logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja potencjometru Telpod z maszyny kamieniarskiej – dane techniczne

masakra_a 23 Lut 2026 11:30 105 3
REKLAMA
  • #1 21846473
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Potencjometr prośba o identyfikację

Szukam danych o potencjometrze marki Telpod. Potencjometr był założony w maszynie kamieniarskiej. Służył do regulacji prędkości przesuwu.
    Zdjęcia w załączniku.
    Zbliżenie czarnego cylindrycznego elementu z wytłoczonym napisem i metalową obejmą Czarny cylindryczny element metalowy z uchwytem i śrubą, fotografowany z bliska. Zbliżenie czarnego cylindrycznego elementu z wytłoczeniami i metalowym pierścieniem z boku Zbliżenie czarnego cylindrycznego elementu Telpod z wytłoczonymi oznaczeniami i metalowym obejmem Czarny cylindryczny potencjometr z metalową tarczą i wystającym wałkiem na jasnym tle Czarny cylindryczny element z metalową obejmą trzymany w dłoni na tle ziemi.
  • REKLAMA
  • #2 21846477
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2298
    Jest uszkodzony czy sprawny, mierzyłeś go, gdzie jest podłączony, do jakiego urządzenia, np. do falownika...?
  • REKLAMA
  • #3 21846492
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Uszkodzony. Maszyna długi czas nieużywana i chyba coś tam przyrdzewiało. Nie mierzyłem. Dostałem tylko jego zdjęcia. Maszyna kamieniarska od przesuwu.

Dodano po 1 [minuty]:

Uszkodzony. Maszyna długi czas nieużywana i chyba coś tam przyrdzewiało. Nie mierzyłem. Dostałem tylko jego zdjęcia. Maszyna kamieniarska od przesuwu.
  • #4 21846526
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    Jest to potencjometr DW-101 drutowy 10-cio obrotowy 2W. Były produkowane na zakres rezystancji od 1kΩ do 100kΩ. Charakterystyka liniowa "A". Tolerancja rezystancji i liniowości w Twoim przypadku nie ma znaczenia. Ośka Ø 6mm okrągła. Jeśli masz tylko zdjęcia to poproś aby zmierzono jego rezystancję, pomiędzy łączówkami zamocowanymi nakrętkami do obudowy, ta trzecia łączówka to wyprowadzenie suwaka. W zakresie od 1kΩ do 100kΩ są jeszcze wartości 2,2kΩ; 4,7kΩ; 10kΩ; 22kΩ; 47kΩ. Określenie "maszyna kamieniarska do przesuwu" kompletnie nic nie mówi.
    Najtaniej jest tu: Link tylko czy będzie pasowała rezystancja.
    Możesz zastosować potencjometr innego producenta, obecnie produkowany byle zgadzały się podstawowe parametry tzn. rezystancja, moc. Zobacz tu: Link
    Te nowe mają oś o średnicy 6,35mm więc stara gałka nie będzie najprawdopodobniej pasowała.
REKLAMA