logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 55 cali do 2500 zł do nasłonecznionego pokoju: miniLED czy QLED?

armbi 05 Gru 2024 17:44 4494 19
  • #1 21334381
    armbi
    Poziom 10  
    Witam. Poszukuję TV ściśle 55 cali, do 2000-2200 max 2500 zł, do nasłonecznionego, niewielkiego pokoju. Czy da sie znaleźć jakiś sensowny miniLED w tych pieniądzach? A jesli nie to jaki QLED?

MOże ktoryś z tych?

Samsung QE55Q77DAT 55" QLED 4K 120Hz Tizen HDMI 2.1 DVB-T2

TCL 55C75B 55" QLED 4K 144Hz
  • #2 21334809
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Obraz rzecz ważna ale drugim parametrem na który praktycznie nikt nie zwraca uwagi to wygoda obsługi, no chyba, że masz zamiast korzystać z niego tylko jako odtwarzacz obrazu co w sumie przejdzie w przypadku oglądania głównie dekodera i jego pilota.
    Ja mam LG i nie wyobrażam sobie teraz innego systemu TV jak WebOS. Ze wskaźnikiem na ekranie jak myszka i dobrze działającymi komendami głosowymi spisuje się to rewelacyjnie do obsługi YT, Netflix i czy innych platform streamingowych. Według mnie Samsung tragiczny pilot i brak Dolby Vision, TCL prawdopodobnie wolny android, taki jest u mojej siostry w tanim TCL-u.
    QLED nie jest taki czarny ja mówią, mój stary 7-letni Panasonic ma lepszą czerń, a mini ledy podobno się i tak w końcu wyłączą, bo widać zbyt często duchy na czarnym tle, tak to się chyba nazywa.
  • #3 21335809
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Od dawna używałem "Samsungów". Ostatnio zakupiłem LG i muszę ostrzec wszystkich przed tym produktem. Pilot - to jest nie-po-ro-zu-mie-nie! Sam się przełącza a innym razem się zacina i nic nie działa. BT przerywa i samo się wyłącza. W dodatku nie ma gniazda słuchawkowego i nie da się tego BT pominąć. Sterowanie głosowe też jest kulawe bo AI w większości przypadków nie rozumie poleceń. Zupełnie nie ma instrukcji obsługi papierowej a ta w "menu" jest tak pokombinowana, że trudno z niej cokolwiek wyczytać. Niby produkt polski a wiele określeń w instrukcji jest niezrozumiałych. Jednym słowem - porażka.
  • #4 21336117
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    Co do "papierowych" instrukcji - to teraz mało który producent je dostarcza razem z towarem - pod pozorem "ekologii" ich nie drukują (oszczędność) - ale są dostępne bez problemu na stronie producenta :-)
  • #5 21336156
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1092
    Preskaler napisał:
    Pilot - to jest nie-po-ro-zu-mie-nie! Sam się przełącza a innym razem się zacina i nic nie działa. BT przerywa i samo się wyłącza.

Możliwe, że coś jest nie tak z TV, pilotem, albo coś zakłóca BT. Język masz ustawiony na PL?
    W innych TV LG nic takiego nie występuje. Sprawdź na początek napięcie w bateryjkach pilota.
  • #6 21336610
    gadek80
    Poziom 31  
    Preskaler napisał:
    Od dawna używałem "Samsungów". Ostatnio zakupiłem LG i muszę ostrzec wszystkich przed tym produktem. Pilot - to jest nie-po-ro-zu-mie-nie! Sam się przełącza a innym razem się zacina i nic nie działa. BT przerywa i samo się wyłącza. W dodatku nie ma gniazda słuchawkowego i nie da się tego BT pominąć. Sterowanie głosowe też jest kulawe bo AI w większości przypadków nie rozumie poleceń. Zupełnie nie ma instrukcji obsługi papierowej a ta w "menu" jest tak pokombinowana, że trudno z niej cokolwiek wyczytać. Niby produkt polski a wiele określeń w instrukcji jest niezrozumiałych. Jednym słowem - porażka.

To co mówisz brzmi jak antyreklama pracownika firmy Samsung. Żadnego konkretu tylko negatywy nie poparte przykładami. Dla jasności. Nie pracuję w żadnym sklepie AGD, nie pracuję w firmie zajmującej się sprzętem RTV a już na pewno nie producentem marki. W swoim zyciu miałem TV Panasonić, LG i testowałem Samsunga, Philipsa i TCL-a.

W ramach swojej wcześniejszej wypowiedzi podsyłam swój stary link do prezentacji swojego TV
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk
    Jak widać pilot działa świetnie, zastąpił pilota dekodera, polecenia głosowe są i działają, myszka chodzi sprawnie a przeglądanie mediów z telefonu też jest wygodne.
    Poniżej aplikacje
    https://www.youtube.com/watch?v=ki-RN9xp-EM
    Android wygrywa ilością aplikacji, których jest więcej takich jak aplikacje to monitoringu on-line.

Odnośnie bluetooth, tutaj widzę wadę LG. Tv mam podłączony do amplitunera wejściem optycznym. Za każdym razem kiedy używam słuchawek BT a potem z nich rezygnuję muszę wejść do menu i na nowo ustawić wyjście dźwięku na "wbudowane głośniki + optyczne" bez tego zostają tylko głośniki TV bez wyjścia optycznego.
  • #7 21337086
    Preskaler
    Poziom 40  
    Jakie jeszcze konkrety? Dodać muszę, że reakcja na wciśnięty guzik pilota może trwać nawet ponad 10 sek. Może to jest konkret? Poza tym OTV zmienia samoczynnie funkcje OTV jeśli tylko trzymam pilota w dłoni, bez wciskania jakiegokolwiek przycisku. Nie wspomnę o okienkach wyskakujących podczas oglądania DVBT2 (informacja reklamująca i nie pochodzi od nadawcy). Podczas odtwarzania nagrań samoczynnie OTV zatrzymuje odtwarzanie (stop klatka) i nie da się go włączyć na ponowne odtwarzanie a jedynie na ułamek sekundy. Ponowne włączenie odtwarzania możliwe dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu OTV. Konkretnie - również wybranie funkcji odbioru DVBT2 wymaga kilku wciśnięć na pilocie a każda reakcja wymaga odczekania conajmniej kilku sekund. Jest w prawdzie funkcja "ostatnio używane" (czy jakoś tak?) ale nie zawsze chcę z niej korzystać a ona także wymaga kilku wciśnięć na pilocie i odczekania na reakcję. Obsługa odtwarzania nagrań, czy mediów, też możliwa jest jedynie poprzez menu ekranowe bo na pilocie nie ma odpowiednich przycisków, co powoduje kolejne opóźnienia w reakcji. Konkrety? Proszę bardzo - w Samsungu wystarczy wcisnąć przycisk "Wł" (sieć) i Jeśli ostatnio oglądałem DVBT2 z dekodera to ustawienie ostatnie natychmiast jest wybierane. W LG natomiast muszę obejrzeć menu i wybrać dopiero z niego "ostanie" "lub live TV". Oto porównanie pilotów:
    Piloty do telewizorów LG i Samsung z różnymi przyciskami.
    A tu widok menu po krótkim naciśnięciu przycisku oznaczonego białą strzałką:
    Instrukcja korzystania z odtwarzacza multimedialnego na ekranie telewizora
    Tu po dłuższym przytrzymaniu tego przycisku:

Menu ustawień na ekranie telewizora z wyświetlonymi opcjami Ogólne, Dostępność, Usługa AI i innymi.

Tu widpk po naciśnięciu czerwonego przycisku:
    Menu ustawień telewizora z różnymi opcjami dźwięku, obrazu i funkcji oszczędzania energii.
    W każdym przypadku otwierają się podmenu co wymaga straty czasu, nie mówiąc już o skomplikowanym sposobie dotarcia do określonej funkcji. Dla osób starszych i nieobytych z techniką, jest to skomplikowana obsługa i trudność w zapamiętaniu kolejnych czynności. W dodatku jakoś tak producenci się wyżywają w różnicowaniu poszczególnych pilotów i ich oznaczaniu. Posiadając kilka urządzeń (soundbar, dekoder sat itp.) na prawdę można się pogubić w tych zróżnicowanych przyciskach pilotów.
    Wyjaśniam, ze nigdy nie byłem reklamodawcą żadnego producenta a moja opinia jest IMHO obiektywna. Żeby nie było wątpliwości dodam, że Samsung też ma swoje za uszami i nie jest otwarty na bezinteresowną pomoc swoim klientom. Przedstawiciel tej firmy w Polsce, na moje zapytanie o możliwość zmiany oprogramowania powiedział, że nie jest to możliwe (?) i polecił mi zakup nowego modelu.
    P.S.
    Mam 2 OTV Samsung. Jeden ma ponad 15 lat a drugi jest o rok młodszy. Oba odbierają dobrze a ten młodszy dużo lepiej od tego LG (lepszy kontrast i nasycenie).
  • #8 21337131
    r103
    Poziom 37  
    Ten lepsiejszy może to plazma ?
  • #10 21338597
    gadek80
    Poziom 31  
    Preskaler
    To może warto założyć temat odnośnie ustawień TV, bo ja akurat nie korzystam z telewizji naziemnej ani kablowej więc tych ustawień nigdy nie ruszałem. Też raz miałem problem, że zaczęły mi inne okna wyskakiwać po aktualizacji, założyłem temat i dostałem na niego odpowiedź, poniżej link
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4023234.html
    System również powinien chodzić szybko, bo jak widzisz u mnie na filmie, z żadną funkcją i jego szybkością nie mam problemów. W takie funkcje jak obraz, dźwięk rzadko się wchodzi więc tutaj z grzebaniem w menu, nawet jak by było skomplikowane to to raczej nie jest irytujące a ważne funkcje można wybrać głosowo wystarczy powiedzieć do pilota np: "Wyłącz TV po 30 minutach" i on to zrobi, lecz mój jest na stałe podpięty do internetu.
    Obecne piloty Samsunga już tak nie wyglądają, jest dosłownie kilka przycisków i nawet nie ma na nim przycisków numerycznych.

armbi
    Warto iść do sklepu wziąć do ręki pilota i pobawić się trochę jego obsługą, bo to również bardzo ważna rzecz i warto, żebyś napisał z jakiego sygnału w ogóle korzystasz.
    Na początku tego forum jest w ogóle ankieta, którą warto uzupełnić i wkleić do tematu.
  • #11 21340267
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ja korzystam wyłącznie z DVBT2. Głównie nagrywam programy aby potem odtwarzać z pominięciem reklam i z możliwością zatrzymania odtwarzania w każdym momencie. Często nagrania są ucinane przed ich faktycznym zakończeniem. W starym dekoderze DVBT2 (Tesla) miałem możliwość nagrywania w/g EPG lub na określony czas (np. 2 godz.). W LG nie widzę takiej możliwości nagrywania na okr. czas. Chyba, że powiem - "nagrywaj przez 3 godziny"? Tego nie sprawdzałem ale wątpię aby się to udało.
  • #12 21341916
    locoloco
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Kasa 2500 nie wystarczy na 55" mini leda.
    Musisz dopłacić 500 zł i wówczas 55C805 i jest extra szczególnie do nasłonecznionego pokoju.

Do 2500 masz już QLed w zwykłej technologii LCD.
  • #13 21346721
    armbi
    Poziom 10  
    >>21341916 dzięki, 3000 to juz za dużo... A jaki Qled polecasz, bo chyba TCL najlepiej wychodzą cena do jakości, wiele z nich ma juz strefy wygaszania, co sądzisz o TCL 55 C655PRO? A może cos z Samsunga serii Q7, gdzieś czytałem ze całkiem jasne są?
  • #14 21346734
    r103
    Poziom 37  
    Strefy wygaszania to mają sens kiedy jest ich 3840 × 2160=8 294 400

Inaczej to taka raczej parodia :-)
  • #15 21346741
    gadek80
    Poziom 31  
    r103 napisał:
    Strefy wygaszania to mają sens kiedy jest ich 3840 × 2160=8 294 400

Inaczej to taka raczej parodia

Dokładnie tak. Nie ważne jaka marka i tak praktycznie każdy potem wyłącza tą funkcję , gdyż przebłyski strefy na czarnym tle są irytujące.
  • #16 21346744
    armbi
    Poziom 10  
    Czyli nie zwracać uwagi na strefy wygaszania? Na forach piszą, że dużo lepsze od krawędziowego podświetlenia, że podbijają kontrast itp.
  • #17 21346762
    gadek80
    Poziom 31  
    Dla przykładu. Ma ci się wyświetlić mała kropka na czarnym tle to musi się zapalić cała jedna strefa led, więc gdzie jest kropka świeci, a na reszcie ekranu nie. Widać kropkę i widać łunę całej podświetlonej strefy na czarnym tle.
    QLED też taki rewelacyjny nie jest, no chyba że jakiś w wersji premium może. Standardowy QLED dalej czerń ma szarą a nawet dla mnie lekko niebieskawą.
    Sam osobiście jechałem do sklepu po 65 calowego nanocella lecz wyszedłem ze sklepu z 55 calowym oledem i powiem Ci, że do dzisiaj a już minęło prawie 4 lata, dalej mi się zdarza, że specjalnie cofam niektóre momenty filmów, bo tak jest fascynujący czarny obraz z oleda. Jeżeli faktycznie telewizor ma być tylko telewizorem do oglądania, dla mnie liczą się dwie marki Sony i LG, chociaż Philpips też potrafi zrobić nasycone kolory, ale jeżeli lubisz jakość obrazu i obejrzeć film w dobrej jakości a jednak byłbyś w stanie wydać więcej, tak jak ja nawet po czterech latach dalej będziesz czuł satysfakcję z zakupu oleda.
  • #18 21346774
    armbi
    Poziom 10  
    >>21346762 na OLED-a mnie nie stać :) Budżet to max 2500 zł
  • #19 21347194
    gadek80
    Poziom 31  
    To celuj w LG albo Philips. W LG świetny pilot i wygodny system, Philips ambilight i android. Za 2500 nie masz co się spodziewać wielkich cudów. 7-8 lat temu kupiłem Panasonica za 3500, co prawda system taki se i mało aplikacji, ale obraz do dzisiaj lepszy od większości telewizorów. Obecnie przez system i pilota innego Tv nie chcę jak LG.
  • #20 21348397
    armbi
    Poziom 10  
    >>21347194 ambilight mi niepotrzebne, bo telewizor będzie w zabudowie z prześwitem w centymetrach, ale okno na niego centralnie pada, więc jasność musi być dobra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 55 cali w budżecie do 2500 zł, który sprawdzi się w nasłonecznionym pokoju, rozważając technologie miniLED i QLED. W dyskusji podkreślono, że w tej cenie trudno znaleźć sensowny model miniLED, a QLED w standardowej technologii LCD jest bardziej dostępny. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami, wskazując na problemy z pilotami i systemami operacyjnymi, zwłaszcza w modelach LG i Samsung. Rekomendacje dotyczą modeli TCL, Samsung oraz LG, z uwagą na jakość obrazu i wygodę obsługi. Wskazano również na znaczenie stref wygaszania w telewizorach QLED, jednak zauważono, że ich efektywność może być ograniczona. Użytkownik rozważa TCL 55 C655PRO oraz modele z serii Samsung Q7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA