Jakie jeszcze konkrety? Dodać muszę, że reakcja na wciśnięty guzik pilota może trwać nawet ponad 10 sek. Może to jest konkret? Poza tym OTV zmienia samoczynnie funkcje OTV jeśli tylko trzymam pilota w dłoni, bez wciskania jakiegokolwiek przycisku. Nie wspomnę o okienkach wyskakujących podczas oglądania DVBT2 (informacja reklamująca i nie pochodzi od nadawcy). Podczas odtwarzania nagrań samoczynnie OTV zatrzymuje odtwarzanie (stop klatka) i nie da się go włączyć na ponowne odtwarzanie a jedynie na ułamek sekundy. Ponowne włączenie odtwarzania możliwe dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu OTV. Konkretnie - również wybranie funkcji odbioru DVBT2 wymaga kilku wciśnięć na pilocie a każda reakcja wymaga odczekania conajmniej kilku sekund. Jest w prawdzie funkcja "ostatnio używane" (czy jakoś tak?) ale nie zawsze chcę z niej korzystać a ona także wymaga kilku wciśnięć na pilocie i odczekania na reakcję. Obsługa odtwarzania nagrań, czy mediów, też możliwa jest jedynie poprzez menu ekranowe bo na pilocie nie ma odpowiednich przycisków, co powoduje kolejne opóźnienia w reakcji. Konkrety? Proszę bardzo - w Samsungu wystarczy wcisnąć przycisk "Wł" (sieć) i Jeśli ostatnio oglądałem DVBT2 z dekodera to ustawienie ostatnie natychmiast jest wybierane. W LG natomiast muszę obejrzeć menu i wybrać dopiero z niego "ostanie" "lub live TV". Oto porównanie pilotów:
A tu widok menu po krótkim naciśnięciu przycisku oznaczonego białą strzałką:
Tu po dłuższym przytrzymaniu tego przycisku:
Tu widpk po naciśnięciu czerwonego przycisku:
W każdym przypadku otwierają się podmenu co wymaga straty czasu, nie mówiąc już o skomplikowanym sposobie dotarcia do określonej funkcji. Dla osób starszych i nieobytych z techniką, jest to skomplikowana obsługa i trudność w zapamiętaniu kolejnych czynności. W dodatku jakoś tak producenci się wyżywają w różnicowaniu poszczególnych pilotów i ich oznaczaniu. Posiadając kilka urządzeń (soundbar, dekoder sat itp.) na prawdę można się pogubić w tych zróżnicowanych przyciskach pilotów.
Wyjaśniam, ze nigdy nie byłem reklamodawcą żadnego producenta a moja opinia jest IMHO obiektywna. Żeby nie było wątpliwości dodam, że Samsung też ma swoje za uszami i nie jest otwarty na bezinteresowną pomoc swoim klientom. Przedstawiciel tej firmy w Polsce, na moje zapytanie o możliwość zmiany oprogramowania powiedział, że nie jest to możliwe (?) i polecił mi zakup nowego modelu.
P.S.
Mam 2 OTV Samsung. Jeden ma ponad 15 lat a drugi jest o rok młodszy. Oba odbierają dobrze a ten młodszy dużo lepiej od tego LG (lepszy kontrast i nasycenie).