logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGN49H70/02 Lodówka - chłodziarka nie chłodzi, zamrażarka chłodzi

adamp_ 24 Lut 2026 11:51 351 5
REKLAMA
  • #1 21847352
    adamp_
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    Lodówka Bosch KGN49H70/02. Proszę o pomoc. Temat był co prawda poruszany, ale nie znalazłem rozwiązania. Komora lodówki nie chłodzi, zamrażarka chłodzi. Rozebrałem lodówkę od wewnątrz zamrażalnika: termik (brązowy) przewodzi w temp. pokojowej (czyli chyba sprawny). Czujnik PTC (biały) wewnątrz parownika sprawny, kilka kΩ i zmienia się przy wzroście temperatury. Wentylator sprawny (podałem bezpośrednio zasilanie na jego przewody). Tam w zamrażalniku jest jeszcze czujnik temp., ale nie sprawdzam, bo nie ma raczej związku z górną komorą. Grzałka pod parownikiem - 210 Ω, więc ok.

Aha, zamrażarka była bardzo mocno zalodzona, zanim otworzyłem osłonę parownika. Przepustnica chodzi - przy włączaniu/wyłączaniu lodówki, klapka przepustnicy przemieszcza się.

Pytania:
    1. W tej sytuacji chyba trzeba sprawdzić czujnik temp. komory górnej? Jednak po zdjęciu jego osłony nie wiadomo, dokąd idą jego przewody, tzn. gdzie jest wtyczka, żeby go sprawdzić. Czy ktoś z Was podpowie?
    2. Co jeszcze mogło paść? A może nic nie padło, ale za mocno zamarzło? Złożę i będzie ok?
    3. Jeszcze a propos złączek - z tyłu parownika (komora zamrażarki) jest gniazdo na te złączki (poniżej zdjęcie). Przy wyciąganiu osłony parownika niestety "wyszarpałem" też dwie wtyczki (grzałki i tego termika). Czy podpowie ktoś z Was, jaka jest kolejność wtyczek w tym gnieździe?

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi.
    Adam

Zbliżenie na gniazdo złącz w lodówce z wpiętymi niebieską i różową wtyczką oraz przewodami
    AI: Czy po całkowitym rozmrożeniu lodówki (usunięciu lodu z zamrażarki i parownika) chłodziarka zaczyna chłodzić, czy problem nadal występuje?
    Jeszcze nie wiem, rozmroziłem i zacząłem sprawdzać poszczególne elementy.
    AI: Czy zauważyłeś jakieś nietypowe dźwięki podczas pracy lodówki, albo czy kompresor pracuje bez przerwy, czy cyklicznie się wyłącza?
    Brak nietypowych dźwięków. Kompresor pracuje, bo jest ciepły (zamrażarka chłodzi). Ale czy cyklicznie to jeszcze nie wiem (patrz opis wyżej).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21847370
    adamp_
    Poziom 10  
    >>21847366 Na połączeniu górnej i dolnej komory jest air damper. Ale wygląda, że sprawny (coś tam się rusza).
  • REKLAMA
  • #4 21848824
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    adamp_ napisał:
    zamrażarka była bardzo mocno zalodzona, zanim otworzyłem osłonę parownika.

To była przyczyna nie działania chłodziarki. Po całkowitym rozmrożeniu, uruchom maszynę, a jak sytuacja z oblodzeniem zamrażarki się powtórzy, to do wymiany czujnik NTC parownika.
  • REKLAMA
  • #5 21848876
    adamp_
    Poziom 10  
    @nares, dziękuję za komentarz.
    Złożyłem to wszystko z powrotem. W międzyczasie pozyskałem info, jak uruchomić test diagnostyczny lodówki z panelu sterującego. Test pokazuje, że wszystko OK (w tym niby też czujnik parownika). W tej chwili pracuje, zobaczymy, jak z tym chłodzeniem. Co się tyczy kolejności wtyczek w gnieździe - są kodowane, więc nie da się źle zainstalować.
  • #6 21857976
    bieniek12
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    >>21848876 Jak tam sytuacja z lodówką? Czy działa poprawnie? Jak zrobić test diagnostyczny? Nigdzie nie mogę znaleźć, jak go przeprowadzić.
    Mam taką lodówkę.
    Zrzut ekranu z ofertą „Lodówka Bosch KGN49H70” z oceną 5 i zdjęciem srebrnej lodówki
REKLAMA