logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie rolet zewnętrznych 5-żyłowych do sterownika Yooda Smart Home – jak wykonać?

ralf_81 10 Mar 2026 11:04 315 5
REKLAMA
  • #1 21858812
    ralf_81
    Poziom 2  
    Witam.

Mam rolety zewnętrzne z wyprowadzonym przewodem 5-żyłowym z każdej kasety i do rolet dołączony sterownik Yooda Smart home.
    Czy ktoś mógłby napisać, jak je wszystkie podłączyć, tak by mieć sterowanie z pilota do tej centralki?

Nie mam zielonego pojęcia, jak się do tego zabrać
    Podłączenie rolet zewnętrznych 5-żyłowych do sterownika Yooda Smart Home – jak wykonać?

AI: Ile dokładnie masz rolet do podłączenia do tego sterownika?
    9 okien i do każdego okna 1 roleta zewnętrzna (6 na dole, 3 na górze).
    AI: Czy przewody od wszystkich rolet są wyprowadzone do jednego miejsca (np. rozdzielni), czy każda roleta ma osobny przewód doprowadzony do sterownika?
    Montażyści od okien i rolet po obsadzeniu ich na budynku wyprowadzili z każdej z nich przewód 5-żyłowy, który na razie nie jest nigdzie wyprowadzony w jedno miejsce.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21858941
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Jakie masz rolety tam zamontowane? Są różne wersje:

Wariant 1: Silnik radiowy Yooda (Wbudowane sterowanie)

To najczęstszy wybór przy centrali Smart Control. Do rolety doprowadzasz jedynie stałe zasilanie.

Schemat przewodów:

Brązowy: Faza (L) – stałe napięcie 230V.

Niebieski: Neutralny (N).

Żółto-zielony: Uziemienie (PE).

(Opcjonalnie) Biały/Czarny: W niektórych modelach Yooda służy do podłączenia dodatkowego przełącznika klawiszowego.

Zasada działania:
    Centrala Yooda łączy się z takim silnikiem bezprzewodowo (falami radiowymi 433 MHz). Nie potrzebujesz żadnych kabli między centralą a roletą.

Wariant 2: Silnik przewodowy + Sterownik podtynkowy

Jeśli Twoje silniki mają 4 przewody (Góra, Dół, Neutralny, Uziemienie), musisz zastosować moduł radiowy (np. moduł podtynkowy Yooda serii Smart Home), aby centrala mogła nim sterować.

Schemat podłączenia modułu:

Zasilanie modułu: Do wejść L i N w module podłączasz zasilanie z sieci.

Wyjścia na silnik:

Przewód czarny silnika do wyjścia "Góra" w module.

Przewód brązowy silnika do wyjścia "Dół" w module.

Przewód niebieski silnika łączysz z przewodem neutralnym (N) sieci.

Przełącznik ścienny: Jeśli chcesz zachować przycisk na ścianie, wpinasz go w dedykowane wejścia sterujące w module (zazwyczaj oznaczone jako S1/S2 lub COM).

https://sukcesgroup.pl/sklep/pl/index.php?controller=attachment&id_attachment=223
  • REKLAMA
  • #4 21859113
    ralf_81
    Poziom 2  
    >>21858921

Tak, jest pilot sterujący taki lub bardzo podobny

Kolory przewodów następujące: czarny, niebieski, brązowy, żółto-zielony, biały.
  • REKLAMA
  • #6 21859366
    ralf_81
    Poziom 2  
    >>21858941

Jak dobrze pamiętam, to mam te silniki radiowe.

W tych roletach co mam z każdej wychodzi przewód 5-żyłowy o dokładnie takich kolorach jak napisałeś: brązowy, niebieski, żółto-zielony, biały i czarny.
    Chcąc mieć również przełącznik na ścianie, to ten biały i czarny wpinam w przełącznik i to będzie działać?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21859153

Doradca w salonie z oknami wspominała mi, że mogę sterować roletami z dowolnego miejsca na ziemi, abym miał tylko internet, ale... sama centralka Yooda też musi być podłączona do internetu?
    Czy za pomocą pilota mogę sterować w danej chwili jedną roletą, czy tylko wszystkimi na raz opuszczać i zamykać?
REKLAMA