logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluetooth 5.3 USB vs wbudowany 4.0 w laptopie – czy oba moduły mogą działać razem?

DwaLitry 26 Lut 2026 13:12 171 3
REKLAMA
  • #1 21849323
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam mam takie pytanie odnośnie urządzenia BLUETOOTH jeśli mam w laptopie wbudowane ale laptop jest stary to czy kupno zewnętrznego urządzenia takie usb wpinane BT 5.3 będzie lepsze niż stare 4.0 wbudowane? tylko czy nie będzie jedno z drugim się gryzło?
  • REKLAMA
  • #2 21849395
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    DwaLitry napisał:
    czy kupno zewnętrznego urządzenia takie usb wpinane BT 5.3 będzie lepsze niż stare 4.0 wbudowane?

Tak.
    DwaLitry napisał:
    tylko czy nie będzie jedno z drugim się gryzło?

Wbudowane jest zapewne zintegrowane z kartą sieciową - która też najpewniej demonem prędkości nie jest.
    Zaleciłbym więc wykręcenie dedykowanej sieciówki i instalację takiego przybytku: TP-Link Archer TX10UB Nano
  • REKLAMA
  • #3 21849487
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    https://allegro.pl/oferta/karta-tp-link-usb-bluetooth-5-0-ub500-18216253396
    TAKĄ mam czy dobra jest? ale gryzie się :/ jak uruchomię ją to zaś na żółto mam moją obecną w menadrzeże urządzeń to nie wiem czy lepiej z laptopa wyjąć?

Dodano po 46 [minuty]:

>>21849395

czy ta karta co podałeś będzie lepsza od tej co mam wbudowaną w laptopie? i przed użyciem tej co podałeś trzeba z laptopa tamtą wykręcić? ale czy wtedy nie pojawią się jakieś błędy w menadżerze urządzeń? mój laptop to stary lenvo b590 i broadcom bluetoth 4.0
  • #4 21849894
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Ta co podałem ma najnowsze standardy wifi i bluetooth 5.3 - nowszy jest tylko 5.4 - względem twojej sieciówki na pewno będą lepsze.
    Jak napisałem - zalecam wyjęcie dedykowanej sieciówki - to taka mała karta z dwoma kabelkami - oczywiście na wyłączonym laptopie, z wyjętą baterią, przyciskasz wtedy włącznik na ~30 sekund żeby napięcia zeszły i działasz. Końcówki antenowe jeśli nie mają zaślepek to zaklej ładnie taśmą izolacyjną, żeby Ci zwarcia zaraz nie zrobiły.
REKLAMA