logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć komputery z Windows XP i 98 w sieć i udostępnić internet?

włuczykij 25 Gru 2005 12:28 1983 15
REKLAMA
  • #1 2113506
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    no jak w temacie jestem calkiem blady....

otoz: mam kompa z win Xp, mam podlaczona neostrade. w domu jest jeszcze drugi komp z win98. musze polaczyc je w siec i udostepnic tamtemu internet. karty sieciowe mam zamontowane i kabel podlaczony ale mi caly czas mruga ze kabel jest odlaczony (mimo ze jest podlaczony).... trzeba to jakos skonfigurowac

napiszecie mi krok po kroku jak to zrobic???

help
  • REKLAMA
  • #2 2113600
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Jeżeli komputery są podłączone bezpośrednio skrętką to musi ona być skrosowana. Jak już sieć będzie działała to uruchamiasz kreator sieci na kompie z win xp i tam krok po kroku jest opisane, czyli wybierasz połączenie dzieki ktoremu masz dostep do netu na kompie z xp, nastepnie wybierasz czy komputer laczy sie bezposrednio z netem a inne w sieci maja miec od niego dostep do netu, nastepnie konczysz prace kreatora bez zadnej dyskietki. Na kompie z 98 Uruchom > winipcfg > i pobierasz od nowa IP z opowiedniej karty i wsjo :] Niżej jak zacisnąć krosa.
    Załączniki:
    • Jak połączyć komputery z Windows XP i 98 w sieć i udostępnić internet? kros.GIF (23.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2113602
    włuczykij
    Poziom 27  
    krosa mam robionego w sklepie komputerowym. zaraz sie zabieram do roboty:)ale juz jest problem. kabel jest podlaczony a pokazuje takie cus... zalacznik

sory ze taki duzy jak obejzycie to usune

a i czy jest roznica ktora strona podlaczam ten kabel do kompa?
    Załączniki:
    • screen.GIF (399.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2113679
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Nie ma różnicy którą stroną podłączasz kable, komputerowi z xp we wlaściwościach TCP/IP nadaj adres 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 komputerowi z 98 nadaj 192.168.0.2 maska 255.255.255.0 a brame w kompie z 98 ustaw 192.168.0.1 Sprawdź czy masz zainstalowane MS NETworks.
    Jeszcze jedna sprawa, ze screena wynika że używasz aplikacji TP S.A. do połączenia z netem, nie wiem jak w takiej sytuazji przedstawia się udostępnianie połączenia. Ja mam zainstalowane sterowniki do modemu usb oraz RASPPPoE i dzięki temu połączenie szerokopasmowe jest zestawione jako połączenie ISDN co daje mozliwosc udostępnienia połączenia dla drugiego komputera w domu.
  • REKLAMA
  • #5 2113709
    włuczykij
    Poziom 27  
    co wpisac w xp w bramie domyslnej, w preferowanym i alternatywnym dns??? i co zrobic zeby nie mowilo mi ze kabel odlaczony?

Dodano po 35 [minuty]:

no zrobilem tak jak mowiles na moim kompie wszystko ok, juz wykrywa kabel na kompie z 98 tez zrobilem ale w otoczeniu sieciowym nadal nic nie ma..:/

Dodano po 11 [minuty]:

pingowalem i moj komp widzi tamten drugi
  • #6 2113841
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Zainstaluj "Udostępnianie plików i drukarek", spróbuj użyć funkcji "wyszukaj" w win XP i wyszukaj komputer w sieci wpisując IP kompa z 98
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2113907
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Przedewszystkim poprawne zainstalowanie karty sieciowej w komputerze z Win98. Odpowiednie sterowniki.
  • #8 2113931
    włuczykij
    Poziom 27  
    to juz mam. moj komp widzi udostepnione dysli z kompa 98 drukarke tez widzi. teraz co zrobic zeby tamyten komp widzial moje udostepnione rzeczy?? pliki z tamtego kompa mam pod adresem \\Alumir\D a drukarka pod adresem \\Alumir\hp

co zrobic zeby na tamtym kompie mozna bylo uzywac mojej neostrady?
  • REKLAMA
  • #9 2113969
    szel
    Poziom 20  
    Musisz udostępnić łącze dla innych.
    Win XP ->panel sterowania-> połączenia sieciowe Kliknij na ikonę łącza Nrostrady->właściwości->zaawansowane->zezwalajinnym innym użytkownikom sieci na łączenie sie poprzez połączenie internetowe tego kompytera. Nazwa grupy roboczej ustawiona podczas konfiguracji sieci w obydwu komputerach musi być taka sama.
  • #10 2113983
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Jak już pisalem wyzej, zauwazylem ze masz zainstalowany soft od TP, opiszę jak ja to mam zrobione. Mam net z AOL ale tez ADSL wieć zasada jest ta sama. Odinstalowałem aplikacje dołączoną od dostawcy netu dzięki której się łączyłem, zainstalowałem sterowniki do mojego modemu USB zgodnie z odpowiednim systemem. Następnie należy ściągnąć RASPPoE dla win XP, wchodzisz we właściwości karty sieciowej przez którą chcesz udostępniać net, klikasz na: Zainstaluj > Protokół > Dodaj > Z Dysku i wskazujesz folder gdzie jest RASPPPoE Po zainstalowaniu pprotokołu wchodzisz w Uruchom i wpisujesz RASPPPoE Otworzy się kreator połączenia PPPoE z wykazem zainstalowanych modemów, wybierasz swój modem do neo i klikasz utwórz połączenie. Na puplicie pojawi sie ikona nowego połączenia, klikasz na nia wpisujesz login i haslo i laczysz sie, jak juz sie polaczysz wchodzisz do "połączeń sieciowych" powinno tam byc aktywne przed chwila wybrane polaczenie z TP, klikasz prawym wybierasz Właściwości > Zaawansowane i zaznaczasz "Pozwól innym użytkownikom łączyc sie z netem za posrednictwem tego polaczenia" czy jakos tak i wsjo.
  • #11 2113990
    włuczykij
    Poziom 27  
    ja tez mam juz udostepnione poloczenia dla innych komputerow tylko nie wiem jaki wpisac adres serwera VPN.... juz wszystko dziala oprocz tego internetu
  • Pomocny post
    #12 2114014
    szel
    Poziom 20  
    Dopóki w otoczeniu sieciowym nie zobaczysz swojego komputera i jego drukarki - znaczy, że sieć nie jest skonfigurowana prawidłowo. Po co ci ten adres serwera VPN?
    Kontakt GG 4813259
  • #13 2114268
    włuczykij
    Poziom 27  
    jakie dns wpisac w drugim kompie z win98?? podobno to jest potrzebne
  • #14 2114671
    szel
    Poziom 20  
    Chodzi Ci ta mini sieć czy nie?
  • #15 2114810
    włuczykij
    Poziom 27  
    juz nie

prez chwile dzialala.... juz nie dziala. chyba kupie jakis router i bedzie spokoj.... tosz to zdrowie mozna stracic latajac 12 godzin 30m miedzy kompami.. jak by ktos umial ale ja nie umiem:/
  • Pomocny post
    #16 2114893
    szel
    Poziom 20  
    Do konfiguracji twojego ethernetu w Windows 98 będziesz potrzebować najpierw zweryfikować poprawność załadowanych sterowników karty sieciowej.
    Kliknij na Przycisk Start wtedy wybierz Uruchom menu.
    Kiedy otworzy się okno dialogowe uruchomiania wpisz winipcfg lub wybierz przeglądaj i z c:/windows lub c:/windows/system/ wybierz "winipcfg" .
    Kliknij ok.
    Otworzy się okno programu .

W rozwijanej liście u góry powinieneś znależć swoją kartę sieciową
    Jeżeli nie widzisz żadnych innych wyborów albo nie znajdujesz twojej karty sieciowej w liście, twoja karta nie została zainstalowana poprawnie!! Zainstaluj poprawne sterowniki.

Jeśli znalazłeś swoją kartę na liście:
    Wybierz swoja kartę sieciową (nie wybieraj interfejsu PPP Adapter ).
    Powinny wypełnić ci się wtedy automatycznie pozycje informujące o adresach IP.
    Następnie wybierz kolejno „Zwolnij wszystko” i „Odnów wszystko” .
    Jeśli działa – wszystko jest ok. – jeśli się zawiesiło - sieć nie chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci lokalnej między komputerami z systemami Windows XP i Windows 98 w celu udostępnienia internetu z komputera z XP, który ma podłączoną Neostradę. Kluczowym problemem było prawidłowe połączenie kablowe – konieczne jest użycie kabla skrętkowego typu krosowanego przy bezpośrednim połączeniu dwóch komputerów. Konfiguracja adresów IP powinna być statyczna: komputer z XP otrzymuje adres 192.168.0.1, a z Windows 98 192.168.0.2, obydwa z maską 255.255.255.0, a brama domyślna w Windows 98 ustawiona na 192.168.0.1. Należy upewnić się, że na obu komputerach jest zainstalowany protokół TCP/IP oraz usługa udostępniania plików i drukarek. Na komputerze z XP w panelu sterowania w połączeniach sieciowych należy włączyć udostępnianie połączenia internetowego (ICS) dla Neostrady. W przypadku korzystania z oprogramowania dostawcy TP S.A. zaleca się odinstalowanie go i zainstalowanie sterowników modemu USB oraz protokołu RASPPPoE, co umożliwia prawidłowe zestawienie połączenia PPPoE i udostępnienie internetu. W Windows 98 ważne jest poprawne zainstalowanie sterowników karty sieciowej i odświeżenie adresu IP za pomocą narzędzia winipcfg. Problemy z wykrywaniem kabla mogą wynikać z błędnej instalacji sterowników lub uszkodzonego kabla. W przypadku trudności z konfiguracją zalecane jest rozważenie zakupu routera, który uprości połączenie i udostępnianie internetu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA