logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kominek z płaszczem wodnym 18 kW i bufor 800 l poniżej – jak uniknąć wychładzania?

mariobros35 24 Lut 2026 14:27 468 14
REKLAMA
  • #1 21847484
    mariobros35
    Poziom 10  
    Mam pytanie. Posiadam kominek z płaszczem wodnym 18 kW mocy do wody i bufor 800 l. Sytuacja jest taka, że bufor jest dokładnie pod kominkiem w podpiwniczeniu. Plan jest taki, aby zastosować rury miedziane pomiędzy kominkiem a buforem fi 35 i połączyć górne wyjście bufora z powrotem kominka, a zasilenie z kominka z dołem bufora i zrobić tak zwane krążenie grawitacyjne. Po pierwsze, czy to zadziała, jeżeli bufor, czyli odbiornik ciepła, znajduje się poniżej źródła ciepła? Po drugie, jeżeli zadziała, to co zrobić, jeżeli temperatura w kominku i buforze wyrówna się i bufor nagrzeje się do 80 stopni, a w kominku wygaśnie i zajdzie zjawisko, że jaka temperatura w buforze, taka w kominku, czyli 80 stopni, i bufor będzie się wychładzał przez płaszcz kominka i komin, i tego chciałbym uniknąć. Co w związku zastosować w układzie bufor - kominek, aby te zjawisko wychładzania bufora nie zachodziło?
    AI: Czy w Twoim układzie jest już zamontowany jakiś zawór zwrotny, termostatyczny albo inny element, który miałby zapobiegać cofnięciu się ciepła z bufora do kominka po wygaśnięciu paleniska? Jeśli tak, to jaki dokładnie?
    Zastanawiałem się nad użyciem zaworów zwrotnych klapowych.
    AI: Czy planujesz, żeby cały układ działał tylko na grawitacji, czy przewidujesz też użycie pompy obiegowej między kominkiem a buforem?
    Ma działać tylko na grawitacji
  • REKLAMA
  • #2 21847601
    Reflekt
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    zacznij od projektu i jaki to kominek czy w układzie zamkniętym czy otwartym?
  • REKLAMA
  • #3 21847641
    mariobros35
    Poziom 10  
    Kominek przystosowany do układu zamkniętego z wężownicą schładzającą, producent Lava

Dodano po 3 [minuty]:

A po co mi projekt? Ja po prostu chcę podpowiedzi, w jaki sposób podłączyć, żeby nie było wstecznego nagrzewania kominka przez bufor.
  • #4 21847816
    Reflekt
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    grawitacyjnie niema szans , ciepła woda ma mniejszą gęstość niż zimna i dlatego płynie do góry nie będzie krążyć zagotuje się, brak sensu działania, a przede wszystkim odpowiedniej wiedzy, tym działaniem możesz doprowadzić do tragedii
  • #5 21847836
    mariobros35
    Poziom 10  
    Ale tak na logikę, jeżeli palimy w kominku, to przecież w samym płaszczu wodnym kominka podgrzewana woda unosi się w górne rejony płaszcza wodnego, a tym samym na jej miejsce podciągana jest zimna woda z bufora, a podgrzana woda z kominka jest podciągana do bufora na miejsce tej wody, która trafia na powrót kominka, czyż nie? I raczej nie powinno mieć znaczenia, że kominek jest wyżej niż bufor
  • #6 21847853
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1387
    Jestem zaskoczony rozumowaniem, które było by trafne gdyby bufor był na strychu. Poza tym Super Mario był hydraulikiem a tu taki zonk :-o
  • REKLAMA
  • #7 21847922
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    @mariobros35 Wiesz dlaczego kiedyś kotły w ukłądach o samoczynnej cyrkulacji były montowane w piwnicy lub w niszy, poniżej poziomu budynku parterowego niepodpiwniczonego?
  • #8 21848028
    mariobros35
    Poziom 10  
    Dla mnie to oczywiste, że układ grawitacyjny zadziała, jeżeli źródło ciepła będzie piętro niżej niż odbiornik ciepła, w tym wypadku bufor, ale jeżeli tak bym zrobił i chciał wykorzystać efekt krążenia grawitacyjnego, musiałbym kominek zainstalować w piwnicy na miejscu bufora, a bufor w salonie na miejscu kominka, ale przecież nie o to chodzi, abym sobie patrzył w salonie na bufor, prawda? Dlatego stąd to pytanie: czy zadziała taki układ, jeżeli kominek będzie nad buforem bez potrzeby stosowania pompy obiegowej, która by rozwiązała sprawę, ale ja chciałbym wykonać układ niezależny od wymuszenia pompą i dlatego pytam, czy ktoś miał praktyczne doświadczenia z takim układem, czy po prostu pisze ktoś, że to nie zadziała, bo nie i jest to wbrew fizyce i teoretycznie jest to nie do wykonania. Mnie chodzi raczej o praktyczne obserwacje, czy ktoś taki układ próbował wykonać i jaki był efekt, czy taki układ zadziałał oraz co należałoby zrobić, aby nie było ewentualnego efektu wychładzania bufora przez kominek i straty kominowej
  • REKLAMA
  • #9 21848181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21848300
    mariobros35
    Poziom 10  
    Tak, oczywiście - pompka panaceum na wszystko. Kiedyś nie było pompek i układy grawitacyjne tego typu były układami powszechnymi. Ja tylko chcemy uzyskać wiedzę, czy można taką instalację wykonać i czy będzie działała, a czy ktoś mi powie, co będzie w sytuacji, kiedy prądu nie byłoby kilka dni, np. tak jak na Ukrainie w tej chwili. To jakby napędzić tę pompkę dynamem rowerowym, czy jak? Czy raczej zamarznąć w domu lub rozpalić może ognisko w domu?
  • #12 21848308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21848321
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3246
    mariobros35 napisał:
    a czy ktoś mi powie co będzie w sytuacji kiedy prądu nie było by kilka dni np tak jak na Ukrainie w tej chwili to jakby napędzić tą pompkę dynamem rowerowym czy jak

A będzie to samo co z moim piecem gazowym będzie czekał na prąd chyba że, kupię jakiś UPS.
    U mojej babci dawno na wsi był piec węglowy na tym samym poziomie co pokoje i dla pewniejszego uzyskania spadków grawitacyjnych rur piec był zaniżony w posadzce.
  • #14 21848831
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 590
    mariobros35 napisał:
    czy ktoś taki układ próbował wykonać i jaki był efekt,

Ktoś próbował i efekt był taki , że wyd...ło pól chałupy . Nauka tym razem nie "poszła w las" tylko do nieba i dlatego zaczęto umieszczać źródła ciepła jak najniżej . Jeżeli nie chcesz znaleść się na czołówkach serwisów informacyjnych , to zaniechaj "eksperymentów"
  • #15 21849349
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Masz podstawowy błąd myślowy.
    mariobros35 napisał:
    Ale tak na logikę, jeżeli palimy w kominku, to przecież w samym płaszczu wodnym kominka podgrzewana woda unosi się w górne rejony płaszcza wodnego, a tym samym na jej miejsce podciągana jest zimna woda z bufora

Tak, ale tylko do momentu nagrzania góry płaszcza. Potem ciepła woda nie popłynie magicznie do bufora w dół.
    Ani powrotem ani zasilaniem. Ciepła woda grawitacyjnie płynie tylko do góry! Nigdy w dół.

Jedynym rozwiązaniem jest przeniesienie kominka poniżej poziomu bufora. Jak już będziesz mieć kominek niżej jak bufor to wszystko będzie działać bez pompy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji kominka z płaszczem wodnym o mocy 18 kW połączonego z buforem ciepła o pojemności 800 l umieszczonym poniżej w podpiwniczeniu. Planowane jest zastosowanie rur miedzianych fi 35 do połączenia górnego wyjścia bufora z powrotem kominka oraz zasilenia kominka z dolnej części bufora, aby umożliwić krążenie grawitacyjne. Pytania dotyczą efektywności takiego układu, zwłaszcza czy krążenie grawitacyjne zadziała przy położeniu bufora poniżej źródła ciepła, oraz jak zapobiec wychładzaniu bufora po wygaszeniu kominka, gdy temperatura w buforze i kominku się wyrówna i bufor zacznie oddawać ciepło przez płaszcz i komin. Wskazano konieczność zastosowania zaworu zwrotnego lub termostatycznego, który zapobiegnie cofaniu się ciepłej wody i wychładzaniu bufora. Zalecane jest również rozważenie dodatkowych elementów zabezpieczających, takich jak pompa obiegowa z termostatem, zawory mieszające lub zawory różnicowe, które umożliwią kontrolę przepływu i temperatury w układzie, minimalizując straty ciepła i zapewniając efektywne krążenie wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA