logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić kamerę PTZ Dahua względem rejestratora i drugiej kamery?

Tabeusz 25 Mar 2026 19:39 438 15
REKLAMA
  • #1 21870521
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Ustawienia kamery PTZ Dahua względem rejestratora i kamery. Pomoc wyłącznie do wersji z sierpień 2025.
    Chodzi o konkretny model systemu rejestratora I wersje sprzętową, aby ustawić śledzenie ruchomych obiektów a w razie braku ruchu, powrot do "Bazy"
    V4.005...............V1.0, dla AutoTracingu.

Zrzut ekranu menu PTZ z panelem sterowania i zakładkami „Trasa”, „Wzór”, „Skanuj”
  • REKLAMA
  • #3 21872974
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Generalnie zasada ustawiania kamer PTZ jest taka sama dla większości takich kamer. Z poziomu samej kamery(przez przeglądarkę) ustawia się jej reguły, patrole, presety. Nie pozostaje Ci nic innego jak zalogować się do niej i prześledzić wszystkie kluczowe ustawienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21872984
    Tabeusz
    Poziom 6  
    dawidedziu napisał:
    Generalnie zasada ustawiania kamer PTZ jest taka sama dla większości takich kamer. Z poziomu samej kamery(przez przeglądarkę) ustawia się jej reguły, patrole, presety. Nie pozostaje Ci nic innego jak zalogować się do niej i prześledzić wszystkie kluczowe ustawienia.

Takie odpowiedzi mnie nie interesują, są wszędzie aż wypłowiały od kopiowania.
  • REKLAMA
  • #5 21872996
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1409
    Jak taka odpowiedź nie interesuje to trzeba wynająć fachowca który to zrobi za ciebie.
  • #7 21873071
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Napisałem wyżej co należy wykonać - nikt za Ciebie nie będzie robił tego co jest podane w ustawieniach kamery. Jeśli przeszukanie poszczególnych zakładek/ustawień jest dla Ciebie trudne to wezwij kogoś kto się na tym zna. Zaoszczędzisz sporo czasu sobie i nam. Zanim zaczniesz wymagać od kogoś to zacznij najpierw od siebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21873229
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1224
    Tabeusz napisał:
    Tu się niektórzy cenią za fachowców i specjalistów. Ale tylko się cenią a czy są doceniani, słaba nadzieja.

Właśnie, cenią swój czas. Na forum możemy dać jakieś wskazówki, naprowadzić na rozwiązanie, pomóc w trudnym szczególe.
    Nie będziemy przeprowadzać kilkugodzinnego szkolenia gratisowo.
  • #9 21873337
    Tabeusz
    Poziom 6  
    >>21873229 Nie żądam szkolenia, skoro już jesteście to przynajmniej napiszcie jak wygląda panel sterowania który jest na zdjęciu, po włączeniu funkcji Obsługi PTZ, ustawienia Presetów i Reguł? Będę wiedział przynajmniej czy warto się umówić na zdalne porady.
    Dodam jeszcze to, że zakupiłem urządzenia oddzielnie, czyli osobno; Rejestrator, dyski ,Kamery tubowe, kopułkowe oraz obrotową. Switch, Router, kilkaset metrów specjalnego kabla i wiele innych rzeczy. Nie jestem specjalistą ale to wszystko podłączyłem sam, włącznie z wykopami do kabli. Wszystko jest prosto ustawione i schowane w murach. To co zrobiłem sam, mogę komuś doradzić bez owijania w bawełnę. Jeśli czegoś nie znam, nie włączam się w dyskusję.
  • #10 21873404
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1409
    Czy ten specjalny kabel to UTP?
  • REKLAMA
  • #11 21873436
    gkwiatkowski
    Tabeusz napisał:
    Nie żądam szkolenia, skoro już jesteście to przynajmniej napiszcie jak wygląda panel sterowania który jest na zdjęciu, po włączeniu funkcji Obsługi PTZ, ustawienia Presetów i Reguł?

Ale przecież to Ty masz tę kamerę i Ty widzisz panel sterowania w lepszej jakości niż my. Zdjęcie jest poruszone.
    Czy masz instrukcję do tej kamery?
  • #12 21873510
    Tabeusz
    Poziom 6  
    >>21873436
    Nikt nie ma instrukcji uruchamiania poszczególnych wariantów dla danej opcji. Gdyby były, też byście z tego ściągali wiedzę. Nawet tak obeznane Google AI, nie zna się na niczym. Tu jest kwestia posiadania tych urządzeń, które trafem miały szczęście wyłonić wszystkie funkcje do ustawień. Widocznie dahua to badziew nad badziewie.

Zrzut ekranu menu PTZ kamery z zakładkami Ust.wstępne, Trasa, Wzór i Skanuj oraz przyciskami sterowania
  • Pomocny post
    #13 21873542
    gkwiatkowski
    Tu masz instrukcje do tej kamery.
    Załączniki:
    • dahua_kamera_ip_ptz_wizsense_web5_0_instrukcja_obslugi_eng.pdf (23.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dahua_kamera_ip_ptz_wizsense_web5_0_instrukcja_obslugi_pl.pdf (856.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21873569
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Dziękuję za wstawienie instrukcji, posiadam też tą. To ot problem, ponieważ przy wyłączonej analizie szybkiego wyszukiwania AcuPick, nie można wstawić analiz IVS. Na samych Regułach tylko jałowy ruch lewa-prawa. Gdyby dobrze spełniała się funkcja z panelu PTZ, można by było spróbować ustawień oddzielnych Presetów dla podglądu w ulubionych na aplikacji DMSS telefonu. Wychodzi na to, że bez porządnego komputera i szybkiego Internetu, ustawień w kamerze się nie zrobi, to koszt wielu tysięcy.
  • #15 21875764
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Słabo coś idzie posiadaczom tej serii kamer z wiedzą w ustawieniach. Czyżby nikt nie posiadał tej kamery?
    Może ktoś poza tutejszymi stałymi specjalistami, będzie wiedział konkretnie i do rzeczy, Jak ustawić kamerę która ma powiązania z rejestratorem. Ikony żarówek Analizy IVS, trzeba włączyć z rejestratora, nie ma ich w ustawieniach kamery z pozycji WEB.

Zapytanie; Czy kamery Obrotowe Dahua mają wirusy? W moim modelu podczas ustawień zmieniają się ustawienia, lub są ich braki. Pasek ustawień Reguł/IVS, w chwili wejścia do kamery, jest wstępnie. AI, następnie zmienia się na Sztuczna inteligencja, następnie zmienia się na Aplikacja IntelliBusiness?

Po kilku dniach opanowałem uciązliwości pracy urządzeń. Cięzko było zebrać wszelkie porady-informacje, dotyczące tego modelu. Jeśli ktoś wejdzie w posiadanie tej serii kamer i rejestratora, moge służyc pomocą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji kamery PTZ Dahua współpracującej z rejestratorem, w szczególności ustawienia śledzenia ruchomych obiektów, funkcji powrotu do bazy po braku ruchu oraz powiązania reguł IVS z rejestratorem. Poruszono problem ograniczeń panelu WEB kamery, gdzie część opcji analizy i ikon IVS jest dostępna dopiero z poziomu rejestratora, a także zależności między AcuPick, IVS, presetami, patrolami i obsługą PTZ. Wskazano, że konfiguracja wymaga przeglądania ustawień kamery przez przeglądarkę, jednak dla tego konkretnego modelu brak było jednoznacznych instrukcji i gotowych schematów ustawień. W toku rozmowy pojawiły się też uwagi o niestabilnym zachowaniu interfejsu ustawień oraz o konieczności samodzielnego dopasowania parametrów do konkretnej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA