logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mi Band 4 nie ładuje się po długim nieużywaniu – ekran full battery, brak reakcji

murgrabia 26 Lut 2026 12:30 261 6
  • #1 21849277
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Posiadam dwie opaski mi band 4. Zostały kilka lat temu włożone i zapomniane w czeluściach szafy. Teraz nie chcą się naładować. Po podłączeniu do ładowarki. Po kilku minutach zaświeca się ekran z komunikatem full battery. Po czym gaśnie i koniec. Opaska martwa. Ciekawe jest to, iż aplikacja widzi te opaski po BT. Gdy opaska siedzi w ładowarce. Ale nie da się wejść dalej w aplikację. Po odłaczeniu z ładowarki, przestaje być widoczna. Można jakoś odratować te opaski? Siedziała jedna 3 dni na ładowarce i nic się nie dzieje dalej. Pobór prądu skacze od 5mA do 17mA. I tak cały czas.
  • #2 21849285
    plgabux
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Sam miałem opaskę taką, ale Mi Band 5 po roku nieużywania bateria zdegradowała się praktycznie do zera - trzymała max 5 minut. Zalecam wymienię baterii
  • #3 21849302
    murgrabia
    Poziom 18  
    Z wymianą akumulatora to jest ciut uciążliwe. Po pierwsze Xiaomi, nie wiem czemu stosuje akumulatory LIHV 3.85V w tych opaskach. Po drugie jest na amen zgrzana ultradźwiękami na etapie produkcji. Po trzecie kładąc ją na podgrzewacz. Nie jestem pewien czy wytrzyma temperaturę ekran i inne podzespoły. Nie tak dawno miałem inną opaskę. Również całkowicie padniętą. I położenie ją na podgrzewacz w temperaturze 60°C. Sprawiło, iż zaczęła się ładować. Te mi bandy po takim zabiegu są nadal martwe.
  • #4 21849314
    plgabux
    Poziom 6  
    >>21849302 W tym wypadku to po prostu ta opaska nadaje się tylko na części. Może ktoś kupi jako uszkodzone. Raczej nie jest to wina oprogramowania.
  • #5 21849328
    murgrabia
    Poziom 18  
    A co by się stało. Jakby zapodać większe napięcie na piny ładowania w tej opasce? Upali całkowicie zabezpieczenie akumulatora? Czy zabezpieczenie i tak dalej nie puści napięcia na akumulator?
  • #6 21849329
    plgabux
    Poziom 6  
    S>>21849328 Sądzę, że zabezpieczenie nie puści większego niż dozwolone napięcie na akumulator. Jeżeli puści, to albo zacznie się ładować, albo się spali :D
  • #7 21875192
    murgrabia
    Poziom 18  
    Akumulator podmieniony. Wydłubałem go z słuchawek BT. W jednej opasce uszkodziłem LCD. Możliwe, iż podczas podgrzewania po prostu go przegrzałem. W drugiej opasce operacja się udała ale... Nie da się jej uruchomić. Tzn. paruje się z telefonem. Po sparowaniu w np. programie Master for mi Band. Podczas próby połączenia. Wyskakuje iż jest potrzebny klucz autoryzacji. Natomiast w programie Gadgetbridge łączy się w nieskończoność. Te opaski na 100% działały w tych programach na starym telefonie SAMSUNG. Nie potrzeba było nawet konta Xiaomi. Zaniosłem ją do znajomego, który ma Mi Banda 8. I u niego w ogóle telefon nie wykrywa opaski.

Stary akumulator:

Stara bateria Li‑Po z nadrukiem „PL401225V 135mAh” i dwoma przewodami na zielonym tle

A tutaj opcje na której opaska utknęła:

Opaska Mi Band z gumką, na ekranie ikona parowania i napis „Pair first”.
    Ekran opaski fitness z napisem „Regulatory”, obudowa owinięta niebieską gumką.

Da się coś z tym zrobić w prosty sposób? Aby opaska działała tak jak poprzednio?

Podsumowanie tematu

✨ Mi Band 4 po długim nieużywaniu nie ładuje się prawidłowo – ekran pokazuje pełną baterię, ale urządzenie nie reaguje i gaśnie. Aplikacja widzi opaskę przez Bluetooth tylko podczas ładowania, lecz nie można się z nią połączyć ani korzystać z funkcji. Pobór prądu oscyluje między 5 a 17 mA bez postępu w ładowaniu. Przyczyną jest prawdopodobnie całkowicie zdegradowany akumulator litowo-polimerowy LiHV 3.85V, który jest ultradźwiękowo zgrzany i trudny do wymiany bez uszkodzenia obudowy lub ekranu. Próby podgrzewania do około 60°C mogą chwilowo przywrócić ładowanie, ale nie skutkują pełnym uruchomieniem. Wymiana baterii z innych urządzeń (np. słuchawek Bluetooth) jest możliwa, lecz po niej opaska może wymagać autoryzacji kluczem w aplikacjach takich jak Master for Mi Band lub Gadgetbridge, co bywa problematyczne. Po sparowaniu z nowym telefonem opaska może nie być wykrywana. Problem nie wynika z oprogramowania, a uszkodzone opaski nadają się głównie na części zamienne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA