logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć masę w kablu do Nokii 3120 pod port COM?

galble 25 Gru 2005 17:31 1530 9
REKLAMA
  • #1 2114243
    galble
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Kabel do noki 3120 pod port szeregowy com przestał nagle działać (nie widzi telefonu w programach: OPM II, MobiMB, Gnokii). Podejrzewam że mogło coś się rozłączyć w tyczce. Czytałem posty na temat podłączeń kabelków do pinów w tyczce i było też napisane o podpięciu masy z komputera do wtyczki. Nie wiem jak to zrobić. W tyczce mam następujące podłaczenia kabelków:
    kolor zielony = pin6
    kolor biały = pin7
    kolor czarny = pin8
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2114385
    filip1331
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jeżeli nie biłeś brata lub siostry tym kablem to powinien on działać! :)
    Sądze, że to wina softaware! Sprobuj na innym kompie czy w ogóle wykrywa!
  • #3 2114623
    galble
    Poziom 11  
    W najbliższym czasie nie mam możliwości sprawdzenia kabla na innym kompie. Kabel działał i nagle w programie OPM II telefon odłączył się i przy próbie połączenia pojawia się "Phones not found". Instalowałem też inne programy takie jak PC Suite i driver Nokia Connectivity Adapter Cable DKU-5. Jeśli to wina Software to jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #4 2114676
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Kabel na Comm to FBus i instalowanie sterowników do DKU-5 nic nie zmieni.
    Sprawdź czy w programach masz wybrany rodzaj podłączenia jako FBus.

Możesz sprawdzić czy na tej wersji MobiMb działa. Ja tej wersji używam i nie ma problemów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic347350.html#1758520

Tutaj schemat kabla jeśli chcesz sprawdzić
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic83889-30.html#1498768
  • REKLAMA
  • #5 2114681
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Sprawdz załączonym programem poprawność kabelka...
    Załączniki:
    • 7lmlinktest.zip (20.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2114754
    galble
    Poziom 11  
    test kabla jest negatywny. Sprawdzałem pod com1 i com2 FBUS Cable Test = Cable send test: FAIL 0%
    Phone connect test: FAIL 0%
    Nie wiem co się stało z tym kablem. :(
    Program MobiMB 2.4 też nie ustanawia połączenia.
  • #7 2114897
    Jurek220
    Poziom 31  
    Sprubój docisnąć mocniej wtyczke do fona może tylko nie łączy,jak niepomoże należało by do niej zajrzeć może jakiś kabelek po prostu odpadł.
  • REKLAMA
  • #8 2114977
    galble
    Poziom 11  
    Dociśnięcie mocniej wtyczki nic nie pomogło. Zajrzałem do środka wtyczki i wszystkie trzy kabelki są przylutowane. Zauważyłem że na pinie 10 jest cyna. Może jakiś kabelek został zmostkowany i oderwał się?
  • #9 2115169
    Jurek220
    Poziom 31  
    Jeśli by na pinie '10' było coś przylutowane i odpadło to by było widać np. odpadnięty kabelek a napewno tak niejest.W połączeniu F-bus potrzebujesz 2 przewody Tx i Rx i oczywiście masa.Jeśli we wtyczce jest Ok to rozebrałbym coma może tam jest oderwany jakiś kabelek chociasz to mało prawdopodobne.
    Co można by było ci jeszcze doradzić?Napewno sprawdziłbym same kabelki między comem a wtyczką fona najlepiej miernikiem czy są przejścia.Być może jeden z nich jest naderwany (Którykolwiek) i dlatego występuje brak połączenia...
  • #10 2117930
    galble
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.Kabelek znowu działa. Nie wiem dokładnie jaka była przyczyna że nie działał. Rozłożyłem i złożyłem wtyczkę kabelka, podociskałem mocniej do fona i nagle załapał. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył kabla do telefonu Nokia 3120 podłączanego do portu szeregowego COM, który nagle przestał działać i nie był wykrywany przez programy takie jak OPM II, MobiMB czy Gnokii. Kabel miał przypisane kolory przewodów do pinów: zielony do pinu 6, biały do pinu 7, czarny do pinu 8. Podejrzewano uszkodzenie masy lub przerwanie przewodów we wtyczce. Test kabla za pomocą dedykowanego programu wykazał brak połączenia (FAIL 0%). Zalecano sprawdzenie ustawień połączenia jako FBus w programach oraz weryfikację ciągłości przewodów miernikiem. Po rozłożeniu i ponownym złożeniu wtyczki oraz dokładniejszym dociskaniu kabla do telefonu połączenie zostało przywrócone, choć dokładna przyczyna usterki nie została jednoznacznie ustalona. Wskazano, że do połączenia FBus potrzebne są przewody Tx, Rx oraz masa, a ewentualne zwarcia lub przerwy w kablu mogą powodować brak komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA