logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei Mate 20 Lite - uszkodzenie po kontakcie z wodą, wymiana wyświetlacza nie pomogła

mateuszluczak1000 31 Maj 2022 21:51 828 12
REKLAMA
  • #1 20042906
    mateuszluczak1000
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z swoim telefonem Huawei Mate 20 Lite. Telefon dostałem od sąsiada. No i z telefonem jest problem, ponieważ sąsiad mówił, że telefon wpadł do wody. Ale dobrze, pomijając to, to telefon się włącza można usłyszeć różne dzwonki oraz jak telefon dzwoni. Tylko jest taki problem, że na wyświetlaczu bardzo bardzo, ale to bardzo słabo widać. Widać tylko pod słońcem oraz pod lampą ekran blokady i to bardzo słabo i dotyk nie działa. Więc Huawei Mate 20 Lite - uszkodzenie po kontakcie z wodą, wymiana wyświetlacza nie pomogła kupiłem nowy wyświetlacz i myślałem, że będzie dobrze, ale było tak samo. Dotyk nie działa i bardzo słabo widać obraz.
    Załączam kilka zdjęć wyglądu gniazdka do podłączania wyświetlacza w telefonie, ale mi się wydaje, że to gniazdko nie za dobrze wygląda.
    Proszę o w miarę szybką pomoc!
    GoodBridgexXx, Łódź 92-511
  • REKLAMA
  • #2 20042998
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1427
    Możliwe, że są ślady korozji i/lub uszkodzone piny w złączu jak i poza nim, możliwe, że brakuje też elementów ale nie widać tego dokładnie na tym ujęciu/zdjęciu.
    Porównaj w górnej części gniazda jakby nie było pinów, które są w dolnej części.
    W kwadracie zaznaczyłem miejsce gdzie chyba czegoś brakuje lub jest korozją
    Huawei Mate 20 Lite - uszkodzenie po kontakcie z wodą, wymiana wyświetlacza nie pomogła
  • REKLAMA
  • #3 20044089
    mateuszluczak1000
    Poziom 3  
    No faktycznie! Pinów nie ma. Co w takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #4 20044134
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Trzeba umiejętnie wylutować i wlutować nowe gniazdo - o ile przy podnoszeniu nie zostaną zdmuchnięte inne elementy, lub zerwane ścieżki.
  • #5 20044472
    faflak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja bym na Twoim miejscu skoro już masz lcd poszukał dawcy albo samej płyty, nikt Ci nie postawi nowego złącza za 20 ziko a wątpię zeby tylko na tym się zakończyło zaraz bedzie jakis mikrofon tasiemka przyciski. Zawróć z tej drogi ;)
  • #6 20044775
    mateuszluczak1000
    Poziom 3  
    Czyli co mam zrobić?
  • #7 20044848
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    mateuszluczak1000 napisał:
    Czyli co mam zrobić?

W obecnym stanie taki telefon po zalaniu nadaje się jedynie na szrot gdyż uszkodzeń może być cała masa a ich naprawa najnormalniej w świecie się nie opłaca.
  • #8 20045125
    mateuszluczak1000
    Poziom 3  
    A wymiana płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #9 20045148
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Skórka za wyprawkę - jeżeli miałbyś pewność, że wyświetlacz jest cały można się pokusić o zakup płyty głównej, ale przypuszczam, że też jest uszkodzony.
  • #10 20045216
    mateuszluczak1000
    Poziom 3  
    Wyświetlacz został wymieniony i są z nim takie same objawy co ze starym. :)
  • #11 20045447
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Na nowym wyświetlaczu będziesz miał kłopot z tą płytą główną, bo tak jak napisałeś, brakuje w niej elementów. Jeżeli Ci się opłaca szukaj zbitego po taniości i włóż do wyświetlacza, których jak rozumiem masz 2szt. Może będzie działać, bo zakładając katastroficzna wersje, uszkodzona płyta mogła by uszkodzić sprawny/e wyświetlacze.
  • #12 20046438
    mateuszluczak1000
    Poziom 3  
    MOZE JESZCSZE JAKIES RADY
  • #13 20046494
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ciężko coś więcej radzić. Mając dedykowany manual do tego modelu, można mierzyć i szukać uszkodzenia. Wymiana uszkodzonych elementów i czas poświęcony na ich naprawę, wymianę to sztuka dla sztuki. Jeżeli chcesz się na tym pouczyć to jak najbardziej jest na czym.
    Zalania to jedne z trudniejszych uszkodzeń. Nawet jak naprawisz, nie ma pewności, że za jakiś czas telefon sam z siebie nie padnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Huawei Mate 20 Lite, który uległ uszkodzeniu po kontakcie z wodą. Mimo wymiany wyświetlacza, obraz jest słabo widoczny, a dotyk nie działa. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone piny w złączu, co może prowadzić do korozji. Wskazują na konieczność wymiany gniazda, a także na możliwość uszkodzenia płyty głównej. W przypadku dalszych problemów, zaleca się poszukiwanie uszkodzonego telefonu jako dawcy części. Naprawa może być nieopłacalna, a zalania są trudnymi uszkodzeniami, które mogą prowadzić do dalszych awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA