj znajdziesz programy serwisowe do pendrive'ów i poradniki jak zrobić czy usunąć tryb CD-ROM: https://www.usbdev.ru/
Tak żem przypuszczał, że pendrive działa w trybie emulacji CD/DVD. W oprogramowaniu pendrive grzebałem bardzo dawno temu, więc pewności nie było. Przypuszczenia potwierdzone.
W przypadku nabycia pendrive bez emulacji CD bardzo rzadko może się zdarzyć, że trzeba utworzyć partycję i sformatować ją. Zazwyczaj partycja jest i to sformatowana. Narzędzia - zarządzanie dyskami systemu windows, fdisk, gpart i dowolne inne, które użytkownik zna i nie wywali sobie danych z dysków komputera. Formatowanie to oklepane format, byle nie format c:\. Robić bez pośpiechu, bo łatwo dane stracić i dużo trudniej odzyskać. Metoda z emulacją napędu CD przydatna do niektórych zabytkowych płyt mających problemy z rozruchem z pendrive.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik posiada pendrive Asus ROG, który po podłączeniu do portu USB wyświetla się jako dwa dyski: wirtualny napęd CD-E z preinstalowanym oprogramowaniem Flash oraz druga partycja "X-Formula", którą można normalnie sformatować. Problem polega na tym, jak usunąć wirtualny napęd z instalatorem i sformatować cały pendrive, aby pozbyć się tej dodatkowej partycji. System operacyjny to Windows 10. W dyskusji sugerowano użycie narzędzi do zarządzania partycjami, takich jak Disk Management (Zarządzanie dyskami) w Windows lub programów do niskopoziomowego formatowania, które pozwalają usunąć ukryte partycje i przywrócić pendrive do stanu fabrycznego. Wskazano, że standardowe formatowanie nie usuwa partycji wirtualnej, dlatego konieczne jest użycie specjalistycznego oprogramowania do usuwania partycji lub narzędzi producenta pendrive'a. Wygenerowane przez model językowy.