logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARIA M2407S – jak najlepiej podłączyć do wejścia AUX mini wieży, by poprawić jakość dźwięku?

szufla1111 23 Lut 2026 12:04 171 6
REKLAMA
  • #1 21846506
    szufla1111
    Poziom 5  
    Dzień dobry. Posiadam magnetofon ARIA M2407S. Z którego wejścia skorzystać, aby podpiąć magnetofon pod wejście AUX miniwieży? Obecnie mam podpięte pod gniazdo słuchawkowe i wszystko gra. Jest może inne rozwiązanie, żeby dźwięk był lepszy?
    AI: Jaki dokładnie model miniwieży posiadasz i jakie wejścia audio są w niej dostępne (np. RCA, jack 3,5 mm)?
    Jack 3,5 mm.
    AI: Czy Twój magnetofon ARIA M2407S posiada inne wyjścia audio oprócz słuchawkowego, np. wyjście liniowe lub DIN?
    Tak, posiada.
  • REKLAMA
  • #2 21846521
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    nie jest to dobre podejście:
    - pobierasz sygnał po przejściu dodatkowo przez układy regulacyjne i stopnie wyjściowe, które dokładają swoje.
    - Aria posiada komplet wejść/wyjść do podłączenia tego, co potrzeba, na złączu oznaczonym "radio" masz zarówno sygnały wejściowe, jak i wyjściowe, to będzie sygnał najmniej zmodyfikowany.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21846694
    szufla1111
    Poziom 5  
    >>21846521 Dziękuję za odpowiedź. W instrukcji widzę, że mogę też bezpośrednio podpiąć kolumny do magnetofonu. Z tyłu są wyjścia. Mogę też skorzystać z wyjścia radio, które też jest z tyłu magnetofonu. Mam schemat tych wtyczek wszystkich i opis numerów pinów. Nie mam jednak opisów, za co dany pin odpowiada. Podobnie było w przypadku słuchawek. Pomogła mi osoba z forum i wrzuciła opis pinów i wszystko na słuchawkach gra.
  • REKLAMA
  • #5 21847140
    szufla1111
    Poziom 5  
    >>21847116 Dziękuję za schemat. Nie bardzo mogę się połapać, za co odpowiadają poszczególne piny w tych wejściach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21847162
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    Gniazdo DIN-5 radio, 2 to masa, 1,4 to sygnał wejściowy (z radia na wzmacniacz magnetofonu lub do nagrywania), połączony równolegle z gramofonem, piny 3,5 jak przeanalizujesz, dokąd prowadzą te połączenia, to masz dzielnik rezystorowy R265/263 i R266/264 i sygnał pobierany z wyjścia wzmacniaczy wstępnych magnetofonu = sygnały wejściowe na stopnie regulacji i końcówkę mocy, czyli odpowiada to sygnałowi wyjściowemu.
    Pozdrawiam
  • #7 21847272
    szufla1111
    Poziom 5  
    >>21847162 Dziękuję bardzo, teraz już stało się jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadając magnetofon ARIA M2407S i mini wieżę z wejściem AUX na jack 3,5 mm, najlepszym sposobem na poprawę jakości dźwięku jest wykorzystanie wyjścia liniowego magnetofonu zamiast wyjścia słuchawkowego. Magnetofon ARIA M2407S posiada wyjście liniowe, które zapewnia czystszy i mniej zniekształcony sygnał audio w porównaniu do wyjścia słuchawkowego, które jest przeznaczone do bezpośredniego zasilania słuchawek i może wprowadzać dodatkowe szumy lub zniekształcenia. Do podłączenia należy użyć odpowiedniego kabla z wyjścia liniowego (np. RCA lub DIN, w zależności od dostępnych gniazd) do wejścia AUX mini wieży (jack 3,5 mm), stosując ewentualnie adapter lub kabel przejściowy. Takie rozwiązanie pozwoli na uzyskanie lepszej jakości dźwięku z magnetofonu podłączonego do mini wieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA