logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu i zasilania USB po wymianie płyty głównej i CPU – komputer po gwarancji

vordenpl1 06 Mar 2026 16:31 156 3
REKLAMA
  • #1 21855908
    vordenpl1
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z komputerem, który wrócił do mnie z gwarancji. Komputer sam w sobie odpala, lecz nie daje on obrazu, jak i nie zasila klawiatury, myszki itp. Próbowałem wyjmować baterię z płyty głównej i podpiąć ponownie kartę graficzną, lecz bez skutku. Dodam też, że przed wyjęciem baterii na płycie głównej świeciła dioda VGA, a po jej włożeniu dioda już nie świeci, ale problem nie zniknął. W komputerze podczas gwarancji wymieniono płytę główną i procesor.
    AI: Podaj proszę pełną specyfikację komputera - szczególnie model płyty głównej, procesora, karty graficznej oraz zasilacza.
    Płyta główna MSI B550-A Pro
    Procesor Ryzen 5 5600X
    Zasilacz MSI MAG 650 W
    Karta graficzna RX 7700 XT
  • REKLAMA
  • #2 21855990
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    Ale że co, pojechał na gwarancje, nie naprawili i oddali kasę? Nie uznali gwarancji i oddali, ale z ich gratami?

Co do technikaliów, to sprawdź kartę graficzną w innym komputerze. Zobacz czy masz głośniczek, jak nie to podłącz i posłuchaj czy coś piszczy.
    Wyjmij włóż RAM, najlepiej po jednym.
    Potem możesz podmieniać kolejne podzespoły jak procesor, zasilacz, tylko musisz mieć na co.
    vordenpl1 napisał:
    Komputer sam w sobie odpala

a co to dokładnie u Ciebie oznacza?
  • REKLAMA
  • #3 21856183
    vordenpl1
    Poziom 2  
    No, pojechał na gwarancję, ponieważ komputer wcześniej sam się wyłączył i nie chciał działać. Napisali mi, że płyta główna nie reagowała na przycisk startu i finalnie wymieniono płytę i procesor, ale gdy komputer dziś przyjechał, to taka niemiła niespodzianka. Niestety, ze sprawdzeniem karty w innym komputerze będzie ciężko, bo nie mam do takowego dostępu. Z RAM-ami spróbuję jutro. A co do odpalania, komputer się włącza, wentylatory chodzą, ale całkowicie brak obrazu i zasilania dla klawiatury, myszy itp.
  • #4 21856353
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    Ale to chyba kwalifikuje go na odesłanie kolejny raz na gwarancje? Poskładaj go, nagraj sobie film co się dzieje.
    Możesz spróbować bez karty graficznej i zobaczyć czy pojawi się zasilanie USB, ale tu nie jestem pewien jak te płyty się zachowywały.
    Rzuć okiem na stronę 42 instrukcji, jak tam pozostałe ledy? Na stronie 49 masz jeszcze reset biosu zworką, też możesz spróbować.

ps. ten tytuł jest słaby, bo sugeruje że już nie masz gwarancji, a nie że wrócił z naprawy gwarancyjnej. Zapewne AI...
    Załączniki:
    • B550-APRO_EN.pdf (4.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA