logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosze o pomoc rozszerzenie plikow sie zmienilo :-(

Remax 25 Gru 2005 22:55 1568 6
REKLAMA
  • #1 2115172
    Remax
    Poziom 11  
    Witam

Mam troche zdjec na twardym dysku zrobione aparatem cyfrowym prawie wszystkie w formacie RAW. Trzymam je na oddzielnej partycji od systemu zeby w razie reinstalacji systemu nie skasowac zdjec.
    Po dluzszym czasie zagladnalem do zdjec i okazalo sie ze Photoshop nie chce ich otworzyc bo bo plik nie jest odpowiedni . Nazwa jego zmienila sie na RAF.
    Nie mam pojecie dlaczego i jak i kiedy to sie stalo prosze o pomoc bo sa tam wszystkie moje rodzinne zdjecia :-(
    System operacyjny w moim kompie to Windows XP Home

Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2115195
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Próbowałeś ręcznie zmienić format jednego pliku z *.raf na *.raw i otworzyć w Photoshopie ?
    Możesz też (bez zmiany rozszerzenia) przy otwartym Photoshopie przeciągnąć myszką plik *.raf w okno programu.

Chodzi o ustalenie czy zmieniło się tylko rozszerzenie czy też zawartość pliku.
  • REKLAMA
  • #3 2115236
    Remax
    Poziom 11  
    Upuszczenie pliku nie pomoglo photoshop mowi ze plik jest nie odpowiedni. zmienilem rowniez recznie rozszerzenie co prawda ikonka tego pliku odrazu zmienila sie na ikonke photoshopa ale jak go chce uruchomic to wyswietla mi sie okno , w ktorym musze zaznaczyc rozmiar okna lub zdjecia i takie inne, wyglada na to ze plik stracil swoje pierwotne dane ale jego roamiar jest taki jaki byl. Nie mam pojecia o co chodzi nigdy nie mialem jeszcze tego problemu , reinstalowalem juz system dziesiatki razy i nigdy tak mi sie nie dzialo , jak tylko zainstalowalem photoshopa to z miejsca moglem zdjecia pracowac , nawet niewiem co te rozszerzenie znaczy RAF w google nic nie znalazlem na ten temat.
  • REKLAMA
  • #5 2115338
    Remax
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki za pomoc , nie zdajesz se sprawy jak kamien z serca mi spadl.
    Jak bym mogl to bym cie zaprosil na piwo :-)
    Zciagnalem i zainstalowalem soft Fuji i wszystko gra co prawda photoshop w dalszym ciagu nie rozpoznaje tych plikow mimo ze wczesniej to robil ale to nieszkodzi wazne ze je odzyskalem , teraz musze je przekonwertowac i zrobic backup.

Zycze Ci Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2115455
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    biszat napisał:
    Heh ja tez troszke poszukalem , ale widze ze juz problem rozwiazany.Na jakims forum znalazlem tez taki plik
    http://justrightclick.com/download/ThumbnailsForFujiSetup.exe

Ponoc tworzy galerie z plikow RAF - sam nie uzywam wiec nie wiem :P

Tu nie było co szukać, to co "znalazłeś" było w linku, który podałem wcześniej ...

Remax :arrow:
    Dzięki za życzenia i zaproszenie (nawzajem) ale trochę daleko ...
    Skoro probelm rozwiązany zamknij temat (kłódeczka)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zdjęcia w formacie RAW zapisane na oddzielnej partycji dysku twardego, które po pewnym czasie zmieniły rozszerzenie na RAF i nie są rozpoznawane przez Photoshop. Próby ręcznej zmiany rozszerzenia z RAF na RAW oraz przeciągania plików do Photoshopa nie przyniosły efektu, a program zgłaszał, że plik jest nieodpowiedni. Okazało się, że rozszerzenie RAF oznacza pliki RAW z aparatów Fuji (Fuji CCD-RAW Graphic File). Po zainstalowaniu dedykowanego oprogramowania Fuji użytkownik odzyskał dostęp do zdjęć i mógł je konwertować oraz wykonać kopię zapasową. Wskazano również narzędzie do tworzenia galerii z plików RAF. Problem wynikał z rozpoznawania specyficznego formatu RAW firmy Fuji, który Photoshop nie obsługiwał bez dodatkowego oprogramowania.
REKLAMA