logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mastercook 2MI-5GLST X, Cod 922470505 Jaki zamiennik zaworu gazu będzie odpowiedni?

JJF 16 Mar 2026 17:21 138 6
REKLAMA
  • #1 21863835
    JJF
    Poziom 9  
    Poszukuję zamiennika zaworu gazu do płyty gazowej Mastercook (kupiona 18 lat temu), typ 2MI-5GLST X, Cod. Wyk. 922470505. Czy jakieś pomysły?
    Na North.Pl można zamówić zawór, lecz kosztuje 530 zł i czas realizacji to 5-6 tygodni.
    Jest dużo bardzo podobnych zaworów (np. Amica) za 70-120 zł i natychmiast, jednak nie chcę, bez weryfikacji zgodności, ryzykować np. nieszczelności.
    Docenię radę fachowca.
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 21863840
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6524
    JJF napisał:
    Na North.Pl można zamówić zawór lecz kosztuje 530 zł i czas realizacji to 5-6 tygodni.

Czyli bez możliwości zakupu nawet na zamówienie i zgodę na oczekiwanie. Przerabiałem takie przypadki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21863976
    JJF
    Poziom 9  
    Jeden z palników przestał (po 17 latach) podtrzymywać ogień. Najpierw oczywiście podejrzenie moje padło na termoparę, ale po podłączeniu termopary z sąsiedniego uszkodzony palnik nadal nie działa, a termopara z uszkodzonego palnika działa na sąsiednim. Więc termopara wygląda na sprawną. Moim następnym tropem jest zawór. Pali normalnie, ale gdy się wyłączy iskiernik to oczywiście gaśnie. Można trzymać nawet 30 sekund i nic, a jak napisałem zamiana termopary udowadnia, że ta działa dobrze. Jestem gotów wymienić zawór, ale wydawać 530 zł w north.pl nie chcę. Dlatego zastanawiam się jak sprawdzić kompatybilność. Przykładowo taki (https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/26-zawór+palnika+gazu+do+płyty+gazowej+%7C-palnik%3A+mały-|0;KL533S2A74/) jest łudząco podobny, ale kto wie czy na szczegółach nie polegnę i będzie coś nieszczelne.
  • REKLAMA
  • #6 21864078
    JJF
    Poziom 9  
    To jest bardzo cenny trop. Dziękuję. Jutro spróbuję wyczyścić styk między magnesem a konektorem od termopary. Jak to nie wystarczy, to będę szukał samego magnesu do wymiany.

Dodano po 38 [minuty]:

Jeszcze raz dziękuję za trop. Magnes jest uszkodzony. Przełożyłem z rzadko używanego palnika środkowego i działa bez zarzutu. Teraz tylko zamówić magnes 2549/31 ORKLI.6 i podmienić w środkowym palniku. Zamykam temat.
  • #7 21864104
    JJF
    Poziom 9  
    Tymczasowo wymieniłem, z uszkodzonego palnika, magnes do rzadko używanego w palniku środkowym. Po zamianie działa. Teraz trzeba kupić nowy magnes i wymienić w środkowym, i kuchenka będzie jak nowa.
    Dziękuję!!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest zamiennik zaworu gazu do płyty gazowej Mastercook, model 2MI-5GLST X, kod wykonania 922470505, zakupionej około 18 lat temu. Oryginalny zawór dostępny na North.Pl kosztuje 530 zł z czasem realizacji 5-6 tygodni. Istnieje wiele podobnych zaworów, np. do urządzeń Amica, w cenie 70-120 zł i dostępnych od ręki, jednak brak jest pewności co do ich kompatybilności i bezpieczeństwa użytkowania, zwłaszcza ryzyka nieszczelności. Poszukiwane są fachowe porady dotyczące możliwości zastosowania zamienników lub potwierdzenia zgodności innych modeli zaworów gazowych z oryginalnym elementem Mastercook.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA