logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie rolet - pomóżcie dobrać sterowniki i łączniki

Facto. 18 Mar 2026 12:31 414 14
  • #1 21865188
    Facto.
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Pomóżcie mi dobrać komponenty, bo nigdy tego nie robiłem.
    Mam 9 rolet
    Puszki tunelowe niebieskie, ale salon z kuchnią ma 4 rolet w 2 puszkach na przyciski podwójne. Nie wiem czy tam wejdą mi dwa sterowniki do takiej puszki. Wejdą 2 takie dopuszkowe?
    Niebieska puszka podtynkowa podwójna do osprzętu elektrycznego, widok z boku
    Plus jeszcze tam są kable, gdzie nie ściągnę izolacji już raczej poniżej światła puszki. Może jest na to jakiś knif?

Myślałem, żeby zamontować tam tanie chińskie sterowniki na Tuya. Nie mam tego jeszcze dopiero kończę budowę domu. Także nie znam.

Nie do końca orientuję się też w łącznikach. Z tego co widzę są trójpozycyjne 1-0-2. Czyli jak to rozumieć - ustawia się np. w dół i on tak zostaje, a krańcówka wyłącza. Czy raczej sprężynka odbija i trzeba trzymać cały czas? Trochę to może być uciążliwe, dlatego rozważam te sterowniki.

Widziałem też jakieś elektroniczne, ale to jest dość drogie. Chciałem łączniki i gniazdka Simon 54. To taki jeden łącznik elektroniczny kosztuje chyba koło 200 zł
  • #2 21865303
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 188
    Sterowanie rolet elektrycznych to nie jest bułka z masłem do wytłumaczenia w kilku wpisach na forum. Nie znasz tematu = wezwij fachowca.
  • #3 21865309
    Facto.
    Poziom 9  
    Na razie muszę kupić łączniki i sterowniki, bo będę kupował do całego domu wszystkie gniazdka i łączniki razem. Wezwij fachowca to porada niezbyt przydatna.

Dlaczego taka rada. Co w tym takiego skomplikowanego? Przez biegunowość, czy z jakiego powodu?
  • #4 21865325
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    Jest to do ogarnięcia, wyszukaj firmy oferujące akcesoria. Na ich stronach jest wiele pomocnych wskazówek dotyczących montażu oraz schematy połączeń.
  • #5 21865574
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 188
    Autorze tematu = piszesz " Co w tym takiego skomplikowanego? ", jakby to było proste to byś się nie pytał. Powodzenia w studiowaniu www o sterowaniu rolet.
    Tak na marginesie to:
    Sterowanie rolet
    Rodzaje:
    - bezpośrednie → poprzez łącznik lub przycisk / pośrednie → poprzez sterownik
    - przewodowe / bezprzewodowe
    - lokalne → sterowanie 1p lub 2p / grupowe / centralne → sterowanie tylko 2p
    Uwaga - osobny temat to sterowanie silników rolet 12/24 V DC
  • #6 21865729
    Facto.
    Poziom 9  
    No już coś więcej mówisz. Sznurowanie butów też jest trudne zanim się nauczysz. Ja muszę kupić przyciski teraz i dowiedzieć się najwięcej na ich temat oraz o sterownikach.
  • #7 21865731
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1036
    Moim zdaniem zamiast błądzić to spisz sobie na kartce krok po kroku co chcesz osiągnąć, jakie możliwości masz techniczne, kabelki położone, czy nie itd., zadzwoń/napisz do firmy specjalizującej się w temacie, sprzedającej przedmiotowy osprzęt.
    Przedstaw swoją wizję, będą chcieli sprzedać i zarobić to z pewnością pomogą, zaletą tego będzie że w razie późniejszych problemów przy montażu będziesz miał do kogo się zwrócić o pomoc, kombinowanie na swoją rękę, przy cząstkowych podpowiedziach to nie jest dobry pomysł, ilu odpowiadających tyle propozycji, niejednokrotnie mogących się wykluczać, musisz załatwić sprawę kompleksowo jak chcesz mieć na lata spokój.
  • Pomocny post
    #8 21865734
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Napisałeś że potrzebujesz sterować 9 roletami. U siebie mam tylko 5, sterowane systemem Yooda. Sterowanie radiowe poprzez pilota oraz poprzez centralki. System pracuje ponad 10 lat. W tym czasie wymieniłem tylko 1 centralkę oraz wymieniłem pilota z pełną programowaną automatyką na pilota bez automatyki.
  • #9 21866711
    Facto.
    Poziom 9  
    @Ryszard49
    Myślałem na razie o sterowaniu z telefonu + łączniki lub przciski

domsat napisał:
    - bezpośrednie → poprzez łącznik lub przycisk / pośrednie → poprzez sterownik

Ze względu na fakt, że trzymanie przycisku cały czas jest uciążliwe, a chińskie sterowniki nie są drogie - to rozważam połączenie łącznika ze sterownikami.
    Tylko też od razu pytanie czy łącznik jak się go zostawi podając cały czas napięcie odcięte przez krańcówkę może spowodować spalenie silnika np. w wyniku awarii krańcówki?
    To by znaczyło, że jednak przyciski są bezpieczniejsze. Jeszcze może są jakieś działające na zasadzie impulsu?

domsat napisał:
    - przewodowe / bezprzewodowe

Myślę, że obydwa.

domsat napisał:
    - lokalne → sterowanie 1p lub 2p / grupowe / centralne → sterowanie tylko 2p

Loklane na przyciskach, a chyba potem sterowniki na wi-fi można pogrupować? Rolety w kuchni-salonie mam 4 - wszystkie puszki obok siebie 2 puszki po 2 rolety na podwójne przyciski.

Takie mam wyobrażenie.

Ja muszę właśnie poznać temat, żeby w ogóle określić czego chcę i oczekuję od takiego sterowania oraz czego do tego potrzebuję.

Wiesz możesz nie odpowiadać. Tylko po co są fora internetowe? Jest ich już coraz mniej. Korzystają z nich głównie starsi użytkownicy. Młodsi siedzą na grupach dyskusyjnych i social mediach. Sporo też przeszło na Chaty AI. Ja jestem starej daty dlatego lubię w taki sposób zdobywać wiedzę.[
  • #11 21869359
    Facto.
    Poziom 9  
    >>21866740

Masz na myśli coś takiego https://allegro.pl/oferta/yooda-sterownik-pod...wy-do-karniszy-i-rolet-tuya-smart-18315458183
    ???

Czy takie chińskie też są ok?

Z racji zawodu mam świadomość, że polska produkcja, często polega na przyklejeniu naklejki na chiński produkt i włożeniu do nowego ładnego pudełka i już mamy made in Poland.
  • #12 21869375
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Proponuję centralki podtynkowe, dla przykładu Yooda. Dlaczego, ponieważ w razie uszkodzenia pilota lub automatycznego systemu sterowania można ręcznie sterować każdą roletę.
  • #14 21872385
    Facto.
    Poziom 9  
    a co myślicie o tych dotykowych?

Czarny dotykowy panel LoraTap Wi‑Fi z podświetlanymi strzałkami i ikoną pauzy
  • #15 21886752
    marcin.dtr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    >>21872385
    Wszystko zależy, jaki efekt chcesz osiągnąć, co już miałeś i czy masz jakieś swoje preferencje co do tego, jak chcesz sterować roletami i resztą SMART HOME.
    Ja wcześniej miałem rolety na łącznikach Ospel ŁP-7R/m/00, a za nim Shelly 2PM. W obecnym domu będzie ten sam łącznik, ale przechodzę na Sonoffa MINI-ZBRBS i sterowanie będzie poprzez HA i najczęściej poprzez komendy głosowe.

Wybór jest duży, ale to zależy od tego, co chcesz osiągnąć, jak masz rozłożone przewody i itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru sterowania do 9 rolet w nowym domu, z uwzględnieniem ograniczonej przestrzeni w puszkach podtynkowych oraz prowadzenia przewodów. Rozważane są tanie sterowniki dopuszkowe Tuya/chińskie, sterowanie z telefonu, lokalne przyciski/łączniki oraz rozwiązania radiowe i smart home. Wyjaśniono różnice między sterowaniem bezpośrednim i pośrednim, przewodowym i bezprzewodowym oraz lokalnym, grupowym i centralnym. Pojawiły się wątpliwości dotyczące łączników roletowych 1-0-2, działania przycisków chwilowych, bezpieczeństwa pozostawienia napięcia na silniku przy awarii krańcówki oraz możliwości sterowania impulsowego. W odpowiedziach rekomendowano sterowniki podtynkowe z wyjściem na zewnętrzny klawisz, najlepiej z funkcją radiową, aby zachować możliwość ręcznego sterowania z przycisku i z pilota. Wskazano też na rozwiązania z centralkami oraz integrację z systemami smart home, np. przez HA, Shelly lub Sonoff.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA