logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy nauka C++ w 2026 roku ma sens? Polecane polskie książki i strony

lukas198820 26 Lut 2026 17:05 690 12
  • #1 21849468
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam
    Czy warto sie jeszcze uczyc programowania w C ++?

Polecacie jakies polskid książki czy strony internetowe ?
  • #2 21849527
    jackfinch
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Tak — jeśli chcesz:
    ✔ pracować przy dużych projektach AAA / silnikach gier
    ✔ robić programowanie niskopoziomowe
    ✔ tworzyć systemy, sterowniki, oprogramowanie wbudowane
    ✔ zrozumieć zarządzanie pamięcią i zasady działania komputera
    ✔ mieć fundament pod naukę innych języków

Polecane polskie książki
    C++ w akcji - Bartłomiej Filipek
    C++ – podręcznik dla każdego - Jerzy Grębosz
    Język C++ i programowanie obiektowe - Jerzy Grębosz
    C++ – od podstaw do profesjonalizmu - Jakub Rynkiewicz
    C++ STL – praktyczne zastosowania - Waldemar Wolski

Polskie strony i kursy
    ✔ cpp0x.pl – kurs C++
  • #3 21849560
    lukas198820
    Poziom 15  
    Tą stronę ostatnią to znam, bo z niej się uczyłem, z kanału Zelenta na yoytubie rownież.
    Ciekawi mnie to, czy przy tak marnej wiedzy można jakąś godziwą pracę znaleźć, czy tylko zostać przy hobby.
  • Pomocny post
    #4 21849618
    jackfinch
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Okej, próbuję to rozszyfrować, czy to tak miało wyglądać:

Tę stronę ostatnią znam, bo się z niej uczyłem, z kanału Zelenta na YouTube?
    Ciekawi mnie to czy przy tak marnej wiedzy można znaleźć jakąś godziwą pracę, czy tylko zostać przy hobby?

Znając C++:
    - łatwiej uczysz się każdego innego języka
    - rozumiesz pamięć, wydajność, architekturę.
    Jeśli mam doradzić jedną najlepszą przesiadkę:
    - Python – obowiązkowo
    - JavaScript / TypeScript – zależnie od celu
  • Pomocny post
    #5 21849922
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Warto się uczyć wszystkiego co daje przyjemność. Szydełkowanie, lekcje tańca, kowalstwo, programowanie C++, projektowanie VHDL, szachy, malarstwo. Ja to się boję, że ominie mnie jeszcze sporo fun-u nie próbując wszystkiego, co się da, w ciągu swojego życia.
    Akurat programowanie nie wymaga wiele wkładu finansowego na początek - wystarczy komputer. Spróbuj, dowiesz się czy Cię to jara. C++ jest wydajnym i popularnym językiem, ale jak większość języków programowania, wymaga nieco uwagi i samodyscypliny, żeby rezultaty były satysfakcjonujące. Jeśli jesteś zielony z programowania to polecam na początek Python. A jeśli kręcą Cię technologie internetowe, to HTML, PHP, JavaScript itp.
    Napisz ewentualnie co Cię skłania do zainteresowania się C++. Masz w głowie jakiś projekt? A może szukasz dobrze płatnej roboty?
  • Pomocny post
    #6 21850029
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 246
    Jest gigantyczna ilość kodu w C++, więc warto ten język znać chociażby z tego powodu - czasem trzeba zobaczyć, co już zostało zrobione i wtedy znajomość C++ pomaga bardzo.
    Co prawda jest teraz trend przechodzenia na języki z wbudowanymi mechanizmami zarządzania pamięcią, patrz wydane w zeszłym roku przez NSA + CISA wytyczne dotyczące "memory-safe languages":
    https://www.cisa.gov/resources-tools/resource...g-vulnerabilities-modern-software-development
    ale prawda jest taka, że im niżej schodzisz, tym większej kontroli potrzebujesz ("ja tam wolę mieć kontrolę nad pamięcią" ;) ) i wtedy C++ się przydaje.

Ale warto też zainteresować się alternatywami: Rust i Go na potrzeby programowania systemowego, Python to już taki de facto standard do wysokopoziomowych rzeczy.
  • #7 21852964
    lukas198820
    Poziom 15  
    W C plus plus ciekawilo mnie tworzenie aplikacji okienkowych.
    Nie jest to łatwe, udalo mi sie tylko wygenerowac podstawowe okna, komunikaty z przyciskami np ok lub anuluj.
    Zawsze chcialem tez stworzyc jakis player, albo podstawowa gre 2d.

Moja wiedza jakis czas temu zakonczyla się na obsludze plików w konsoli i sortowaniu.
  • #8 21853045
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    >>21852964 Sam kompilator C++ to za mało do generowania aplikacji graficznych. Pewnie używałeś IDE np. Visual C++, albo coś podobnego, gdzie można poukładać widoki i wkleić kod pod gadgety. Większość takich środowisk jest jednak płatne i dopóki korzystasz z wersji edukacyjnych to nie jest źle.
    Całkiem zgrabne programy, nawet w wersji okienkowej, można napisać w Pythonie. Do szaty graficznej można użyć nieśmiertelnego TKinter.
  • #9 21853174
    lukas198820
    Poziom 15  
    Próbowałem recznie pisac okna w Dec C++, kupe roboty.
    Probowałem tez C++ buildera ale raz ze to przestarzały program a dwa wiecej to takie klocki niz samo programowanie.
    Co sadzicie o Code Blocks ?
  • #10 21853210
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 246
    Pisanie "ręczne" aplikacji okienkowych ma mały sens (z wyjątkiem zrobienia tego raz, żeby rozumieć, jak to działa). I tak opierać sie trzeba na bibliotekach, wiec jest to mniej C++ a bardziej używanie biblioteki.
  • #11 21853239
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Jeśli chcesz robić okienka w C++, to może zainteresuj się Qt? To jest wciąż komercyjnie wykorzystywane, więc może warto.
    Raczej nie polecam polskich książek - lepiej nauczyć się angielskiego i czerpać z oryginalnej, świeżutkiej dokumentacji, aktualnych przykładów, tutoriali itd., które zresztą są za darmo (bo to im zależy, żebyś wybrał akurat ich bibliotekę). Po polsku można sobie pogadać z botem AI.
  • #12 21924970
    gizmomagic
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    >>21849468
    Ja polecam Javę.
  • #13 21927817
    lukas198820
    Poziom 15  
    Czemu kolega poleca Jave ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensu nauki C++ w 2026 roku oraz możliwości znalezienia pracy po opanowaniu podstaw. Uczestnicy podkreślają, że C++ nadal ma znaczenie w dużych projektach, grach AAA, programowaniu niskopoziomowym, systemach, sterownikach i embedded, a także pomaga zrozumieć pamięć, wydajność i architekturę komputera. Wskazano, że znajomość C++ ułatwia naukę innych języków, ale do pracy warto rozważyć też Python, JavaScript/TypeScript, Rust i Go. W odpowiedzi na pytania o naukę aplikacji okienkowych zaznaczono, że ręczne tworzenie GUI w C++ ma mały sens bez bibliotek, a sensowniejszym kierunkiem są Qt lub inne frameworki; wspomniano też o Tkinterze w Pythonie. Polecono kilka polskich książek i kurs cpp0x.pl, ale pojawiła się też opinia, że lepiej korzystać z aktualnej dokumentacji i materiałów po angielsku. W rozmowie przewija się również temat środowisk takich jak Visual C++, C++ Builder i Code::Blocks oraz zainteresowanie prostymi aplikacjami okienkowymi, playerem i grą 2D.
REKLAMA