logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WTX87KH0PL/01 Serie 6 – programator nie zmienia trybu, suszarka działa tylko na bawełnie

użytkownik83 17 Mar 2026 19:34 219 6
REKLAMA
  • #1 21864709
    użytkownik83
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Suszarka Bosch serie 6
    Suszarka włącza się, suszy, wszystko prawidłowo działa, jednak nie da się zmienić programu suszenia, programator jest cały czas w jednej pozycji (bawełna).
    Jaka może być tego przyczyna?
    Panel sterowania suszarki Bosch Serie 6 z pokrętłem na „Bawełna” i wyświetlaczem 4:52

AI: Jaki jest dokładny model suszarki (pełna nazwa/model z tabliczki znamionowej)?
    WTX87KH0PL/01
    AI: Czy programator fizycznie się obraca, ale program się nie zmienia, czy też pokrętło jest całkowicie zablokowane i nie da się go przekręcić?
    Fizycznie się obraca
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21864719
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    Włączona blokada panelu, masz przycisk na panelu lub uszkodzony moduł wybieraka pod pokrętłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21864735
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Blokada przed dziećmi raczej uniemożliwia w ogóle włączenie cyklu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21864892
    mrice
    Moderator AGD
    Możliwe, choć były maszyny które blokowały cały panel ale dawały uruchomić cykl, inne zostawały na etapie zakończenia cyklu. Nie pamiętam dokładnie jak w tym modelu działa soft przy tej funkcji. Sprawdzenie nic nie kosztuje poza 15-toma sekundami życia.
  • #5 21864978
    użytkownik83
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję za sugestie. Blokada jest wyłączona, a włączenie powoduje uniemożliwienie włączenia kolejnego cyklu suszenia.
  • #6 21865061
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    użytkownik83 napisał:
    Blokada jest wyłączona, a włączenie powoduje uniemożliwienie włączenia kolejnego cyklu suszenia.

Zatem możesz się odezwać na PW ... panel gdzieś taki mam, niemniej cena do przyjemnych nie należy, a i po wymianie trzeba zrobić dodatkowo kodowanie home connect.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21865419
    mrice
    Moderator AGD
    Zaatem dość prawdopodobne jest uszkodzenie wybieraka programów, czy jak kto woli enkodera.
    Poszukaj kumatego serwisu który podejmuje sie napraw elektroniki lub szukaj firmy któa się tym specjalizuje.
    Jest spora szansa, ze da się to wskrzesić. Nowy moduł niestety trochę kosztuje.

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka Bosch Serie 6 model WTX87KH0PL uruchamia się i suszy poprawnie, jednak programator pozostaje w pozycji "bawełna" i nie zmienia trybu suszenia mimo fizycznego obracania pokrętła. Możliwe przyczyny to aktywna blokada panelu sterowania lub uszkodzony moduł wybieraka pod pokrętłem, który uniemożliwia zmianę programu mimo ruchu pokrętła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA