logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko lodówka błąd E2 po rozmrożeniu, czujnik chłodziarki ok. 90 kΩ?

wierch 25 Mar 2026 18:00 255 1
REKLAMA
  • #1 21870568
    wierch
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Lodówka Beko błąd E2. Lodówka działała, ale ze część tylna była mocno zalodzona, więc rozmroziłem. Po włączeniu na wyświetlaczu błąd E2. Uruchomi się na kilka sekund i staje.
    Lodowka dziala wlacza wylacza sie

Wnętrze lodówki z nalotem szronu, przewód z czujnikiem przy panelu i metalowym elemencie

Z opisu wynika, że błąd czujnika temperatury komory chłodzącej. Ktoś pomoże? Czujnik pokazuje około 90 kΩ. Nie wiem, jaka wartość prawidłowa i czy to to. Na pewno tam w tym rogu było dużo lodu.

Wnętrze lodówki, prawy górny róg z osadem lodu i wilgoci przy plastikowej osłonie Panel sterowania lodówki Beko z wyświetlonym błędem „E2”, obok wisi brelok „MAZURY”. Wnętrze lodówki z odsłoniętą metalową płytą parownika, przewodami i czujnikiem w prawym górnym rogu.
    Zbliżenie etykiety z kodem kreskowym i numerami na metalowej powierzchni.
  • REKLAMA
  • #2 21871724
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    wierch napisał:
    Czujnik pokazuje około 90 kΩ
    A wartość rezystancji się coś zmienia jak go ogrzejesz czy ochłodzisz. Nie wiem czy Beko ma wszędzie te same czujniki temperatury ale coś mi świta, że 90 kΩ odpowiada temperaturze ok. minus 20 °C.

Był też temat na Forum podobny o Beko i tam wartość przy temp. pokojowej była o ile pamiętam coś ok. 12 kΩ.
REKLAMA