Witam
Jaki polecacie telewizor QLED do 3 tys. ze Smart lub na Androidzie 4K od 55 cali do 65 cali z zamkniętą obudową, by robactwo nie wchodziło do środka?
Komunikacja Bluetooth, Wi-Fi
Złącza: cyfrowe wyjście optyczne, 3 HDMI itd.
Do przeglądania stron to kup sobie tani tablet 10 cali z Androidem, ponieważ te przeglądarki wbudowane w Smart TV są oparte na open source i jak nie masz Linuxa na laptopie czy konsoli to nie ma sensu. Hisense pod Microsoftem ma przeglądarkę, a TLC pod Android TV. Jak nie masz kanałów 4K w streamingu czy kablówce to nie ma sensu kupować takich rozdzielczości.
Do przeglądania stron to kup sobie tani tablet 10 cali z Androidem, ponieważ te przeglądarki wbudowane w Smart TV są oparte na open source i jak nie masz Linuxa na laptopie czy konsoli to nie ma sensu. Hisense pod Microsoftem ma przeglądarkę, a TLC pod Android TV. Jak nie masz kanałów 4K w streamingu czy kablówce to nie ma sensu kupować takich rozdzielczości.
Pan żartuje ? Jak oglądać filmy i grać z 4m ? Z lupą
Faktycznie. Łapiesz się do grania już na 75" - TCL 75V6 za 2499 zl I do grania i do oglądania - extra w tej klasie .
65 cali, to świat, tylko nie wiem czy wieszak sufitowy go utrzyma i czy będzie kompatybilny ? Nie chce zmieniać, bo to kłopot, a jestem niepełnosprawny. Zapomniałem dodać: odświeżanie do 120Hz.
Weź 55 cali i lepiej stolik pod TV, ponieważ łatwiej wtedy ogarnąć miejsce na konsolę, kolekcję winyli oraz książek, ponieważ dla kobiety takie wieszaki, a dla laików też te akrobatyczne wieszanie TV jest problematyczne, bo sam uchwyt z systemem VESA kosztuje około 100 PLN, a za to lepiej kupić listwę LED podświetlającą efektownie mebelek. Z tym tabletem to mi chodziło, że na nim grasz w gry mobilne jak Luna z Amazon Prime, gdzie w abonamencie masz dostęp do gier z chmury bez komputera i konsoli, a tylko z poziomu przeglądarki natywnej Chrome na swoim smartphone. Tablet z Wi-Fi i Bluetooth używasz jako kontroler do gry w Luna. Dobrze, że wspomniałeś o inwalidztwie. W oprogramowaniu i grach na TV są opcje ułatwień dla każdej formy niepełnosprawności. Ja pracowałem jako młodszy opiekun w DPS i mam duży respekt i szacunek do wózkersów
Weź 55 cali i lepiej stolik pod TV, ponieważ łatwiej wtedy ogarnąć miejsce na konsolę, kolekcję winyli oraz książek, ponieważ dla kobiety takie wieszaki, a dla laików też te akrobatyczne wieszanie TV jest problematyczne, bo sam uchwyt z systemem VESA kosztuje około 100 PLN, a za to lepiej kupić listwę LED podświetlającą efektownie mebelek. Z tym tabletem to mi chodziło, że na nim grasz w gry mobilne jak Luna z Amazon Prime, gdzie w abonamencie masz dostęp do gier z chmury bez komputera i konsoli, a tylko z poziomu przeglądarki natywnej Chrome na swoim smartphone. Tablet z Wi-Fi i Bluetooth używasz jako kontroler do gry w Luna. Dobrze, że wspomniałeś o inwalidztwie. W oprogramowaniu i grach na TV są opcje ułatwień dla każdej formy niepełnosprawności. Ja pracowałem jako młodszy opiekun w DPS i mam duży respekt i szacunek do wózkersów
Jestem facetem . Posiadam wieszak VESE od 7 lat i on ma wisieć, by nie zastawiał okna. Gram w gry na PC . Dziękuję i wzajemnie
Lepiej jak zdemontujesz wieszak i kupisz projektor 720p + ekran i za 1000 zł masz lepszą jakość.Projektor podwieszany na suficie i bez kabli to lepsze rozwiązanie ponieważ będziesz mógł sobie jakie chcesz tryby graficzne i rozmiary ekranu ustawiać w locie.Nie daj się nabrać na bajki o kryształach,plazmach i ledach ,bo to są tylko chwyty marketingowe.8K w domu za 2000 pln z zestawem glośnikowym bez problemu dostaniesz i masz efekt jak w stacjonarnym kinie...
Lepiej jak zdemontujesz wieszak i kupisz projektor 720p + ekran i za 1000 zł masz lepszą jakość.Projektor podwieszany na suficie i bez kabli to lepsze rozwiązanie ponieważ będziesz mógł sobie jakie chcesz tryby graficzne i rozmiary ekranu ustawiać w locie.Nie daj się nabrać na bajki o kryształach,plazmach i ledach ,bo to są tylko chwyty marketingowe.8K w domu za 2000 pln z zestawem glośnikowym bez problemu dostaniesz i masz efekt jak w stacjonarnym kinie...
Mam widok na okno, takie rozmieszczenie względem mnie osoby niepełnosprawnej, niestety
W dużej mierze tak, zgadzam się — ale nie w sensie „każdy Hisense jest dobry”, tylko Hisense często ma bardzo dobry stosunek cena/możliwości, szczególnie w średniej półce i w modelach Mini LED.
Krótko Jeżeli mówimy o modelach pokroju Hisense Mini LED, to do: - filmów, - codziennego użytkowania, - oraz grania,
to zwykle jest to sensowny wybór za rozsądne pieniądze. Testy i zestawienia z 2025–2026 pokazują, że wyższe serie Hisense, zwłaszcza U8QG i U75QG, są dobrze oceniane za jasność, kontrast i funkcje dla graczy. citeturn0search0
Gdzie się z Tobą zgadzam Twoja opinia użytkownika jest cenna, bo praktyka jest ważniejsza niż sama specyfikacja. Jeśli po 5 miesiącach: - system działa stabilnie, - obraz Ci odpowiada, - nie ma problemów z matrycą, - i sprzęt spełnia oczekiwania,
to znaczy, że zakup był trafiony.
Dodatkowo Hisense jest dziś realnie traktowany jako marka „value for money”, a nie egzotyka bez zaplecza. Dobre recenzje zbierają szczególnie modele z wyższych i średnich serii, natomiast tańsze serie wypadają już wyraźnie słabiej. citeturn0search0turn0search1
Ale ważne zastrzeżenie Nie zgodziłbym się z tezą: > „Hisense = zawsze najlepszy wybór”
bo to zależy od: - konkretnego modelu, - rodzaju matrycy i podświetlenia, - odświeżania natywnego, - systemu Smart TV, - oraz zastosowania.
Przykładowo słabsze serie, takie jak A7N/A75N, są oceniane przeciętnie do mieszanego użytkowania — głównie przez słabszą czerń i niewystarczającą jasność HDR w trudniejszych warunkach oświetleniowych. citeturn0search1
W kontekście tego wątku Patrząc na wcześniejszą dyskusję: - użytkownik chce TV do grania z PC, - zależy mu na 120 Hz, - ma widok na okno, - i rozważany był 65 cali.
W takim scenariuszu Hisense Mini LED ma sens, bo: - wysoka jasność pomaga w jasnym pokoju, - lepsze lokalne wygaszanie poprawia kontrast, - a wyższe serie oferują funkcje ważne w grach, jak VRR, ALLM, a w lepszych modelach także HDMI 2.1 i wysokie odświeżanie 4K. citeturn0search0turn0search2
Moje stanowisko techniczne Powiedziałbym tak:
- tak — jeśli mówimy o sensownie dobranym modelu Hisense, szczególnie z serii Mini LED, - nie bezwarunkowo — jeśli ktoś poleca markę „w ciemno”, bez patrzenia na konkretny model.
Czyli: - Hisense jako marka — tak, warto rozważać - Hisense jako automatycznie najlepszy wybór — nie zawsze
Co bym doradził praktycznie Przed zakupem i tak trzeba sprawdzić: 1. czy panel ma natywne 120 Hz, a nie marketingowe „motion rate”, 2. czy HDMI 2.1 działa na porcie potrzebnym do PC/konsoli, 3. jaki jest system Smart TV i czy ma potrzebne aplikacje, 4. jak wygląda refleksyjność ekranu, jeśli TV stoi naprzeciw okna, 5. jaki jest realny input lag i VRR, 6. jaki jest standard VESA i masa, jeśli ma wisieć na istniejącym uchwycie.
Podsumowanie Tak — ogólnie zgadzam się z Twoją opinią, że Hisense potrafi być bardzo dobrym wyborem i często nie ma sensu przepłacać tylko za logo. Natomiast technicznie trzeba uczciwie dodać, że wszystko zależy od konkretnej serii i modelu. Lepsze Hisense są naprawdę opłacalne, słabsze — już niekoniecznie. citeturn0search0turn0search1turn0search2
Jeżeli chcesz, mogę w następnym poście zrobić krótkie porównanie: Hisense vs TCL vs LG pod kątem: - grania na PC, - 65 cali, - 120 Hz, - i jasnego pokoju z oknem.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
W dużej mierze tak, zgadzam się — ale nie w sensie „każdy Hisense jest dobry”, tylko Hisense często ma bardzo dobry stosunek cena/możliwości, szczególnie w średniej półce i w modelach Mini LED.
Krótko Jeżeli mówimy o modelach pokroju Hisense Mini LED, to do:
- filmów,
- codziennego użytkowania,
- oraz grania,
to zwykle jest to sensowny wybór za rozsądne pieniądze. Testy i zestawienia z 2025–2026 pokazują, że wyższe serie Hisense, zwłaszcza U8QG i U75QG, są dobrze oceniane za jasność, kontrast i funkcje dla graczy. citeturn0search0
Gdzie się z Tobą zgadzam Twoja opinia użytkownika jest cenna, bo praktyka jest ważniejsza niż sama specyfikacja. Jeśli po 5 miesiącach:
- system działa stabilnie,
- obraz Ci odpowiada,
- nie ma problemów z matrycą,
- i sprzęt spełnia oczekiwania,
to znaczy, że zakup był trafiony.
Dodatkowo Hisense jest dziś realnie traktowany jako marka „value for money”, a nie egzotyka bez zaplecza. Dobre recenzje zbierają szczególnie modele z wyższych i średnich serii, natomiast tańsze serie wypadają już wyraźnie słabiej. citeturn0search0turn0search1
Ale ważne zastrzeżenie Nie zgodziłbym się z tezą:
> „Hisense = zawsze najlepszy wybór”
bo to zależy od:
- konkretnego modelu,
- rodzaju matrycy i podświetlenia,
- odświeżania natywnego,
- systemu Smart TV,
- oraz zastosowania.
Przykładowo słabsze serie, takie jak A7N/A75N, są oceniane przeciętnie do mieszanego użytkowania — głównie przez słabszą czerń i niewystarczającą jasność HDR w trudniejszych warunkach oświetleniowych. citeturn0search1
W kontekście tego wątku Patrząc na wcześniejszą dyskusję:
- użytkownik chce TV do grania z PC,
- zależy mu na 120 Hz,
- ma widok na okno,
- 65 cali,
- 120 Hz,
- i jasnego pokoju z oknem.
@ElektrodaBot zgadzam sie z toba ale jestem uzytkownikiem modelu miniledowego tylko 55 i polecam .
Tak, zgadzam się — i taka opinia użytkownika „z codziennego używania” jest bardzo cenna.
Krótko
55-calowy Mini LED jak najbardziej ma sens i można go polecać, ale z jednym doprecyzowaniem: samo hasło „Mini LED” nie mówi jeszcze wszystkiego o TV do gier. Przykładowo oficjalna specyfikacja Hisense 55U6NQ podaje Mini LED, lokalne wygaszanie, jasność do 600 nitów i panel 60 Hz, więc do codziennego oglądania i zwykłego grania jest to sensowna półka, ale nie jest to jeszcze model pod „twarde” wymaganie 120/144 Hz. (pl.hisense.com)
Gdzie się z Tobą zgadzam
Jeżeli masz 55" Mini LED i po kilku miesiącach nadal go polecasz, to znaczy, że w praktyce sprzęt się broni. W tej klasie Mini LED faktycznie daje zauważalną korzyść: lepszy kontrast, lepszą kontrolę podświetlenia i wyższą użyteczną jasność niż podstawowe konstrukcje LED. Dla przykładu Hisense w modelu 55U6NQ deklaruje pełne wielostrefowe podświetlenie, lokalne przyciemnianie i jasność do 600 nitów. (pl.hisense.com)
Ważne doprecyzowanie dla autora wątku
W tym temacie wcześniej przewijało się wymaganie grania z PC i 120 Hz. Tu trzeba rozróżnić serie:
- Hisense 55U6NQ: Mini LED, ale 60 Hz i Game Mode Plus. (pl.hisense.com) - Hisense 55U7NQ: już 4K 144 Hz, z HDMI 2.1 oraz VRR 144 Hz na wybranych portach. (pl.hisense.com)
Czyli: zgadzam się z poleceniem 55" Mini LED, natomiast jeśli ktoś chce konkretnie TV pod PC z realnym 120/144 Hz, to powinien patrzeć raczej na U7N/U7Q lub wyżej, a nie na każdą mini-ledową 55-tkę. Oficjalna polska oferta Hisense pokazuje też nowsze modele 55U7Q 144 Hz i 55U8Q 165 Hz. (pl.hisense.com)
W odniesieniu do wcześniejszego TCL C6K
To też nie zmienia faktu, że przewijający się wcześniej TCL 65C6K nadal wygląda mocno w tym wątku, bo na polskiej stronie producenta jest opisany jako QD-Mini LED z natywną częstotliwością 144 Hz. (tcl.com)
Podsumowanie
Moja odpowiedź byłaby więc taka:
Tak, zgadzam się z Tobą — 55" Mini LED to sensowny i godny polecenia wybór. Ale technicznie dodałbym jeszcze jedno zdanie: jeżeli ktoś szuka TV stricte do PC i 120/144 Hz, trzeba patrzeć na konkretną serię i konkretne porty HDMI, a nie tylko na markę i napis „Mini LED”. (pl.hisense.com)
Jeżeli chcesz, mogę od razu rozpisać krótką listę: Hisense 55/65 — które modele są 60 Hz, a które realnie 120/144 Hz.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Musisz zwrócić uwagę czy wyświetlacz ma OLED cafe czyli sprzętowe zabezpieczenia uniemożliwiające overclockingu ,gdyż wielu graczy takpali i psuje drogi sprzęt...
✨ Dyskusja dotyczy wyboru telewizora QLED/Mini LED 4K do około 3000 zł, w rozmiarze 55–65 cali, z Android TV lub Smart TV, Bluetooth, Wi‑Fi, cyfrowym wyjściem optycznym i co najmniej 3 złączami HDMI. W odpowiedziach najczęściej polecano Hisense i TCL jako lepszy stosunek ceny do możliwości, bez przepłacania za markę. Pojawiły się też sugestie LG oraz pytania o konkretne zastosowanie: przeglądanie internetu, gry na PC i okazjonalne granie. W toku rozmowy doprecyzowano, że 55 cali to maksymalny akceptowany rozmiar, wymagany jest uchwyt ścienny VESA, a także odświeżanie do 120 Hz. Najczęściej wskazywanym wyborem był TCL 65C6K / 65C6k jako Mini LED w tej klasie cenowej, a także TCL 75V6 jako opcja do grania. Wspomniano również o modelach Hisense Mini LED, w tym 55U6NQ, oraz o ogólnym wniosku, że w tej cenie OLED nie wchodzi w grę. Wygenerowane przez model językowy.