logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekaźnik WiFi do skrzynki hermetycznej na zewnątrz? Aqara a niskie temperatury

tortoise1206 08 Mar 2026 17:54 291 2
  • #1 21857465
    tortoise1206
    Poziom 4  
    Witam, potrzebuję pomocy w doborze przekaźnika Wi-Fi, ale na zewnątrz, w sensie nieotwarty. Mam skrzynkę hermetyczną w elewacji i w niej chciałbym umieścić przekaźnik do sterowania oświetleniem w ogrodzie. W domu mam trochę rzeczy z Aqara, ale trochę się obawiam o temperatury w zimie, a Aqara chyba w instrukcji opisuje temp. pracy od 0-35°C
  • #2 21857795
    somethingelse
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Masz rację, że z Aqarą w takiej skrzynce można mieć wątpliwości. Większość modułów Aqara ma w specyfikacji temperaturę pracy mniej więcej od 0 °C albo -10 °C do około 35-40 °C i producent traktuje je jako urządzenia do wnętrz. W praktyce w hermetycznej skrzynce w elewacji często działają także zimą, ale formalnie jest to poza specyfikacją i przy większych mrozach może być różnie.

W takich zastosowaniach bardzo często używa się modułów Shelly, szczególnie Shelly Plus 1 WiFi Relay albo Shelly Plus 1PM WiFi Relay. To małe przekaźniki Wi-Fi przeznaczone do montażu w puszkach elektrycznych. Mają dobrą reputację przy sterowaniu oświetleniem ogrodu, bramami czy pompami. W praktyce wiele instalacji działa w skrzynkach zewnętrznych przez cały rok, bo moduł trochę się nagrzewa podczas pracy, a skrzynka w ścianie zwykle jest cieplejsza niż powietrze na zewnątrz.

Drugą popularną opcją jest sprzęt Sonoff, na przykład Sonoff Mini R4 Wi‑Fi Smart Switch. Jest tańszy i również często montowany w puszkach instalacyjnych. Oficjalny zakres temperatur jest podobny do Aqary, ale w praktyce w skrzynkach elewacyjnych działa w wielu instalacjach bez problemu.
    Najważniejsze w takiej instalacji nie jest nawet samo urządzenie, tylko środowisko w skrzynce. Jeśli jest całkowicie szczelna, potrafi się tam zbierać wilgoć i kondensacja jest większym zagrożeniem niż temperatura. Dlatego dobrze, żeby była to puszka IP65 lub podobna, ale z membraną oddechową albo minimalną wentylacją. Wtedy elektronika ma dużo większe szanse przetrwać kilka zim.
    Jeśli chcesz, możesz jeszcze napisać, jaka mniej więcej moc tych lamp ogrodowych jest podłączona i czy w tej skrzynce masz przewód neutralny. Od tego zależy, który moduł będzie najbezpieczniejszy i najprostszy do podłączenia.
  • #3 21857835
    tortoise1206
    Poziom 4  
    Tak jest neutralny, lampy będą coś w takim stylu.
    Moc maksymalna: 10 W
    Napięcie: 220-240 V ~50/60 Hz
    Rodzaj trzonka: E27
    Na razie będzie 5 lamp. Jeszcze wpadłem na jeden pomysł, w sumie chyba gorszy, ale jakby tak moduł sterowania umieścić w słupku lampy. Potem dojdzie jeszcze 6 lamp, bemko, one mają gwint GU10, max 50 W, ale też włożę jakieś mało watowe.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Znalazłem coś takiego Shelly 1 Gen4 tam w specyfikacji jest podane temp pracy -20°C do +40°C
REKLAMA