logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Develop Ineo+ C227 – czerwona mgiełka na wydrukach po regeneracji bębna Magenta

upior 19 Mar 2026 12:41 231 4
REKLAMA
  • #1 21865872
    upior
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Kopiarka Develop Ineo+ C227, po regeneracji bębna Magenta wydruki nieregularnie pokryte są widoczną czerwoną mgiełką.

Kompletny bęben który jest zespolony z DV jest koszmarnie drogi, więc postanowiłem go rozebrać i wymienić elementy samego bębna.

Przed regeneracją obraz był OK - tylko na pasie generował się cieniutki czerwony pasek. Ustaliłem że wałek ładujący w bębnie i listwa czyszcząca są uszkodzone w miejscu gdzie przebiega pasek. Wszystkie elementy dałem nowe - wałek czyszczący, wałek ładujący, listwę i wałek OPC.

Teraz generuję się na wydruku kolorowym czerwono różowa poświata.

Panowie jak temu zaradzić i co się właściwie dzieje???

Pozdrawiam Piotr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21866426
    Daro_Olo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witaj, zrób z pod poziomu serwisu STABILIZACJĘ i GRADIACJĘ obrazu. Może pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 21866448
    upior
    Poziom 12  
    Zrobiłem dwukrotnie, pomogło za drugim razem (chociaż nie do końca, ale na potrzeby tej maszyny wystarczyło).

Było dobrze do końca dnia a na drugi dzień temat wrócił jak bumerang.

Są jeszcze jakieś inne regulacje parametrów poza stabilizacją??
  • REKLAMA
  • #4 21868444
    Daro_Olo
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Spróbuj założyć inny bęben i inny wałek ładujący
  • #5 21868599
    upior
    Poziom 12  
    Witam, mocno kapryśna ta kopiarka ale spróbowałem ponownie stabilizacji i gradacji z resetem - no i problem się rozwiązał. Poświata zniknęła. Wydruki są czyste a kolory dobrze wysycone.

Pozdrawiam Piotr.
REKLAMA