logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 – brak internetu i blokada poczty przez podejrzane IP od dostawcy internetu

GreenMonkey 10 Mar 2026 13:23 411 4
REKLAMA
  • #1 21858905
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Szukam informacji ew.potwierdzenia :)

Zacznę od kwestii takiej, że od jakiegoś czasu przy instalacji Windows 11 pojawia się komunikat, że jest brak dostępu do internetu - nie ma sterowników lan nawet po podaniu ścieżki do nich nic to nie dawało. Problem odnotowany przez Microsoft, ale u mnie pojawił się inny problem z tym związany, a mianowicie po czarach, aby sama instalacja przeszła dalej po otwarciu przeglądarki nie zależnie jakiej, czy logowanie do sklepu Microsoft itp.dalej pojawiał mi się taki komunikat. Poszukałem jakiejś informacji, aby zrobić pod Windows jakieś sieciowe resety w terminalu coś tam pomogło, ale nie za bardzo... Brak internetu, problem z dns..., aż nagle udało mi się wejść na onet i pocztę, gdzie moim oczom ukazał się kolejny komunikat o brzmieniu, że z tego adresu IP zostało wielokrotnie nawiązanie połączenie i mam na jakiś czas zablokowany dostęp do maila

Jest możliwość, że przy zmiennym IP, bo takie posiadam dostałem od dostawcy jakiś gówniany adres, który był wykorzystywany przez domorosłego konstruktora?

Zrobiłem na ok 30min wyłączenie routera i sprzętu od dostawcy, złapało inne IP i w tym momencie zero problemów nawet przy instalacji Windows 11, który do tej pory pokazywał błąd w połączeniu, mail od razu odpalił.
  • REKLAMA
  • #2 21858961
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Pozdrawiam mieszkańca miasta ze największym pomnikiem wielkiej. Jaki jest Twój dostawca internetu i chyba nie masz usługi stałego IP, bo jakieś cuda tu opowiadasz, masz sprzęt od dostawcy i zanim podłączony swój ruter?.
  • REKLAMA
  • #3 21858987
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Nie wiem, gdzie kolega widzi te cuda, ale pewnie kwestia pastylek :)
    Dostawca lokalny nie jakaś duża firma, a w temacie sprzętu tak mam urządzenie od niego ze światłowodem, a WIFI jest w moim zakresie w sensie sprzętu, bo takowy jest dozwolony.
  • REKLAMA
  • #5 21859237
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Na whatismyip mam inne niż w CMD - na stronie pokazuje ze wskazaniem na mojego dostawcę, a w CMD jest to IP zaczynające się od adresu jaki przydziela mój router. Nie jestem biegły w tych sprawach :)
REKLAMA