logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KAC-8406 włącza się na sekundę i gaśnie po zwarciu styków RCA

luki106 24 Mar 2026 13:56 183 2
REKLAMA
  • #1 21869432
    luki106
    Poziom 1  
    Witam, zakupiłem używany wzmacniacz Kenwood-KAC8406. Po podłączeniu, zaświeca się lampka kontrolna i rusza wiatrak a po sekundzie gaśnie. Zauważyłem, że w gnieździe wyjścia sygnału, druciki były pokrzywione i zwierały. Czy przez to mogło się coś stać? Próby robiłem w domu na akumulatorze, jutro podepnę w aucie, choć domyślam się, że za wiele to nie zmieni.
    AI: Jak dokładnie go podłączyłeś na akumulatorze — 12 V, masa i REM były podpięte jak trzeba, jaki bezpiecznik, i czy miałeś podłączone głośniki oraz kable RCA?
    Raz się uruchomił a teraz nie chce. Podpięte wszystko jak trzeba, jeśli chodzi o plus i minus. Bezpieczniki wymieniłem (były dobre), kabli RCA nie miałem podpiętych, głośniki były raz podpięte, subwoofer w momencie podpinania remote. Głośnik wydawał dźwięk przez przez sekundę, kiedy wzmacniacz się włączał.

AI: Po odgięciu tych pokrzywionych styków dalej gaśnie tak samo, i czy zapala się wtedy dioda PROTECT albo widać jakieś inne objawy (np. spadek napięcia, grzanie, zapach)?
    Tak, dalej gaśnie tak samo. Dioda protect, raczej nie ma, jest tylko taki trójkąt, który wskazuje zasilanie.
  • REKLAMA
  • #2 21870653
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 124
    Zwarcie wyjścia powoduje uszkodzenie.
  • #3 21870719
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2021
    Witam,
    masz tam zapewne logikę wykrywającą niepoprawny sygnał wyjściowy czy niepoprawne zasilanie i dlatego gaśnie dioda od zasilania - logika odłącza niesprawny układ.
    Zwarcie wyjścia wzmacniacza przeważnie powoduje uszkodzenia w stopniu końcowym, mogą to być spalenie np. tranzystorów mocy czy uszkodzenia układów scalonych, czasem w dobrych projektach są tam zabezpieczenia i powinien być bezpiecznik (może jest w środku na płycie) i to on powinien ulec uszkodzeniu, mowa o bezpieczniku na wyjściu stopnia mocy a nie na zasilaniu.
    Zależnie od twojego zaawansowania w elektronice, wzmacniacz należy rozebrać i obejrzeć, być może będą już wizualne objawy uszkodzenia, pomierz napięcia na wyjściu (może być tam duży kondensator, więc przed nim) to może wskazywać, która "połówka" uległa uszkodzeniu itd.
    Pozdrawiam
    PS wracając do tytułu to jest tu błąd (czy AI toto tworzyło?) zwarcie w gniazdach RCA nic nie powinno złego zrobić, bo to są sygnały wejściowe.
REKLAMA