logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa dekodery (C+ i CP) do jednego kabla antenowego bez przepinania?

pablo344 25 Lut 2026 16:32 435 14
  • #1 21848502
    pablo344
    Poziom 10  
    Witam, mam problem, a właściwie zagwozdkę taką, otóż korzystam z dwóch platform cyfrowych C oraz CP, w którym mam Multiroom na 3 dekodery. W jednym pokoju, do którego doprowadzony jest tylko jeden kabel antenowy, chciałbym korzystać z obu platform na zmianę, tyle że w tej chwili jest to jedynie możliwe poprzez przepięcie fizyczne kabla z jednego do drugiego dekodera. Moje pytanie brzmi, czy da się to tak zrobić (może poprzez jakiś multiswitch), żeby nie trzeba było ręcznie przełączać. Wiem, że można to zrobić konwerterem Unicable II i jakimś multiswitchem, ale potem pojedynczy kabel pociągnięty od multiswitcha znów musiałby być rozdzielony i w tym momencie nie wiem, czy to będzie działać. Proszę o pomoc
  • #2 21848565
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Kup właściwy konwerter SCR
    https://hollex.pl/unicable-scr-c-16_89.html

oraz odpowiednie rozgałęźniki i tyle ich żeby zbudować poprawną instalację
    https://hollex.pl/rozgaleznik-opticum-hq-2-way-p-4655.html
    https://hollex.pl/rozgaleznik-opticum-hq-3-way-p-4656.html

Nie napisałeś wyraźnie ile masz tych dekoderów, ilu głowicowych i w ilu miejscach w domu - i w ilu miejscach jest ich więcej niż jeden.

Jak co to doprecyzuj, to namaluję ci rysunek
  • #3 21848882
    pablo344
    Poziom 10  
    Dekoderów w sumie wszystkich jest 4 (3 CP i 1 C), dwa dekodery mają po 2 wejścia antenowe i dwa są pojedyncze. Dwa dekodery (CP i C, ten jest z dwoma wejściami) są w jednym pokoju i potem w dwóch pokojach po jednym dekoderze, z czego w jednym jest z jednym wejściem, a w drugim z dwoma.
  • #4 21849038
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Jak napisałeś - tak namalowałem.

Ten konwerter bo masz więcej dekoderów CP
    https://hollex.pl/konwerter-unicable-ii-inverto-32-tunery-5520-evobox-p-4685.html

Ten rozgałęźnik w pierwszym pokoju
    https://hollex.pl/rozgaleznik-signal-tvsat-rsat-4-p-139.html

I dwa takie rozgałęźniki w kolejnych pokojach - po jednym w każdym
    https://hollex.pl/rozgaleznik-signal-tvsat-rsat-2-p-153.html

Po podłączeniu rozgałęźników i dekoderów:
    dla dekodera C+ ustaw pierwsze dwie częstotliwości dla obu jego głowic
    a pozostałe częstotliwości dla poszczególnych głowic w dekoderach CP

Ręczny schemat okablowania TV-SAT z pokojami P1–P3, rozgałęźnikami R i dekoderami CP oraz C.
  • #5 21849088
    pablo344
    Poziom 10  
    Ok, dziękuję. Wszystko fajnie, tylko nie dopisałem, zdaje się, że do pokoju, gdzie są dekodery CP i C, doprowadzony jest tylko jeden kabel i nie mam możliwości dołożenia drugiego. Tak samo w tym pokoju, gdzie dekoder CP z jednym wejściem SAT.
  • #6 21849104
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Chyba nie bardzo rozumiem.

Cytat:
    "nie dopisałem zdaje się że do pokoju gdzie są dekodery CP i C+ doprowadzony jest tylko jeden kabel i nie mam możliwości dołożenia drugiego."
    ja to nazwałem na rysunku "P1" czyli pokój 1 - nie prościej tak?

Na modyfikacji rysunku poniżej zaznaczyłem strzałką ile kabli idzie od konwertera do pierwszego rozgałęźnika z tymi dwoma dekoderami.
    Policz je wszystkie dokładnie. Bo ja widzę jeden a ty piszesz o dwóch.
    Jeśli źle cię zrozumiałem - to przepraszam.

Ręczny szkic instalacji z P1–P3, rozgałęźnikami „R” i strzałką wskazującą pionowy kabel
  • #7 21849242
    pablo344
    Poziom 10  
    No tak, zgoda, tylko z tego, jak ja rozumiem ten rysunek (może źle 😉), to jeden kabel powinien od anteny dochodzić do rozdzielacza i dalej z powrotem do kolejnego pokoju (rozdzielacza). Tak ja to widzę.
  • #8 21849298
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    pablo344 napisał:
    Dekoderów w sumie wszystkich jest 4 (3 CP i 1 C), dwa dekodery mają po 2 wejścia antenowe i dwa są pojedyncze. Dwa dekodery (CP i C, ten jest z dwoma wejściami) są w jednym pokoju i potem w dwóch pokojach po jednym dekoderze

Po pierwsze napisz jakimi modealmi dekoderów dysponujesz. Po drugie - nie ma sensu mnozyć splitterów i robić przewiertów, jeżeli do wszystkich trzech pokoi doprowadzone są oddzielne przewody od konwertera?
  • #9 21849389
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    pablo344 napisał:
    No tak, zgoda, tylko z tego, jak ja rozumiem ten rysunek (może źle 😉), to jeden kabel powinien od anteny dochodzić do rozdzielacza i dalej z powrotem do kolejnego pokoju (rozdzielacza). Tak ja to widzę.

Nie potrafisz opisać, przedstawić układu istniejącej instalacji - poproś o pomoc montera.
    Wytłumaczy, zamontuje co trzeba i uruchomi instalację.
  • #10 21849417
    pablo344
    Poziom 10  
    Mam dekoder HD 5500s, HD 5000, Evobox HD z dyskiem i DualBox 4K z C.
    Ja to sobie wymyśliłem, że przy antenie założę właśnie taki konwerter, jak proponowałem, na jeden kabel do multiswitcha i pod który podpiąłbym te wszystkie kable z pokoi, a w pokoju P1 rozdzielacz na dwa dekodery i tu nie mam pewności, czy to by działało.

Dodano po 28 [minuty]:

>>21849389
    Napisane było jasno i wyraźnie, po kolei, jak wygląda układ u mnie w domu, a że nie używałem fachowych pojęć, no trudno - gdybym był fachowcem, nie szukałabym pomocy na forum.
  • #11 21849470
    _kli_
    Poziom 41  
    pablo344 napisał:
    Ja to sobie wymyśliłem, że przy antenie założę właśnie taki konwerter jak proponowałem na jeden kabel do multiswitcha i pod który podpialbym te wszystkie kable z pokoi, a w pokoju P1 rozdzielacz na dwa dekodery i tu nie mam pewności czy to by działało

Możesz to ogarnąć przy pomocy konwertera z wbudowanym splitterem unicable 1/3 Link.
    Skoro masz do dyspozycji 3 przewody, to podłączasz je do wyjść unicable w LNB. W pokoju gdzie masz dekodery PB i C+ stosujesz splitter sat 1/3 do którego podłączasz Evoboxa (1 przewód) i DualBox-a (2 przewody). Pozostałe dwa przewody podłączasz bezpośrdnio do dekoderów PB.
    Dla DualBox przydzielasz 2 częstotliwości SCR, dla każdego HD 5xxx po jednej kolejnej SCR. Dla Evobova w konfiguracji LNB wybierasz np. Evobox 1.
  • #12 21849741
    pablo344
    Poziom 10  
    Ok, dziękuję, o to mi chodziło. Jak tylko przyjdzie konwerter i to podłączę, dam znać, czy działa.
    Pozdrawiam
  • #13 21859961
    pablo344
    Poziom 10  
    Witam, w końcu się za to zabrałem i udało się podłączyć. Wszystko działa z małym "ale", otóż w pokoju, gdzie są dwa dekodery, C działa dobrze, natomiast CP ma czarny ekran i dosłownie tylko kilka kanałów ma obraz. Wydaje mi się, że to jeszcze kwestia ustawienia konwertera, bo podczas sprawdzania siły sygnału pojawia się na zmianę coś takiego:

Ekran telewizora z menu konfiguracji anteny: HOT BIRD 13.0E, siła 10%, jakość 0%, konwerter SCR

Ekran telewizora z menu konfiguracji anteny: satelita Hot Bird 13.0E i paski siły oraz jakości sygnału.
  • #14 21860012
    _kli_
    Poziom 41  
    pablo344 napisał:
    w pokoju gdzie są dwa dekodery, C+ działa dobrze, natomiast CP ma czarny ekran i dosłownie tylko kilka kanałów ma obraz

Sprawdź, czy w DualBox, jedna z dwóch przydzielonych częstotliwości, nie jest taka sama (1210 MHz), jak w tym HD 5xxx.
    Parametry sygnału na poszczególnych kanałach sprawdzasz, naciskając i przytrzymując kilka sekund czerwony przycisk (jeden z czterech kolorowych).

Ekran dekodera „Informacje o sygnale” z paskami jakości oraz parametrami SAT i kanału.

Wybrana dla danego dekodera czestotliwość SCR powinna być stała i nie powinna zmieniać się po zmianie kanałów.
    Proponuję np. SCR 1210 i 1420 MHz dla DualBox, dla jednego z dekoderów PB - 1680, a dla drugiego 2040 Mhz.
  • #15 21860624
    pablo344
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak, jak sugerowałeś z DualBoxem, ale nie zadziałało, ale tak czy tak częstotliwości były inne niż na PB, więc ostatecznie wróciłem do pierwotnych ustawień. Na Evoboxie ustawiłem częstotliwości 1210 i 2040, a na PB, który jest razem z DualBoxem, ustawiłem 1680 i teraz wszystko śmiga elegancko. Dziękuję serdecznie za pomoc. Mądrego to warto posłuchać. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada cztery dekodery (3 CP i 1 C+) w instalacji satelitarnej z jednym kablem antenowym doprowadzonym do pokoju, gdzie znajdują się dwa dekodery (CP i C+). Chce korzystać z obu platform bez konieczności ręcznego przepinania kabla. Zaproponowano zastosowanie konwertera Unicable II (SCR) z multiswitchem oraz odpowiednich rozgałęźników, które umożliwią podłączenie wielu dekoderów do jednego kabla. Wskazano modele konwerterów i rozgałęźników oraz sposób przypisania częstotliwości SCR dla poszczególnych głowic dekoderów. Użytkownik potwierdził, że w pokoju z dwoma dekoderami jest tylko jeden kabel, co wymaga zastosowania konwertera z wbudowanym splitterem unicable 1/3. Po podłączeniu pojawiły się problemy z sygnałem na dekoderze CP (czarny ekran, ograniczona liczba kanałów), co może wynikać z nieprawidłowego ustawienia częstotliwości SCR. Zalecane jest sprawdzenie i przypisanie unikalnych częstotliwości SCR dla każdego dekodera, aby uniknąć konfliktów i zapewnić stabilny odbiór sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA