logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer KE-1303QR - jak zmienić skok strojenia z 0,2 MHz na 0,05 MHz

y371 30 Mar 2026 17:52 171 0
REKLAMA
  • Witam!
    Ostatnio wpadło mi w ręce radio samochodowe marki Pioneer, model KE-1303QR. Radio okazało się sprawne i grało bardzo ładnie, ale miało pewien istotny problem, z jakim nie miałem okazji się wcześniej spotkać - skok strojenia wynosił 0,2 MHz zamiast 0,05 albo chociaż 0,1. Skutkuje to oczywiście brakiem możliwości odbioru około połowy lokalnych stacji radiowych. Trochę się namyśliłem, jak to rozwiązać, i w końcu się udało. Nie znalazłem w internecie żadnej instrukcji do tego modelu ani chociaż podobnych, więc postanowiłem podzielić się rozwiązaniem tutaj.

A więc, przechodząc do sedna, do przeróbki radia na standardy europejskie musimy wyciągnąć płytę i przenieść diodę oznaczaną na PCB i schemacie jako D954 o dwa miejsca obok.

W tym celu rozkręcamy radio, ściągamy górną pokrywę, zdejmujemy nakładki potencjometrów oraz przedni panel trzymany dwoma czarnymi śrubami po bokach. Następnie odpinamy dwie wiązki mechanizmu magnetofonu i wyciągamy mechanizm trzymany na czterech śrubkach. Potem wystarczy wykręcić 3 śrubki trzymające płytkę, odgiąć mały uchwyt dodatkowo zabezpieczający płytkę w miejscu i ją wyciągnąć.

Obracamy ją na drugą stronę i szukamy dużego układu scalonego PD4275 w rogu. Obok niego znajduje się wspomniana dioda D954 i dwa wolne miejsca obok niej. Wymontowujemy ją i lutujemy w drugie wolne miejsce, tak jak zaznaczyłem na załączonym obrazku.

Składamy radio z powrotem i cieszymy się nieosiągalnymi wcześniej radiostacjami. Rozwiązanie przetestowane na moim modelu, prawdopodobnie zadziała też w innych, wyposażonych w taki sam układ sterowania pętlą lub podobny. W wolnej chwili postaram się zamieścić jeszcze swoje zdjęcia samej płytki.

Fragment PCB z układem IC951 i zaznaczoną diodą D954 do przelutowania
    O autorze
    y371
    Poziom 1  
    y371 napisał 1 postów. Jest z nami od 2025 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA