Witam. Macie jakiś pomysł na centralne sterowanie roletami? Chodzi o to że klient ma 12 rolet. Przy każdej jest wlacznik do konkretnej rolety. Chciałby mieć możliwość sterowania roletami ze smartfona. Dodatkowo Elektryk puścił kabel 3 żyłowy od każdej rolety do kotlowni(ala serwerownia). Myślałem o Supli Zamela, ale po co pakować sterowniki do puszki pod włącznik (12szt) jak można by wykorzystać te dodatkowe kable. Po za tym boję się o zasięg WiFi do Supli.
Zakładając tańszy wariant. Czyli odpowiednik Supli to maks 2.000 zł. Liczę 12 szt sterowników SRW 01. Droższy może oscylowac ok 3.000-4000 zł. Pozdrawiam
Dodatkowo Elektryk puścił kabel 3 żyłowy od każdej rolety do kotlowni(ala serwerownia)
Od silnika rolety czy od przełącznika? Jak jest podłączony przełącznik indywidualny (czy do przełącznika dochodzi 230V~ czy tylko faza a N i PE są połączone w puszkach rozgałęźnych poza przełącznikiem) ?
Jakie napędy zastosowano (zwykłe z mechanicznymi krańcówkami czy z elektronicznymi i np detekcją? Obecne sterowanie wymaga impulsu czy podawania zasilania podczas całego ruchu rolety?).
Dodatkowo Elektryk puścił kabel 3 żyłowy od każdej rolety do kotlowni(ala serwerownia)
Od silnika rolety czy od przełącznika? Jak jest podłączony przełącznik indywidualny (czy do przełącznika dochodzi 230V~ czy tylko faza a N i PE są połączone w puszkach rozgałęźnych poza przełącznikiem) ?
Jakie napędy zastosowano (zwykłe z mechanicznymi krańcówkami czy z elektronicznymi i np detekcją? Obecne sterowanie wymaga impulsu czy podawania zasilania podczas całego ruchu rolety?).
Kabel dodatkowy jest puszczony z przełącznika. Tam tez jest doprowadzony kabel z silnika i pełne zasilanie L N Pe. Dom jest w fazie remontu. Kable połączone na wago dlatego narazie nie wiem nic jakie sterowanie i jakie silniki są zastosowane. Ale wszystko się dowiem
Mam takie informacje : Rolety PA - 39
Automat Aluprof bez przeciążenia. Obecnie sterowane na zasadzie "stałego" zwarcia styku góra albo dół. Puszczenie przycisku to zatrzymanie rolety. Czy teraz coś doradzicie?
Teraz wiadomo, że to "normalne" silniki z mechanicznymi krańcówkami sterowane podaniem fazy w kierunku góra lub dół i że można zastosować praktycznie wszystkie rozwiązania do automatyzacji. Tak dla całokształtu podaj jeszcze jaki jest poprowadzony przewód 3 żyłowy (przekrój, izolacja lub typ). Czy sterowanie smartfonem ma obejmować niezależnie każdą roletę, grupy czy tylko całość?
Można dołożyć pod każdy manipulator ręczny rolety podwójne przekaźniki, których cewki (kablem 3-żyłowym) sterować z rozdzielni/kotłowni.
Co tam zastosujesz?, np. PLC z www z 12 wyjściami czy sterowniki indywidualne do rolet? na napięcie bezpieczne czy na 230 Vac - to do dalszych przemyśleń.
Teraz wiadomo, że to "normalne" silniki z mechanicznymi krańcówkami sterowane podaniem fazy w kierunku góra lub dół i że można zastosować praktycznie wszystkie rozwiązania do automatyzacji. Tak dla całokształtu podaj jeszcze jaki jest poprowadzony przewód 3 żyłowy (przekrój, izolacja lub typ). Czy sterowanie smartfonem ma obejmować niezależnie każdą roletę, grupy czy tylko całość?
Na pierwszy rzut oka wyglądał na 3x1 linka. A sterowanie ma być na zasadzie każda osobno lub wszystkie rolety
Dodano po 4 [minuty]:
pafciowaw wrote:
Można dołożyć pod każdy manipulator ręczny rolety podwójne przekaźniki, których cewki (kablem 3-żyłowym) sterować z rozdzielni/kotłowni.
Co tam zastosujesz?, np. PLC z www z 12 wyjściami czy sterowniki indywidualne do rolet? na napięcie bezpieczne czy na 230 Vac - to do dalszych przemyśleń.
Dzięki. Rozumie że przekaźnik R1 jest do zabezpieczenia np. przed jednoczesną próba otwarcia przez sterownik i zamknięcia przez lokalny przycisk.
A przekaźnik R2 dopiero steruję góra dół
Przekaźnik R1 odcina zasilanie na przyciski manualne i steruje zamykaniem (w dół); jednoczesne wysterowanie R1 + R2 <-> otwieranie (w górę)
Przypisanie tych dwóch stanów jest umowne (w zależności które kable silnika jak są podłączone).
Jednakże ważniejsze jest chyba zamykanie wszystkich na raz - i tu lepiej aby jak najmniejsza liczba przekaźników brała udział (12 x R1); otwieranie można zrobić małymi grupami, np. okna w sypialni - wraz z pobudką, salon później...
To skoro mam kombinować z przekaźnik ami i sterownikiem plc podłączonym do neta to chyba szybciej i prościej jednak ta suple zamontować a dodatkowe kable... No trudno. Macie jakieś doświadczenie z sasiegiem WiFi w tej Supli? Czy trzeba będzie znowu po domu kilka routerów rozstawiać aby Supla miała zasięg WiFi.
Niekoniecznie Fibaro. Moduły do rolet w systemie Z-Wave (i nie tylko) oraz swoją drogę radiową (Cosmo) z repeaterami oraz komunikacją dwukierunkową posiada np. Mobilus, Fakro.
Cześć. Mam pytanie, jakie sterowniki zastosować zeby: sterować każdą roletą lokalnie z przycisku plus zdalnie przez wifi. Do tego moz sterować centralnie wszystkimi roletami z przycisku centralnego. Wszystkie puszki lokalne i centralna połączone są szeregowo przewodem 5x1,5. Silniki przeciążeniowe, klawisze dzwonkowe.
Z góry dzięki
Podpinam się pod ostatnie pytanie. Mam podobny dylemat.
Sterowanie roletami lokalne oraz centralne przyciskami - przewód 5 żyłowy oraz możliwość sterowania wifi przez aplikację.
Jakie sterowniki to umożliwią?
W poprzednim domu miałem sterowanie lokalne oraz centralne na zamel srp-01 ale bez wifi.
Pozdrawiam