logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BTicino 2-przewodowy BUS - wymiana słuchawki na wideodomofon Wi‑Fi, integracja z HA

matipa 26 Mar 2026 11:43 336 6
  • #1 21870945
    matipa
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem mieszkanie i jestem na etapie jego wykańczania, deweloper domyślnie zainstalował w mieszkaniu najprostszą słuchawkę marki bticino:

Biały unifon BTicino z przewodem spiralnym, leżący na jasnej powierzchni.

natomiast przy wejściu do klatki rozbudowaną wersję widoczną poniżej:
    Panel wideodomofonu Bticino z kamerą, ekranem LCD i klawiaturą numeryczną na ciemnych drzwiach

Dowiedziałem się, że istnieje w mieszkaniu możliwość podłączenia wideodomofonu, dostałem również namiar do firmy, która mogłaby to wykonać, niestety nie chcą tego robić na zakupionym przeze mnie sprzęcie a ceny, które oferują są drakońsko wysokie, stąd pomysł by temat rozgryźć samodzielnie. Na ten moment obecną słuchawkę rozebrałem aby zobaczyć co siedzi w środku i wygląda to następująco:

Otwarta obudowa domofonu z płytką PCB, złączami BUS i wiązką przewodów oraz pomarańczowym elementem

Płytka elektroniki domofonu Bticino z zaciskiem BUS i podłączonymi przewodami

troszkę instrukcji poczytałem i prześledziłem podobne wątki na forum i wiem, że generalnie cała sprawa rozchodzi się o przepięciu przewodów magistrali (BUS) ze starego domofonu na nowy, zworek w takiej samej kolejności i dodatkowych przewodów odpowiedzialnych za dzwonek przy mieszkaniu (oczywiście uważając by przewodów nie zewrzeć). Wideodomofon, który wybrałem na potencjalny do zakupu to ten:

Zrzut ekranu oferty: biały wideodomofon Bticino Classe 300X13E z ekranem i ikonami dotykowymi

Nie wiem czy to najnowszy i najlepszy obecnie model, jednak interesuje mnie głównie ze względu na możliwość jego integracji z HA (Home Assistant) a z tego co wyczytałem z nowszymi modelami jest to praktycznie niewykonywalne.

Czy przy obecne konfiguracji, wszystko powinno działać plug&play?
    Czy jest szansa, że oprócz mojego podłączenia w mieszkaniu trzeba coś zrobić jeszcze na klatce schodowej (programowanie/przełączenie) i skończy się i tak na wezwaniu osoby odpowiedzialnej za serwis?
    Czy obecne zasilanie dźwignie nowy wideodomofon z wideo i wifi?
    Czy widoczny na zdjęciach, podłączony obecnie pomarańczowy terminator, trzeba podłączać do nowego wideotelefonu?

Budynek jest stosunkowo nowy, ma rok.

Bardzo dziękuję za udzieloną pomoc i rozjaśnienie tematu,
    Mateusz
  • #2 21871167
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    matipa napisał:
    Czy przy obecne konfiguracji, wszystko powinno działać plug&play?

Sam monitor, tak.

matipa napisał:
    Czy jest szansa, że oprócz mojego podłączenia w mieszkaniu trzeba coś zrobić jeszcze na klatce schodowej (programowanie/przełączenie) i skończy się i tak na wezwaniu osoby odpowiedzialnej za serwis?

Nie trzeba

matipa napisał:
    Czy obecne zasilanie dźwignie nowy wideodomofon z wideo i wifi?

O to warto zapytać serwisanta Waszego systemu, bo zdalnie nie można tego podać.

matipa napisał:
    Czy widoczny na zdjęciach, podłączony obecnie pomarańczowy terminator, trzeba podłączać do nowego wideotelefonu?

Nie trzeba
  • #3 21871291
    matipa
    Poziom 17  
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Ircys napisał:
    Sam monitor, tak.

W sensie wideo, dźwięk, wywoływanie i dzwonek do drzwi przy mieszkaniu, tak?
    Domyślam się, że mówiąc to miałeś na myśli, że oprócz HA, którego dodatkowo będzie trzeba skonfigurować.

Czy miałeś może do czynienia z kombinacją Home Assistant + bticino?
    Ircys napisał:
    O to warto zapytać serwisanta Waszego systemu, bo zdalnie nie można tego podać.

Ale rozumiem, że jest szansa by to urządzenie uruchomić na tym okablowaniu co było podłączone do poprzedniego domofonu? Czy zazwyczaj trzeba dokładać dodatkowe, zewnętrzne zasilanie z mieszkania?

Czy dobrze rozumiem, że zworki do nowego urządzenia należy podłączyć w ten sposób?

Tył urządzenia domofonowego z zielonymi złączami i zaznaczonymi zworkami 1 i 8 na płytce
  • Pomocny post
    #4 21871301
    Ircys
    Specjalista Domofony
    matipa napisał:
    W sensie wideo, dźwięk, wywoływanie i dzwonek do drzwi przy mieszkaniu, tak?

Tak

matipa napisał:
    Domyślam się, że mówiąc to miałeś na myśli, że oprócz HA, którego dodatkowo będzie trzeba skonfigurować.

Miałem na myśli jeszcze WiFi

matipa napisał:
    Czy miałeś może do czynienia z kombinacją Home Assistant + bticino?

Nie

matipa napisał:
    Ale rozumiem, że jest szansa by to urządzenie uruchomić na tym okablowaniu co było podłączone do poprzedniego domofonu? Czy zazwyczaj trzeba dokładać dodatkowe, zewnętrzne zasilanie z mieszkania?

Te urządzenia są tak zaprojektowane, że zazwyczaj nie potrzebują dodatkowego zasilacza.

matipa napisał:
    Czy dobrze rozumiem, że zworki do nowego urządzenia należy podłączyć w ten sposób?

Konfiguratory wkładasz identycznie jak w unifonie.
  • #5 21871318
    matipa
    Poziom 17  
    Ircys napisał:
    Konfiguratory wkładasz identycznie jak w unifonie.

To jak najbardziej rozumiem, lecz panel do podłączenia konfiguratorów troszkę się różni w tych dwóch urządzeniach. Stąd moja wątpliwość czy powinienem to zrobić w ten sposób:

Tył urządzenia z zielonymi złączami i płytką z przełącznikami, dwa pola w czerwonych ramkach.

Czy może w ten sposób:

Tył urządzenia z zielonymi złączami i zaznaczonym na czerwono blokiem przełączników na płytce
  • Pomocny post
    #6 21871323
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Konfiguratory mają być koło siebie, bez przerwy, czyli ten drugi sposób.
  • #7 21871341
    matipa
    Poziom 17  
    Super, bardzo dziękuję Ci za pomoc, dam znać po zamontowaniu czy wszystko poszło jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu zainstalowano system domofonowy BTicino 2-przewodowy BUS z najprostszą słuchawką, natomiast przy wejściu do klatki znajduje się bardziej rozbudowana wersja. Użytkownik planuje wymianę obecnej słuchawki na wideodomofon Wi‑Fi oraz integrację systemu z Home Assistant (HA). Obecny system oparty jest na magistrali 2-przewodowej, co komplikuje podłączenie nowoczesnego wideodomofonu IP. Próby skorzystania z usług firm instalacyjnych okazały się kosztowne i niechętne do pracy na sprzęcie zakupionym przez użytkownika. Wstępna analiza wnętrza słuchawki i dokumentacji wskazuje na konieczność samodzielnej adaptacji systemu, uwzględniającej protokół BUS, zasilanie oraz integrację sygnałów audio i wideo. Dyskusja dotyczy możliwości wymiany słuchawki na wideodomofon Wi‑Fi kompatybilny z istniejącą instalacją 2-przewodową oraz sposobów integracji z platformą automatyki domowej Home Assistant, w tym wykorzystania modułów pośredniczących lub konwerterów protokołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA