logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ulefone Armor 19T – kolorowe pasy po wymianie zalanego wyświetlacza

Wieca 18 Mar 2026 12:39 174 0
  • #1 21865194
    Wieca
    Poziom 12  
    Dzień dobry.
    Telefon: Ulefone Armor 19T. Po zanurzeniu w morzu doszło do zalania wyświetlacza: po jakiejś godzinie od zanurzenia na wyświetlaczu pojawiły się plamy i po chwili przestał działać - jak się okazuje, degradują się tam uszczelki obudowy.
    Telefon działał w tle, ale został zresetowany (było słychać losowe kliki na telefonie spowodowane wilgocią). Bateria nie została wyjęta przez kilka dni - wymaga to całkowitego rozkręcenia telefonu, a pod ręką nie miałem narzędzi.
    Telefon został rozebrany - na elektronice nie widać zalania. Zalanie jest tylko w dolnej części wyświetlacza, tam gdzie wychodzi z niego taśma przyłączeniowa. Po zamówieniu nowego, "oryginalnego" wyświetlacza, po uruchomieniu telefonu w momencie, gdy na ekranie powinno pojawić się logo, widać tylko szerokie kolorowe pasy na całej wysokości ekranu. Zamówiony wyświetlacz różni się nieznacznie od oryginalnego - inny producent, minimalnie inna elektronika na taśmie. Zamówiłem jeszcze jeden od innego dostawcy i przyszedł taki sam jak poprzedni - inny producent i elektronika. Objaw ten sam.
    Pytanie: czy możliwe jest, by uszkodzeniu uległa płyta, czy może problemem jest różnica w wyświetlaczach zamiennych? Szukać dokładnie takiego samego wyświetlacza, czy raczej kogoś, kto naprawi elektronikę płyty głównej? Zależy mi na tym telefonie, bo idealnie mi się sprawdzał, mam tam sporo niezgranych zdjęć z urlopu i nie tylko, no i kilka ważnych aplikacji.
    AI: Czy po zalaniu próbował Pan uruchomić telefon z oryginalnym wyświetlaczem, zanim został on wymieniony na zamiennik? Jeśli tak, czy pojawiały się wtedy podobne objawy (np. kolorowe pasy, brak obrazu)?
    Były próby, ale na oryginalnym wyświetlaczu jest całkowity brak obrazu.
    AI: Czy zamawiane wyświetlacze były dedykowane konkretnie do modelu Armor 19T, czy może do innych modeli z tej serii (np. Armor 19, 18T itp.)? Czy sprzedawca potwierdził pełną kompatybilność z Pana modelem?
    Tak. Wyświetlacze były oznaczone jako przeznaczone do tego modelu.
REKLAMA