logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler elektryczny 80L – syczenie podczas grzania wody, co oznacza ten dźwięk?

sebaele22 04 Mar 2026 00:10 162 1
REKLAMA
  • #1 21853814
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    W sierpniu 2025r wymieniłem grzalke 1500W w bojlerze elektrycznym 80L Elektromet. Od jakiegoś czasu podczas grzania słychać dojść głośne syczenie, nie wiem czy dłużej sie nagrzewa czy nie ale grzać grzeje. Opór grzałki 36ohm, jedynie co mnie zaniepokoiło to większe zużycie KWh.
    Czy Grzałka mimo tego ze nagrzewa może być uszkodzona i wiecej prądu zużywać?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 21853834
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3827
    sebaele22 napisał:
    ...podczas grzania słychać dojść głośne syczenie
    Najbardziej prawdopodobną przyczyną może być spora ilość osadów i kamienia na grzałce. Jeśli to jest powodem, to oczyszczenie grzałki załatwi sprawę - wystarczy gorący kwasek cytrynowy. Należy także sprawdzić stan anody.
    sebaele22 napisał:
    ...jedynie co mnie zaniepokoiło to większe zużycie KWh.
    Osad z kamienia może mieć wpływ na wydłużony czas pracy i większy pobór energii. Ale nie tylko, bo może to także wynikać z niższej temperatury wody na wejściu. W tym roku zima była ostrzejsza niż poprzednie, więc i woda zasilająca mogła mieć kilka stopni mniej (średnio). A wiec delta jest większa i przy ustawionej temperaturze wyłączenia grzałki, zarówno czas pracy i pobór energii w kWh będą miały wyższe wartości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA