logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik odkurzacza przemysłowego 1,5 kW - łopatki wirnika odłączyły się od wału

sprawdzacz 03 Kwi 2026 11:11 288 4
REKLAMA
  • #1 21876562
    sprawdzacz
    Poziom 6  
    Witam,
    Jeśli jestem w złym dziale, proszę moderatora o przeniesienie.

Mam problem z silnikiem od odkurzacza przemysłowego 1,5 kW, a mianowicie łopatki wirnika kręcą się niezależnie od wału.
    W jaki sposób można to wymienić, jak to rozkręcić?
    Na zdjęciu zaznaczyłem, w którym miejscu łopatki straciły połączenie.
    Czy da się to w ogóle naprawić?
    Jak się zdejmuje to zabezpieczenie przy łopatkach?
    Wirnik silnika z miedzianym uzwojeniem i szarym wentylatorem, zaznaczone czerwonym łukiem miejsce na osi
  • REKLAMA
  • #2 21876567
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Wygląda, iż turbina do wymiany, o ile występuje jako oddzielna część.
  • REKLAMA
  • #3 21876574
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3837
    Zdjęcie jest kiepskiej jakości i niewiele na nim widać. Sądzę jednak, że element z łopatkami wirnika jest osadzony na połączenie wielowypustowe. Być może materiał nieco się wyrobił i dlatego łopatki odpadają. W tym wypadku rozwiązaniem może być wklejenie tego elementu na wałek z wielowypustem. Możesz użyć w tym celu na przykład na przykład niewielkiej ilości kleju epoksydowego (nawet zwykły Technicql). W przypadku konieczności rozłączenia czy demontażu w przyszłości, klej można usunąć mechanicznie lub podgrzać punktowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21876606
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1934
    sprawdzacz napisał:
    Jak się zdejmuje to zabezpieczenie przy łopatkach?

To nie jest zabezpieczenie, łopatki i to co nazywasz zabezpieczeniem jest jednolitą wytłoczką z blachy. Teraz masz pęknięcie w tym miejscu. Wentylator do wymiany. Montowany jest na wcisk.
  • #5 21876671
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    To nie jest żadna turbina, tylko łopatki przewietrzacza silnika odłączone od piasty i jest to część silnika, jeśli stalowe, a raczej są ze stali, to sczepiać punktowo spawem z piastą, tylko przy spawaniu jeden biegun ma mieć kontakt z piastą, by nie powstawał luk pomiędzy piastą a wałkiem silnika!
REKLAMA