logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tailscale na OpenWRT – konfiguracja PBR dla wybranych klientów i ruchu WAN

pazdziochhh 14 Mar 2026 14:56 201 1
REKLAMA
  • #1 21862328
    pazdziochhh
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam, mam problem z Tailscale, z zaawansowaną konfiguracją, zaawansowaną dla mnie :)

Mam problem z PBR z Tailscale ( wireguard ), który jest w trybie exid node na routerze w Polsce , chce aby jakaś cześć podłączonych klientów na drugim routerze ( Holandia ) działa po WAN a inne po interfejscie tailscale.
    Z podstawową konfiguracją nie ma problemów, gdzie wszystkie urzadzenia korzystaja z IP pierwszego routera w Polsce, ale gdy włączyłęm polityke PBR , na konretne IP sieci wew, czy tez adresy stron dla testów, cały ruch idzie przez Polske. W Polsce mam swiałowód i ale bez publicznego IP, nie moge przekierowac portów, wiec chciałem do tego wykorzystac tailscale.

Gdy postawie serwer wireguard na VPS, wrzuce konfig do routera, plityka PBR działa od razu. Docelowo nie chce placic na VPS, skoro moge wykorzystac łącze domowe z tailscale

Obydwa router działają na openwrt.

Jak to skonfigurowac ? może jakies inne ustawienia firewalla itp ?
  • REKLAMA
  • #2 21870249
    piotrwanglii
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Nie korzystałem z OpenWRT, miałem różne routery, w końcu poszedłem w mikrotika , zrobiłem podstawowe ustawienia mikrotika, potem za siecią postawiłem prosty serwerek dający tailscale server , działa to świetnie, natomiast z routerem samym nie probowałem, bo korzystałem z wireguard, ale to nie było to.
REKLAMA