logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić uszczelkę w starej baterii – jak zdjąć prawą głowicę krok po kroku?

braders2 08 Mar 2026 12:51 348 9
  • #1 21857219
    braders2
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam u rodziców starą baterię, która cieknie. Chciałem ją im naprawić, ale mam problem, jak w ogóle dostać się do prawej głowicy. Czy muszę całą baterię ściągnąć? Może ktoś jest w stanie krok po kroku opisać, jak to zrobić? Mam nadzieję, że to tylko uszczelka.

Chromowana bateria ścienna z dwoma pokrętłami krzyżowymi na tle płytek z ozdobnym pasem
  • #2 21857223
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3686
    Trzeba odkręcić tą białą zaślepkę. Pod nią będzie śruba lub nakrętka, która trzyma pokrętło. Po zdjęciu pokrętła będzie dostęp do głowicy. Oczywiście całej baterii nie trzeba demontować.
  • #3 21857232
    braders2
    Poziom 11  
    >>21857223
    Tak zrobiłem i moim oczom ujawniła się ta głowica, ale nie byłem pewien, czy ja mogę ją odkręcić za tę nakrętkę zaznaczono na czerwono. Próbowałem z siłą ją odkręcić i nie chce puścić. Może czymś to można zapuścić?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 21857237
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    balonika3 napisał:
    Trzeba odkręcić tą białą zaślepkę

U mnie jest na wtrzask.

Podważyć szpicem ostrego noża.
  • Pomocny post
    #5 21857238
    balonika3
    Poziom 43  
    braders2 napisał:
    nie byłem pewien czy ja mogę ją odkręcić za tą nakrętkę zaznaczono na czerwono

Właśnie tak. Uderz lekko sporym młotkiem w klucz, powinno puścić.
  • #6 21857240
    braders2
    Poziom 11  
    balonika3 napisał:
    braders2 napisał:

Powiedz mi, czy przed próbą odkręcenia głowicy trzeba zamknąć przepływ wody?
  • #7 21857247
    balonika3
    Poziom 43  
    braders2 napisał:
    Powiedz mi czy przed próbą odkręcenia głowicy trzeba zamknąć przepływ wody?

Oczywiście!
  • #8 21857248
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    braders2 napisał:
    balonika3 napisał:
    braders2 napisał:

Powiedz mi czy przed próbą odkręcenia głowicy trzeba zamknąć przepływ wody?

Oczywiście tak!
    I to oba ciepłą i zimną.
  • #9 21857310
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Zakamieniała, najlepiej dwa klucze, jeden w szmatę i trzymać całą baterię, a drugim odkręć głowicę. Przyjrzyj się czy są podobne, bo są różne.
  • #10 21857322
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    Wymieniam prawie regularnie w przeróżnych wannach i wirówkach, jedyne co się sprawdza, by nie obrobić sobie główki pod klucz i nie ukręcić czegoś w instalacji, to klucz udarowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszczelki w starej baterii z cieknącą prawą głowicą. Użytkownik pytał, czy konieczne jest demontowanie całej baterii, aby dostać się do głowicy. Wskazano, że w większości przypadków dostęp do głowicy wymaga odkręcenia elementów mocujących, co może wiązać się z częściowym demontażem baterii. Zalecane jest dokładne odkręcenie nakrętek lub śrub mocujących głowicę, a następnie delikatne zdjęcie głowicy, aby wymienić uszczelkę. Podkreślono, że uszczelka jest najczęstszą przyczyną przecieku i jej wymiana zwykle rozwiązuje problem. Wskazano również na konieczność ostrożności, aby nie uszkodzić elementów ceramicznych lub metalowych podczas demontażu. Nie podano konkretnych modeli ani marek baterii, a instrukcje miały charakter ogólny, krok po kroku, dostosowany do starych baterii z klasyczną konstrukcją głowic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA