logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technik elektryk czy mechatronik – co wybrać? Satysfakcja, zarobki, perspektywy

idklaudia 13 Mar 2026 00:51 465 1
REKLAMA
  • #1 21861268
    idklaudia
    Poziom 2  
    Siema, od lipca chcę wykupić kurs zawodowy technika elektryka albo mechatronika. Co jest ciekawsze i daje lepszą satysfakcję z pracy? Jak zarobki i towarzystwo? Dajcie znać ;p Wiedzy z elektryki mam trochę, a z mechatroniki wcale, więc no.
    AI: A powiedz, bardziej kręci Cię praca w terenie, warsztacie, czy może coś biurowego/przy komputerze? Wolisz pracować sam czy w zespole?
    W terenie, warsztacie / tak i tak spoko
    AI: Masz jakieś plany na przyszłość, np. wyjazd za granicę, własna działalność, czy może chcesz się dalej kształcić po kursie?
    Może działalność, ale pożyjemy, zobaczymy
  • REKLAMA
  • #2 21861287
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    idklaudia napisał:
    Co jest ciekawsze i daje lepszą satysfakcję z pracy?
    To jest ciekawsze co jest ciekawsze dla Ciebie... Zarobki zależą od pracodawcy i Twojej wiedzy (czasami) jak potrafisz ją dobrze spożytkować w domyśle sprzedać... Czasami warto łączyć zawód z zainteresowaniami a czasem nie warto bo praca może Ci je zohydzić itd itp
    Niektórzy lubią spokój i stabilizację i przez cały okres pracy nie zmienią pracodawcy ani nie upomną się o podwyżkę a inni skaczą z kwiatka na kwiatek i przeważnie zawsze lądują z wyższymi zarobkami a kolegów w pracy się ma lub nie ma a wtedy jest wyścig szczurów a tego nienawidzę. Osobiście ani w pracy ani tu na forum kolegów nie znajdziesz, czego doświadczyłem, często pisząc na priv, chociaż niektórzy mogą mnie uważać za kolegę i tak jest to ja jednak nie zawsze mogę tak stwierdzić bo najlepszy kolega potrafi Cię opuścić gdy go potrzebujesz i to jest samo życie...
    Skończony kierunek tak naprawdę w życiu nie ma znaczenia, bo pragnąłem wybrać elektronikę a z urzędu skierowali mnie na dział maszyny i aparaty elektryczne a prace maturalne i tak ja elektronikom robiłem a elektronicy mnie z maszyn elektrycznych...
    Potem przyszła informatyka, ale to raczej dla "papierka"... i dla siebie, bo już nie było sensu zmieniać pracy...
REKLAMA