logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluetooth usb 5.0 Realterk - Problem z działaniem pomimo wykrycia przez Windows

artas212 21 Sie 2020 14:17 594 2
REKLAMA
  • #1 18881689
    artas212
    Poziom 4  
    Witam

Posiadam laptopa model: acer f5-573g-59wf. Bluetooth na płycie głównej na tym laptopie działa poprawnie prócz tego, że czasami zrywa dźwięk na sekundę (połączenie laptop - kino domowe poprzez transmiter firmy Baseus) co irytowało i irytuje mnie dość mocno. Problem tkwi po stronie laptopa, gdyż po sparowaniu choćby telefonu z kinem wszystko działa bardzo dobrze. Postanowiłem kupić zewnętrzny bluetooth 5.0 usb. I tutaj zaczęły się schody. Może opiszę co zrobiłem:
    - po podłączeniu "pestki" wykrywa ją, instaluje od razu sterowniki, ale transmisja dalej trwa na bluetooth z płyty głównej,
    - po wyłączeniu bluetooth płyty głównej poprzez menadżer urządzeń wykrywa "pestkę" która jest aktywowana (świeci się na niebiesko), opcja w Windowsie działa, ale nie chce się z niczym połączyć, tak jak i nic nie może się połączyć z laptopem.
    Sam sprzęt na pewno działa, gdyż przetestowałem go na 2 innych urządzeniach.
    U mnie po próbie uruchomienia setup do oficjalnych sterowników wyskakuje informacja Bluetooth usb 5.0 Realterk - Problem z działaniem pomimo wykrycia przez Windows
    Bluetooth usb 5.0 Realterk - Problem z działaniem pomimo wykrycia przez Windows Bluetooth usb 5.0 Realterk - Problem z działaniem pomimo wykrycia przez Windows
  • REKLAMA
  • #2 18882096
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18882568
    artas212
    Poziom 4  
    sosarek napisał:

Bluetooth z dołączonym oprogramowaniem poprawnie działa na innych komputerach. Sterowniki instalują się normalnie, wszystko jest wykrywane. U mnie po włączeniu do laptopa wykrywa go normalnie, instaluje sterowniki automatycznie z poziomu windows update, a jeszcze dodatkowo zaktualizowałem je poprzez Driver Easy.

Poza tym screen z menadżera urządzeń wskazuje, że wszystko działa poprawnie:
    Bluetooth usb 5.0 Realterk - Problem z działaniem pomimo wykrycia przez Windows Bluetooth usb 5.0 Realterk - Problem z działaniem pomimo wykrycia przez Windows

Myślę, że ma to związek z tym, że jest już moduł bluetooth w laptopie. Z poziomu UEFI nie da się go wyłączyć niestety, a usunięcie sterowników w menadżerze kończy się tym, że za chwile znów są zainstalowane. Jeśli wyłączę urządzenie i zostawię "pestkę" to przy próbie połączenia się z urządzeniem wyskakuje błąd:
REKLAMA