logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung DW60M6050BB – błąd LC, wyciek, pompa myjąca - wymiana simmeringa i O-ringa

KniFe_Maciej 14 Mar 2026 22:46 321 0
REKLAMA
  • #1 21862619
    KniFe_Maciej
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Cześć,
    jako że w ostatnim czasie borykałem się z błędem LC oraz lekkim wyciekiem, uznałem, że podzielę się z wami szczegółami naprawy.
    Zmywarka SAMSUNG model DW60M6050BB
    Zbliżenie etykiety z napisem „SAMSUNG DISHWASHER” i modelem „DW60M6050BB”
    Postanowiłem sprawdzić pompę myjącą (naśladowcom podpowiem, że najlepiej zmywarkę przewrócić na "plecy", wtedy pozostała w zmywarce woda nie wycieknie wam drzwiczkami, tak jak mi się to zdarzyło). Podczas demontażu dna zmywarki zauważyłem na tacy ślady wycieku, a na pompie mały zaciek.

Z początku próbowałem znaleźć nową pompę, ale cena jest zawrotna...
    Tutaj numery z pompy i jej zdjęcie
    Zbliżenie na szarą część z tworzywa z wytłoczonymi oznaczeniami: 673001302001 i E5‑MD‑RW001 Pompa myjąca z silnikiem i kondensatorem leży na drewnianym blacie, widoczne przewody i złącza.
    Zdemontowałem pompę i rozebrałem na części, przyczyną wycieku i ww. błędu jest cieknąca pompa myjąca, a dokładniej simmering uszczelniający wał silnika pompy.
    Wnętrze białej plastikowej obudowy pompy zmywarki z ciemnymi osadami przy krawędzi
    Po modelu zmywarki nie znajdziecie odpowiedniego simmeringa w sieci, ba! po numerach z simmeringa internet nieprecyzyjnie określał numer produktu czy jego kompatybilność.
    Czarny uszczelniacz wału (simmering) z nadrukiem na drewnianym blacie
    Postanowiłem zaryzykować i zamówiłem simmering do zmywarki Hisense/Gorenje o numerze 565920.
    Okazało się, że to identyczne uszczelnienie jak w Samsungu.
    Woreczek z etykietą „565920” i dwa czarne uszczelnienia typu simmering na drewnianym blacie
    Przy okazji wymieniłem też O-ring uszczelniający samą pompę, tutaj też był problem ze znalezieniem odpowiedniego, a stary był na tyle zdeformowany, że ciężko było zdjąć wymiar. Tutaj też zaryzykowałem, z częścią do Hisense/Gorenje 512742 i tutaj również sukces!
    Czarny O-ring w przezroczystej torebce z etykietą „512742” do HISENSE/GORENJE
    Wałek wygląda na wytarty, jednak pod paznokciem nie czuć różnicy w poziomie, suwmiarka również nie wykazała zmniejszonego wymiaru w stosunku do części wałka, która się nie wyciera. Oczyściłem go z zabrudzeń i przystąpiłem do wymiany uszczelnień. Simmering fabrycznie był nasmarowany wewnątrz, jednak w mojej ocenie tego smaru było nałożone symbolicznie, więc dołożyłem więcej. Zastosowałem CX80 smar silikonowy do kontaktu z żywnością.
    O-ring również przesmarowałem, co by się ładnie ułożył przy zakręcaniu pompy.
    Zbliżenie na metalowy wałek w czarnym uszczelniaczu w białej obudowie pompy Zbliżenie na biały element pompy zmywarki z czarnym O-ringiem i metalowym wałkiem na środku Tubka smaru silikonowego CX80, biało‑czerwone opakowanie z fioletowym paskiem
    Pompę zamknąłem i zamontowałem do zmywarki, testowe "pranie" na pusto nie ujawniło wycieków.
    Całkowity koszt naprawy to niespełna 70 zł, uwzględniając dokupiony smar.
    Zrzut ekranu koszyka: O-ring i simmering do zmywarki Gorenje, ceny ok. 29 zł
    Zmywarka do czasu awarii pracowała u mnie przeszło 6 lat.

Poniżej dorzucam jeszcze kilka zdjęć: numer silnika, kondensatora oraz wtyczek, gdyby ktoś miał problem, gdzie co wpiąć.
    Zbliżenie na kondensator MKP 3 µF 450 V w zmywarce, z przewodami i złączami Etykieta silnika pompy: QR kod, schemat połączeń i dane 220–240 V Zbliżenie na cylindryczny kondensator z nadrukiem parametrów i oznaczeniem HAOYE Wnętrze zmywarki: biała obudowa pompy i wiązki przewodów z wtyczkami Zbliżenie na przewody i białe złącza elektryczne wewnątrz urządzenia Wnętrze zmywarki: silnik pompy i biała wtyczka z przewodami przy metalowej obudowie Zbliżenie na złącze elektryczne i przewody przy zespole pompy lub silnika w urządzeniu
  • REKLAMA
REKLAMA