logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Develop ineo+ 258: Powtarzający się ghost print po wymianie bębnów i innych części

a8o2ge 30 Lip 2022 10:12 1149 16
REKLAMA
  • #1 20121936
    a8o2ge
    Poziom 10  
    Dzień dobry mam problem z Develop ineo+ 258, a więc:
    • zamieniałem kolejno każdy bęben na nowy i drukowałem wydruk testowy po każdej wymianie,
    • wyczyściłem ledy naświetlające (listwy po prawej od bębnów) ,
    • zmieniłem pas transferowy na nowy,
    • przejrzałem piec (jest jak nowy),
    • puściłem kilka kartek zatrzymałem drukarkę, podwójny wydruk jest już przed piecem,
    • wyczyściłem laser.
    Koniec pomysłów, za pomoc już dziękuję :)

Załączam przykładowe wydruku, tam gdzie jest biały wydruk, odbija się ciemny wydruk po około 9,7cm.
    Develop ineo+ 258: Powtarzający się ghost print po wymianie bębnów i innych części Develop ineo+ 258: Powtarzający się ghost print po wymianie bębnów i innych części
  • REKLAMA
  • #2 20134159
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    >>odbija się ciemny wydruk po około 9,7cm. <<
    Szukaj wałka o średnicy 3 cm w maszynie, i jest rozwiązanie ... albo wezwij serwis.
  • Pomocny post
    #3 20135846
    adf91
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Sprawdziłbym lub najlepiej podmienił rolkę transferową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20137417
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    toner oryginalny ? jak nie to trzeba by wywoływacze przełożyć z maszyny która pracuje na oryginałach i wtedy robić próby
  • Pomocny post
    #5 20139736
    kulka35
    Poziom 23  
    serwis.urz.biurowych napisał:
    toner oryginalny ? jak nie to trzeba by wywoływacze przełożyć z maszyny która pracuje na oryginałach i wtedy robić próby

.. i przy okazji "rozjechać" dobre wywoływaczki.
  • Pomocny post
    #6 20139948
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    dlaczego rozjechać?
    najpierw do starych wywoływaczy założyć oryginalne proszki i trochę podrukować w kolorze a później dopiero założyć drugie wywoływacze.
    sorki piszę niby do serwisanta , a jeśli to osoba prywatna... to niech lepiej wezwie serwis
  • Pomocny post
    #7 20140960
    kulka35
    Poziom 23  
    Jako Inżynier Serwisu powinieneś podać więcej danych o maszynie , a nie tylko usterkę. Nikt na tym forum nie ma szklanej kuli.
    Jaki przebieg maszyny, jakie zużycie materiałów , tonery oryginały czy podróby, bębny oryginały , czy były podróby wcześniej itd... , ale któż to może wiedzieć?
    Powinieneś zrobić wydruk na na pojedynczych kolorach i ocenić , który moduł/moduły robią "halo" lub jak wolisz to nazwać "ghost"- nomenklatura nie ma tu większego znaczenia.
    >>najpierw do starych wywoływaczy założyć oryginalne proszki<< - co to są proszki, bo ja nie spotkałem nigdzie takiego określenia na zawartość wywoływaczek.
    Jaką masz pewność , że maszynie się dobrze skalibruje po wsypaniu "proszku". W tych maszynach uszkodzone wywoływaczki , jak to piszesz bez "proszku" potrafią wskazywać poprawne parametry odczytu poziomu wybrakowanego" proszku".
    Bardzo małe prawdopodobieństwo , aby uszkodzeniu uległy 4 developery, a ty nic nie zrobiłeś w kierunku wyeliminowania prawidłowych modułów developingu.

A ty oczekujesz pomocy.
  • Pomocny post
    #8 20144813
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Założyć oryginalne proszki, miałem na myśli oryginalne tonery, nic z wywoływaczka i poza podmianą nie każę robić.
    Nie wypowiadam się już.
  • Pomocny post
    #9 20145347
    _DeZ_
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Po pierwsze zrób inny wydruk. Po tym co dałeś nie wiadomo, czy ghost powstaje jako kopia lewej czy prawej kolumny choć obstawiam Twoje obliczenia (choć różnie bywa). Po prostu po prawej stronie zamiast superpolisa wpisz coś innego i pokaż co wyszło.
  • REKLAMA
  • #10 20290770
    a8o2ge
    Poziom 10  
    Develop ineo+ 258: Powtarzający się ghost print po wymianie bębnów i innych części

Dzień dobry, odświeżam temat, załączam skan wydruku.
  • Pomocny post
    #11 20291000
    kulka35
    Poziom 23  
    A teraz zrób tę samą pracę tylko w kolorze czarnym.
    Nadal nie wiadomo, czy bębny oryginały , czy podróby.
  • Pomocny post
    #12 20291074
    adf91
    Poziom 14  
    Na białym tle też się tak dzieje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 20291728
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Na białym tak nigdy nie będzie. Problem ten sam który występuje u nas na punkcie ksero w obu maszynach C454e i C554e . Bębny oryginał , toner Katun. Co ciekawe przyjechała maszyna C224e do przygotowania dla klienta , z oryginalnymi tonerami i bębnami oraz przebiegiem 76 tys od nowości i wydruk na niej był identyczny ! Na C220 z przebiegiem 105 tys na oryginalnych materiałach która dotarła w tym samym transporcie to samo ! Sam nie wiem co jest tego przyczyną …

C.
  • Pomocny post
    #14 20293470
    adf91
    Poziom 14  
    Oczywiście, że jest możliwe, że objaw występuje również przy białym tle. Miałem tak gdy był uszkodzony termistor w zespole utrwalania.
    Tonery oryginalne czy zamienniki?
  • Pomocny post
    #15 20295245
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Przy uszkodzonym termistorze z reguły następuje błąd pomiaru temperatury i określony tym błąd. Te maszyny są dość wrażliwe na wahania temperatury i nawet pobyt w nieogrzewanych pomieszczeniach zimą kończy się kodem błędu grzania. Poza tym jak można jasną „powtórkę” wydruku zauważyć na białym papierze ? Ta przypadłość dotyczy tylko jednolicie zadrukowanego tła .

C.
  • #16 20295436
    a8o2ge
    Poziom 10  
    Hm ... na wydruku czarno-białym nie ma odbicia ...
  • #17 20300566
    a8o2ge
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, problem -rozwiązałem. Wziąłem unit K z maszyny wymieniłem w nim wałek OPC i listwę i jest ok .... dziwne, że przy zamianie unitów dalej było to samo. Jeszcze raz dziękuję wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Develop ineo+ 258, polegający na występowaniu ghost print po wymianie bębnów, pasów transferowych oraz czyszczeniu elementów. Po wymianie i testach, problem nadal występował, co skłoniło do poszukiwania przyczyny. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie wałka transferowego, użycie oryginalnych tonerów oraz przeprowadzenie testów na różnych kolorach, aby zidentyfikować źródło problemu. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, wymieniając wałek OPC i listwę w jednostce K, co przyniosło oczekiwany efekt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA